Pagina 1 din 1

Marfa in regim de consignatie din U.E.

Scris: Mar Dec 20, 2011 6:24 pm
de matee
Buna ziua.
Am primit marfa in regim de consignatie dintr-o tara din cadrul U.E ( Stat Membru).
Documentul de insotire este SCRISOAREA DE TRANSPORT.
Conform contractului , marfa respectiva o pun in vanzare la un pret convetit, si pe masura vanzarii , lunar se face o situatie , pe baza careia furnizorul din Stat Membru intocmeste factura, pe care o platesc.
Intrebare.
1.Cum inregistrez in contabilitate marfa primita ?
2.Cind si cum fac receptia marfurilor ?
3.Ce obligatii declarative am si cand ? Cand cuprind in declaratia 390 ? La data primirii marfii sau la data primirii facturii ?
Cu stima
Mate E.

SCRISOAREA DE TRANSPORT ( asa se numeste documentul ) contine toate datele necesare cu privire la cantitate, pret, exista si un contract intre parti, totul este legal, se emite bon fiscal. Multumesc pentru raspunsul dat.
Mate E.

Re: Marfa in regim de consignatie din U.E.

Scris: Mar Dec 20, 2011 9:11 pm
de paturcai
Citez:
Nu depuneti declaratia 390, prin aceasta declaratie se raporteaza doar bunurile pentru care furnizorul emite factura cel mai tarziu pana pe data de 15 a lunii urmatoare livrarii sau bunurile pentru care cumparatorul din Romania emite autofactura, in lipsa facturii emise de catre furnizor.
Operatiunea prezentata de dvs. nu se incadreaza la vanzarea in regim de consignatia sau vanzarea prin stocuri la dispozitia clientului, care, de regula, se utilizeaza, in special pentru vanzarea cu ridicata a produselor. De exemplu, pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor.
Operatiunea de stoc la dispozitia clientului si operatiunea de consignatia este reglementata prin OMFP 2216/2006 pentru aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea masurilor de simplificare cu privire la transferuri si achizitii intracomunitare asimilate prevazute la art. 128 alin. (10) si art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, modificat prin OMFP 3420/2009.
Este recomandabil sa intocmiti nota de intrare - receptie pentru fiecare lot de marfa primit, bunurile respective urmand a fi inregistrare in evidenta contabila prin formula contabila 371 "Marfuri" = 408 "Furnizori - facturi nesosite".
Inchiderea soldului creditor al contului 408 se efectueaza la inchiderea fiecarei luni in baza facturii primite sau a autofacturii emise. Nu se intocmeste proces verbal de custodie deoarece marfurile sunt destinate vanzarii (la pret cu amanuntul), (catre persoane fizice) si nu se poate vinde o marfa care nu este in patrimoniul vanzatorului. Marfurile vandute trebuie inregistrate in prealabil in activele circulante ale firmei din Romania.
Sursa:
http://infotva.manager.ro/articole/stud ... -5044.html
Concluzie:
Inregistrati pe baza avizului/documentului primit (imposibil sa nu fi emis furnizorul un aviz), dumneavoastra pe ce baza vindeti? Este trecut pe documentul de transport sortimentul si tipul marfii si numarul de bucati?! Nu se poate asa ceva. Este impotriva firii sa primesti o marfa despre care nu stii nimic si sa o pui in vanzare.
In vanzare o pui daca ai un efort in spate ca sa poti scoate un profit. De unde stiti ca nu vindeti acea marfa in pierdere, ca nu este interzisa spre vanzare in Romania?
Deci luati legatura cu patronul care a facut o astfel de "afacere" si aduceti-l cu picioarele pe pamant.
Pe baza vanzarilor comunicate catre furnizorul dvs veti primi o factura; acea factura se va inregistra si declara in declaratia 390.
Veti inchide, cu acea factura contul 408 (ori prin stonare a inregistrarii nitiale si a inregistrarii corecte la primirea facturii)
371 = 408 <---------initial
minus 371 = minus 408<----------------la primirea facturii
si concomitent
plus 371 = 401 <----------------la primirea facturii