achizitie intracomunitara auto second hand

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
petrescur
Mesaje: 12
Membru din: Joi Mar 01, 2007 12:00 am

achizitie intracomunitara auto second hand

#1 Mesaj de petrescur »

Buna ziua!
Nu ma descurc sa inregistrez un autoturism second hand din germania, care a fost cumparat fara tva. Urmeaza sa fie vandut si sa aplic tva la marja de profit. Am toate articolele cu pricina prevazute pe factura din legislatia fiscala a nemtilor si din directiva a 12-a.

Multumesc.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26624
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#2 Mesaj de tomac »

Nu exista suport, in SAGA, pentru registrele specifice vinzarii cu TVA aplicat la marja de profit si nici pentru aceste operatiuni.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

petrescur
Mesaje: 12
Membru din: Joi Mar 01, 2007 12:00 am

#3 Mesaj de petrescur »

Dar cum pot sa inregistrez in saga aceasta tranzactie? Am intreaga contabilitate pe saga. Nu exista nici o solutie? trebuie sa transfer contabilitatea firmei pe un alt program, sau ce pot sa fac?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26624
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#4 Mesaj de tomac »

Introduceti o iesire cu 2 linii:
- prima cu o valoare egala cu cea de achizitie, dar cu TVA zero
- a doua cu valoarea marjei, cu TVA 19%
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Avatar utilizator
bogeanua
Mesaje: 795
Membru din: Vin Mar 21, 2008 12:00 am
Localitate: SACELE-BRASOV
Contact:

#5 Mesaj de bogeanua »

O firma din Romania achizitioneaza un autoturism second hand din UE fara TVA si il revinde unei persoane fizice la pretul de achizitie si pune un adaos comercial plus TVA 19%.Intrebarea mea este:Persoana fizica cumparatoare va fi obligata sa plateasca la inmatricularea autoturismului TVA aplicat la pretul de achizitie?Daca raspunsul este afirmativ,care este baza legala?

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24786
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

#6 Mesaj de balazse »

Persoana fizica trebuie sa plateasca contravaloarea facturii care contine TVA.

Avatar utilizator
bogeanua
Mesaje: 795
Membru din: Vin Mar 21, 2008 12:00 am
Localitate: SACELE-BRASOV
Contact:

#7 Mesaj de bogeanua »

Multumesc pt respuns Balasze dar cred ca nu ai inteles pe deplin intrebarea mea.Poate ca nici exprimarea mea nu a fost cea mai elocventa,mea culpa. Completez:factura de revanzare catre persoana fizica cuprinde TVA 19% aplicat numai la adaosul comercial.

paturcai
Mesaje: 8096
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#8 Mesaj de paturcai »

Persoana fizica plateste INTEGRAL FACTURA emisa inclusiv acel TVA aplicat la marja comerciantului.
Pe factura se scrie: TVA inclusa si nedeductibila. Nu se evidentiaza TVA-ul pe factura. In rubrica de TVA se lasa ZERO si se scrie: TVA inclusa si nedeductibila.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Avatar utilizator
bogeanua
Mesaje: 795
Membru din: Vin Mar 21, 2008 12:00 am
Localitate: SACELE-BRASOV
Contact:

#9 Mesaj de bogeanua »

Multumim pt raspuns. :idea: Nu trebuie sa scriem pe factura si baza legala?

paturcai
Mesaje: 8096
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#10 Mesaj de paturcai »

Hai sa punem si prevederile Codului Fiscal, atunci:
Art. 152/2. - (1), in sensul prezentului articol:
d) bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite în starea în care se află sau după efectuarea unor reparaţii, altele decât operele de artă, obiectele de colecţie sau antichităţile, pietrele preţioase şi alte bunuri prevăzute în norme;

e) persoana impozabilă revânzătoare este persoana impozabilă care, în cursul desfăşurării activităţii economice, achiziţionează sau importă bunuri second-hand în scopul revânzării, indiferent dacă respectiva persoană impozabilă acţionează în nume propriu sau în numele altei persoane în cadrul unui contract de comision la cumpărare sau vânzare;

f) organizatorul unei vânzări prin licitaţie publică este persoana impozabilă care, în desfăşurarea activităţii sale economice, oferă bunuri spre vânzare prin licitaţie publică, în scopul adjudecării acestora de către ofertantul cu preţul cel mai mare;

g) marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare, în care:

1. preţul de vânzare constituie suma obţinută de persoana impozabilă revânzătoare de la cumpărător sau de la un terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de această tranzacţie, impozitele, obligaţiile de plată, taxele şi alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport şi asigurare, percepute de persoana impozabilă revânzătoare cumpărătorului, cu excepţia reducerilor de preţ;

2. preţul de cumpărare reprezintă tot ce constituie suma obţinută, conform definiţiei preţului de vânzare, de furnizor, de la persoana impozabilă revânzătoare.

h) regimul special reprezintă reglementările speciale prevăzute de prezentul articol pentru taxarea livrărilor de bunuri second-hand la cota de marjă a profitului.

(2) Persoana impozabilă revânzătoare va aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, pentru care există obligaţia colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziţionat din interiorul Comunităţii, de la unul dintre următorii furnizori:

a) o persoană neimpozabilă;

b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 141 alin. (2) lit. g);

c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziţia respectivă se referă la bunuri de capital;

d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.

(4) În cazul livrărilor prevăzute la alin. (2) şi (3), pentru care se exercită opţiunea prevăzută la alin. (3), baza de impozitare este marja profitului, determinată conform alin. (1) lit. g), exclusiv valoarea taxei aferente.

(5) Orice livrare de bunuri second-hand, efectuată în regim special, este scutită de taxă, în condiţiile art. 143 alin. (1) lit. a), b), h)-m) şi o).

(6) Persoana impozabilă revânzătoare nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile prevăzute la alin. (2) şi (3), în măsura în care livrarea acestor bunuri se taxează în regim special.

(7) Persoana impozabilă revânzătoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibilă pentru aplicarea regimului special, inclusiv pentru livrările de bunuri pentru care se poate exercita opţiunea de aplicare a regimului special prevăzut la alin. (3).

(9) Dreptul de deducere prevăzut la alin. (8) ia naştere la data la care este exigibilă taxa colectată aferentă livrării pentru care persoana impozabilă revânzătoare optează pentru regimul normal de taxă.

(10) Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmează să fie achiziţionate de la persoana impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea acestor bunuri de către persoana impozabilă revânzătoare este supusă regimului special.

(11) Regimul special nu se aplică pentru:

a) livrările efectuate de o persoană impozabilă revânzătoare pentru bunurile achiziţionate în interiorul Comunităţii de la persoane care au beneficiat de scutire de taxă, conform art. 142 alin. (1) lit. a) şi e)-g) şi art. 143 alin. (1) lit. h)-m), la cumpărare, la achiziţia intracomunitară sau la importul de astfel de bunuri ori care au beneficiat de rambursarea taxei;

b) livrarea intracomunitară de către o persoană impozabilă revânzătoare de mijloace de transport noi scutite de taxă, conform art. 143 alin. (2) lit. b).

(12) Persoana impozabilă revânzătoare nu are dreptul să înscrie taxa aferentă livrărilor de bunuri supuse regimului special, în mod distinct, în facturile emise clienţilor. Menţiunea TVA inclusă şi nedeductibilă va înlocui suma taxei datorate, pe facturi şi alte documente emise cumpărătorului.

(13) În condiţiile stabilite prin norme, persoana impozabilă revânzătoare care aplică regimul special trebuie să îndeplinească următoarele obligaţii:

a) să stabilească taxa colectată în cadrul regimului special pentru fiecare perioadă fiscală în care trebuie să depună decontul de taxă, conform art. 156/1 şi 156/2;

b) să ţină evidenţa operaţiunilor pentru care se aplică regimul special.

(14) În condiţiile stabilite prin norme, persoana impozabilă revânzătoare care efectuează atât operaţiuni supuse regimului normal de taxă, cât şi regimului special, trebuie să îndeplinească următoarele obligaţii:

a) să ţină evidenţe separate pentru operaţiunile supuse fiecărui regim;

b) să stabilească taxa colectată în cadrul regimului special pentru fiecare perioadă fiscală în care trebuie să depună decontul de taxă, conform art. 1561 şi 1562.

(15) Dispoziţiile alin. (1)-(14) se aplică şi vânzărilor prin licitaţie publică efectuate de persoanele impozabile revânzătoare care acţionează ca organizatori de vânzări prin licitaţie publică în condiţiile stabilite prin norme.

Norme metodologice:

64. (1) În sensul art. 1522 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, bunurile second-hand includ orice obiecte vechi care mai pot fi utilizate "ca atare" sau în urma unor reparaţii. Bunurile second-hand includ de asemenea şi obiectele vechi care sunt executate din metale preţioase şi pietre preţioase sau semi-preţioase, cum ar fi bijuteriile (clasice şi fantezie, obiectele de aurărie şi argintărie şi toate celelalte obiecte vechi, inclusiv uneltele, integral sau parţial formate din aur, argint, platină, pietre preţioase şi/sau perle, indiferent de gradul de puritate a metalelor şi pietrelor preţioase).

(2) Nu sunt considerate bunuri second-hand în sensul art. 152/2 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal:

a) Aurul, argintul şi platina ce pot fi folosite ca materie primă pentru producerea altor bunuri, fie pure, fie în aliaj cu alte metale şi prezentate sub formă de bare, plachete, lingouri, pulbere, foiţe, folie, tuburi, sârmă sau în orice alt mod;

b) Aurul de investiţii conform definiţiei de la art. 1523 alin. (1) din Codul fiscal;

c) Monedele din argint sau platina care nu constituie obiecte de colecţie în sensul art. 1522 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;

d) Reziduuri de obiecte vechi formate din metale preţioase recuperate în scopul topirii şi refolosirii ca materii prime;

e) Pietrele preţioase şi semi-preţioase şi perlele, indiferent dacă sunt sau nu tăiate, sparte în lungul fibrei, gradate sau şlefuite însă nu pe fir, montate sau fixate, ce pot fi utilizate pentru producerea de bijuterii clasice şi fantezie, obiecte de aurărie şi argintărie şi similare;

f) Bunuri vechi reparate sau restaurate astfel încât nu se pot deosebi de bunuri noi similare;

g) Bunuri vechi care au suferit înainte de revânzare o astfel de transformare încât la re-vânzare nu mai este posibilă nicio identificare cu bunul în starea iniţială de la data achiziţiei;

h) Bunuri care se consumă la prima utilizare;

i) Bunuri ce nu mai pot fi re-folosite în nici un fel.

(3) Opţiunea prevăzută la art. 152/2 alin. (3) din Codul fiscal:

a) se exercită pentru toate categoriile de bunuri prevăzute la respectivul alineat;

b) se notifică organului fiscal competent şi rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie a celui de-al doilea an calendaristic următor exercitării opţiunii.

(4) În scopul aplicării art. 152/2 alin. (13) şi (14) din Codul fiscal:

a) baza de impozitare pentru livrările de bunuri cărora li se aplică aceeaşi cotă de taxă este diferenţa dintre totalul marjei de profit realizată de persoana impozabilă revânzătoare şi valoarea taxei aferente marjei respective;

b) totalul marjei profitului pentru o perioadă fiscală, alta decât ultima perioadă fiscală a anului calendaristic va fi egală cu diferenţa dintre:

1. suma totală, egală cu preţurile de vânzare totale stabilite conform art. 152/2 alin. (1) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, a livrărilor de bunuri supuse regimului special efectuate de persoana impozabilă revânzătoare în acea perioadă; şi

2. suma totală, egală cu preţurile de cumpărare totale stabilite conform art. 152/2 alin. (1) lit. g) pct. 2) din Codul fiscal, a achiziţiilor de bunuri prevăzute la art. 1522 alin. (2) şi alin. (3) din Codul fiscal, efectuate de persoana impozabilă revânzătoare în acea perioadă;

c) totalul marjei profitului pentru ultima perioadă fiscală a anului calendaristic va fi egală cu diferenţa dintre:

1. suma totală, egală cu preţurile de vânzare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 1) din Codul fiscal, a livrărilor de bunuri supuse regimului special efectuate de persoana impozabilă revânzătoare în acea perioadă; şi

2. suma totală, egală cu preţurile de cumpărare totale stabilite conform art. 1522 alin. (1) lit. g) pct. 2) din Codul fiscal, a achiziţiilor de bunuri prevăzute la art. 1522 alin. (2) şi alin. (3) din Codul fiscal, efectuate de persoana impozabilă revânzătoare în regim special în anul respectiv, plus valoarea totală a bunurilor aflate în stoc la începutul anului calendaristic, minus valoarea totală a bunurilor aflate în stoc la sfârşitul anului calendaristic, plus valoarea marjelor de profit, pozitive sau negative, deja declarate pentru perioadele fiscale anterioare ale anului respectiv.

(5) În cazul în care totalul marjei profitului pentru o perioadă fiscală alta decât ultima perioadă fiscală a anului calendaristic este negativă, marja se reportează pe perioada fiscală următoare prin înregistrarea acestei marje negative ca atare în jurnalul special prevăzut la alin. (7).

(6) În cazul în care totalul marjei profitului pentru ultima perioadă fiscală a anului calendaristic este negativă, marja nu poate fi reportată pentru anul calendaristic următor.

(7) În scopul aplicării art. 1522 alin. (13) şi (14) din Codul fiscal, persoana impozabilă revânzătoare va îndeplini următoarele obligaţii:

a) va ţine un jurnal special de cumpărări în care se înscriu toate bunurile supuse regimului special;

b) va ţine un jurnal special de vânzări în care se înscriu toate bunurile livrate în regim special;

c) va ţine un registru comparativ care permite să se stabilească, la finele fiecărei perioade fiscale, alta decât ultima perioadă fiscală a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrările efectuate în respectiva perioadă fiscală şi, după caz, taxa colectată;

d) va ţine evidenţa separată pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;

e) va emite o factură prin autofacturare către fiecare furnizor de la care achiziţionează bunuri supuse regimului special şi care nu este obligat să emită o factură sau orice alt document ce serveşte drept factură. La factură se anexează declaraţia furnizorului care confirmă că acesta nu a beneficiat de nicio scutire sau rambursare a taxei pentru cumpărarea, importul sau achiziţia intracomunitară de bunuri livrate de persoana impozabilă revânzătoare. Factura emisă prin autofacturare trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

1. numărul de ordine şi data emiterii facturii;

2. data achiziţiei şi numărul cu care a fost înregistrată în jurnalul special de cumpărări prevăzut la lit. a) sau data primirii bunurilor;

3. numele şi adresa părţilor;

4. codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile revânzătoare;

5. descrierea şi cantitatea de bunuri cumpărate sau primite;

6. preţul de cumpărare, care se înscrie în factură la momentul cumpărării pentru bunurile în regim de consignaţie.

(8) O întreprindere mică care livrează bunuri unei persoane impozabile revânzătoare, conform art. 152/2 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, va menţiona în factura emisă că livrarea în cauză se referă la bunurile prevăzute la art. 152/2 alin. (1) lit. a)-d) din Codul fiscal, şi că aceste bunuri au fost utilizate de întreprinderea mică ca active corporale fixe, aşa cum sunt acestea definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3) din Codul fiscal.

(9) În scopul aplicării art. 152/2 alin. (15) din Codul fiscal, baza de impozitare pentru livrările de bunuri second-hand, efectuate de un organizator de vânzări prin licitaţie publică, acţionând în nume propriu în cadrul unui contract de comision la vânzare în contul persoanei prevăzute la art. 1522 alin. (2) lit. a)-d) din Codul fiscal, este constituită din suma totală facturată conform alin. (11), cumpărătorului de către organizatorul vânzării prin licitaţie publică, din care se scad următoarele:

1. suma netă de plată sau plătită de organizatorul vânzării prin licitaţie publică comitentului său, stabilită conform alin. (10), şi

2. suma taxei colectate de organizatorul vânzării prin licitaţie publică pentru livrarea sa.

(10) Suma netă de plată sau plătită de organizatorul vânzării prin licitaţie publică comitentului său va fi egală cu diferenţa dintre:

a) preţul bunurilor la licitaţia publică, şi

b) valoarea comisionului, inclusiv taxa aferentă, obţinut sau care va fi obţinut de organizatorul vânzării prin licitaţie publică de la comitentul său, în cadrul contractului de comision la vânzare.

(11) Organizatorul vânzării prin licitaţie publică trebuie să emită cumpărătorului o factură sau, după caz bonurile fiscale emise conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, care nu trebuie să menţioneze separat valoarea taxei dar care trebuie să menţioneze următoarele informaţii:

a) preţul bunurilor vândute la licitaţie;

b) impozitele, taxele şi alte sumele de plată;

c) cheltuielile accesorii cum ar fi comisionul, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, percepute de organizator de la cumpărătorul de bunuri.

(12) Organizatorul vânzării prin licitaţie publică căruia i-au fost transmise bunuri în cadrul unui contract de comision la vânzare trebuie să emită un document către comitentul său, care trebuie să indice valoarea tranzacţiei, adică preţul bunurilor la licitaţie, fără a cuprinde valoarea comisionului obţinut sau ce va fi obţinut de la comitent şi pe baza căreia comitentul, atunci când este persoana impozabilă, trebuie să emită factura organizatorului vânzării prin licitaţie publică conform art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, sau care va servi drept factură pentru orice alte persoane decât cele impozabile înregistrate conform art. 153 din Codul fiscal.

(13) Organizatorii de vânzări prin licitaţie publică care livrează bunuri în condiţiile prevăzute la alin. (9) trebuie să evidenţieze în conturile de terţi (Debitori/Creditori diverşi) sumele obţinute sau ce vor fi obţinute de la cumpărătorul de bunuri şi suma plătită sau de plata vânzătorului de bunuri. Aceste sume trebuie justificate corespunzător cu documente.

(14) Livrarea de bunuri către o persoană impozabilă care este organizator de vânzări prin licitaţie publică va fi considerată ca fiind efectuată când vânzarea respectivelor bunuri prin licitaţie publică este efectuată. Prin excepţie, în situaţia în care o licitaţie publică are loc pe parcursul mai multor zile, livrarea tuturor bunurilor vândute pe parcursul acelei licitaţii publice se consideră a fi efectuată în ultima zi a licitaţiei în cauză.

Admitem ca autoturismul a fost achizitinat din UE, acolo TVA a fost colectata in baza: Directiva a 6-a, art. 26 (a)

In situatia in care vanzatorul (primul) nu are calitatea de vanzator al produselor second hand, nu este inregistrat ca atare ca "vanzator vehicule second-hand" adica nu aplica regimul special de taxare, cumparatorul este obligat la plata TVA utilizand metoda simplificata 4426=4427 (taxarea inversa).
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ghetii101
Mesaje: 104
Membru din: Lun Dec 07, 2009 12:00 am

#11 Mesaj de ghetii101 »

Va rog un sprijin pentru inregistrarea achizitionarii unui autoturism second hand din UE. Pe factura externa nu se percepe tva. Ce trebuie sa selectez la coloana "tip" din intrari valuta? Apare in D300 si D390?

Va multumesc

eugen01
Mesaje: 7018
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

#12 Mesaj de eugen01 »

ghetii>

folositi facilitatea de cautare, introduceti AIC.

bajinarur
Mesaje: 165
Membru din: Mie Feb 08, 2012 11:12 am

Re: achizitie intracomunitara auto second hand

#13 Mesaj de bajinarur »

Buna ziua ! va rog sa ma ajutati si pe mine . Am o factura cu un auto second-hand pe care scrie " Livrarea se supune regimului special al marjei profitului. TVA nedeductibil. Autoturism second hand."
Pret auto - 900 eur
Onorariu licitatie + cost specific tarii 155 eur TVA 32,55 eur
Este obligatoriu sa aplic marja profitului la vanzare? Cum operez factura in SAGA ( nu m-am intalnit cu situatia)? Stiu ca pentru aceste facturi nu se depune decl 390. Este ok in decont de TVA la rd 26? Va multumesc anticipat!

codreanuf729
Mesaje: 8
Membru din: Vin Mar 22, 2013 2:46 pm
Localitate: TULCEA

Re: achizitie intracomunitara auto second hand

#14 Mesaj de codreanuf729 »

Daca ma poate ajuta cineva cum se inregistreaza o factura externa de achizitie intracomunitara ,s.a. mijloc transp second hand,din Olanda , factura fiind emisa cu valoare zero la tva, furnizorul fiind platitor de tva .
Cu taxare inversa si deduc tva-ul din ea ,astfel ca acest tva va apare si in colectat si in deductibil, in D300 si depun si D390 ?=, SAU INREG FACTURA FARA TVA , cum este si emisa dealtfel. ?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26624
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: achizitie intracomunitara auto second hand

#15 Mesaj de tomac »

Cu taxare inversă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns