prima craciun

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
badalaum161
Mesaje: 221
Membru din: Mie Sep 09, 2009 12:00 am

prima craciun

#1 Mesaj de badalaum161 »

La multi ani tuturor! Am si eu o nelamurire: angajatorul a oferit prima de craciun salariatilor in valoare de 100 lei si 150 lei pentru copii salariatilor. Am inregistrat-o la alte venituri pe cea de 100 de lei fiind impozitata ca atare insa nu sunt lamurita la prima acordata copiilor cum calculez fondul de salarii? Pe ultimele 6 luni sau doar pe luna decembrie pt. a calcula 2% deductibilitatea? Multumesc!

savaa
Mesaje: 226
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#2 Mesaj de savaa »

ce ai in rulaj la 641 ( adica salarii pe 12 luni)*2%= ch sociale ded

badalaum161
Mesaje: 221
Membru din: Mie Sep 09, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#3 Mesaj de badalaum161 »

Multumesc

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: prima craciun

#4 Mesaj de tomac »

Stați așa să ne înțelegem: pentru salariați premiile (tichete cadou) în valoare de până la 150 lei acordate de sărbători pentru copii minori, sunt neimpozabile. Pentru societate, aceste cheltuieli (neimpozabile la salariați) sunt deductibile limitat din punct de vedere al impozitului pe profit. În condițiile în care acordați prime unui salariat, nu în beneficiul copilului acestuia, ci salariatului pur și simplu, atunci discutăm despre o sumă ce o veți trata ca un venit de natură salarială pentru acesta și o cheltuială deductibilă integral suma respectivă fiind parte a salariului brut din luna acordării acelui premiu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

badalaum161
Mesaje: 221
Membru din: Mie Sep 09, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#5 Mesaj de badalaum161 »

Multumesc!

titovv540
Mesaje: 54
Membru din: Joi Noi 09, 2006 1:00 am

Re: prima craciun

#6 Mesaj de titovv540 »

tomac scrie:Stați așa să ne înțelegem: pentru salariați premiile (tichete cadou) în valoare de până la 150 lei acordate de sărbători pentru copii minori, sunt neimpozabile.

As vrea sa va cer parerea cu privire la impozitarea tichetelor-cadou acordate cu aceasta ocazie si ocazii similare. Eu am inteles ca tichetele cadou sunt avantaje impozabile si ca nu se impoziteaza cadourile pt copii oferite de Craciun, Paste, 1 iunie si pt femeile salariate de 8 martie, decat daca sunt acordate in bani sau sub forma de bunuri.

Am extras din Codul Fiscal si articolele m-au facut sa concluzionez asta (ma refer la impozitarea tichetelor-cadou) :

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la: .....
…. h) tichete-cadou acordate potrivit legii.
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) … veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor…
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

Norme metodologice:
ART. 55 al.3
70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
…….
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

ART. 55 al.4 a)
81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paștelui, Zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat, precum și pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, în ceea ce privește atât darurile constând în bunuri, cât și cele constând în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

ART. 57
106. Venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o lună conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoană fizică, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.


Am interpretat gresit ?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: prima craciun

#7 Mesaj de tomac »

Nu se impozitează nici dacă sunt acordate sub formă de tichete cadou.
E textul de lege făcut alambicat, ca de obicei, în România.
Dacă citeați normele de aplicare a codului fiscal, mai jos de punctul citat (punctul 70 din norme), găseați și punctul 73:
73. Fac excepţie veniturile care sunt expres menţionate ca fiind neimpozabile, în limitele şi în condiţiile prevăzute la art. 55 alin. (4) din Codul fiscal.
Adică se iau în considerare ca venit impozabil și tichetele cadou, chiar dacă sunt acordate pentru copiii minori ai salariaților sau femeilor cu ocazia zilei de 8 martie, conform punctului 70, dar sunt exceptate acele venituri definite ca neimpozabile.
E încă un exemplu de dat cu stângu'n dreptu'. Și un argument (suplimentar, dacă mai era cazul) în favoarea rescrierii codului fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#8 Mesaj de olteanz »

OPINIE ref. introducerea valorii tichetelor cadou in baza de calcul a contributiilor sociale si impozitului pe venit



A. Speta: Modul general de impozitare (contributii sociale si impozit venit) pentru valoarea tichetelor cadou oferite de o societate unui angajat, cu ocazia Craciunului.

B. Baza legala:
1. L 193/2006- Tichete cadou
ART. 1
Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, instituţiile din sectorul bugetar, unităţile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum şi persoanele fizice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă.
ART. 2
(1) Tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale.

2. Norma metodologica de aplicare a L 193/2006
[...]
2.3. Angajaţii persoane fizice care desfãşoarã o activitate într-o relaţie de angajare, în baza unui raport de muncã reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau de o lege specialã, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadreazã în cheltuielile sociale. Angajatorii acordã angajaţilor proprii tichete cadou, în limita sumei prevãzute în bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, într-o poziţie distinctã de cheltuieli denumitã "Tichete cadou" pentru cheltuieli sociale

3. L 577/2003 -Cod fiscal (cu modificarile si completarile ulterioare)
ART. 21 (3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:[...]
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă [...]
În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;[...]

Excepţii generale
Art. 29615. - Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 2964, următoarele [...]
b) [...] Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intră în baza de calcul, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.[...]
o) tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii)

4. Normele de aplicare a L577/2003 (cu modificarile si completarile ulterioare)
Norme metodologice:
19. În cazul depăşirii sumei de 150 lei pentru cadourile oferite, partea care depăşeşte reprezintă venit din salarii şi se cuprinde în baza de calcul prevăzută la art. 2964şi 2965 din Codul fiscal.
70. La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi:
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinaţiei şi cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

C. Opinie

• L193/2006 defineste in ce scopuri se utilizeaza tichetele cadou .
• Norma metodologica de aplicare vine si explica fara a lasa loc si de alte adaugiri/ interpretari:
Angajaţii persoane fizice care desfãşoarã o activitate într-o relaţie de angajare, în baza unui raport de muncã reglementat de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau de o lege specialã, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, NUMAI pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadreazã în cheltuielile sociale.

Cheltuielile sociale sunt definite de Codul fiscal astfel:
Cu prioritate: ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă.
Pot fi considerate si :cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;

• Din cele de mai sus rezulta ca tichetele cadou pot fi utilizate, conform legii ( NUMAI pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadreazã în cheltuielile sociale).
• Codul fiscal prevede ca nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 2964, următoarele [...]o) tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele de creşă, acordate potrivit legii, adica (n.a.)NUMAI pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadreazã în cheltuielile sociale.

• De aici rezulta ca orice utilizare a tichetului cadou pentru acordare de prime, bonusuri este ilegala (nerespectand conditiile impuse de definitia cheltuielilor sociale).
• Chiar daca se acorda tichete-cadou angajatilor, cu titlu de cadou (de Craciun, in speta de fata), acest venit intra sub incidenta art. 55-Cod fiscal, Venituri de natura salariala si ii sunt aplicabile prevederile Codului fiscal, TITLUL IX2 .

• Daca se utilizeaza tichetele cadou pentru copiii angajatilor, in ocaziile stabilite de lege, acestea se impoziteaza cu 16% chiar si pentru sume pana in limita a 150 lei; nu se supun aplicarii contributiilor sociale.
• Daca se acorda cadou in bani/natura in valoare de pana la 150 lei, acestea nu sunt impozabile cu 16% ; nu se supun aplicarii contributiilor sociale.
C.
1+1=3

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#9 Mesaj de olteanz »

CONCLUZII:

TICHETE CADOU

Se acorda:

1. In scop de marketing, studiul pietii, protocol, ch. de reclama si publicitate-necesar contract scris


2. In scop social-pentru angajati dar numai pentru destinatii sau evenimente care se incadreaza in cheltuieli sociale (sarbatori religioase, 8 Martie, 1 Iunie)


Societatea are urmatoarele obligatii:

-se retine si vireaza 16% impozit pe venit
-se declara la finante impozitul de 16% pe fiecare persoana fizica beneficiara a tichetelor cadou
-trebuie sa existe prevederi in Contractul de munca despre modul de acordare tichetelor cadou
-sint cheltuieli deductibile limitat (2% din fondul de salarii)

(Legea 193/2006)
1+1=3

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: prima craciun

#10 Mesaj de tomac »

E o opinie ce, la rândul ei, ignoră pct.73 de la normele de aplicare a art.55 alin.4
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

Re: prima craciun

#11 Mesaj de apetrem »

Pozitia oficiala la MF: tichetele cadou sunt avantaje,
indiferent daca sunt acordate potrivit destinaiei si cuantumului prevzute la art.55, alin.(4), lit. a)
http://static.anaf.ro/static/10/Vrancea ... -cadou.pdf

Pe de alta parte, de ce sa dau tichete cadou, cand pot da pur si simplu bani?
Ca sa intru in discutii sterile si inutile cu fiscul?
Ca sa platesc, aiurea, si comision la firma de tichete....
Marian Apetre

promovest96
Mesaje: 1113
Membru din: Mar Noi 25, 2008 12:00 am

Re: prima craciun

#12 Mesaj de promovest96 »

Concluzia e ca daca se dau tichete cadou pt angajati, doar ca asa doreste angajatorul, ca si cadou de Craciun(deci nu pt cazuri soc, copii minori etc) atunci angajatul va platii si impozit pe ele si contributii sociale...am inteles bine?

Multumesc!

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8224
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: prima craciun

#13 Mesaj de herganiec »

Da.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

gruinl
Mesaje: 272
Membru din: Mar Ian 03, 2012 4:03 pm

Re: prima craciun

#14 Mesaj de gruinl »

Buna ziua,
Angajatorul a hotarat sa acorde cadouri in bani angajatilor firmei, in suma de 150 lei/pers.:
1. Este o cheltuiala deductibila fiscal (valoarea totala a acestor cadouri nu depaseste 2% din total rulaj ct 641 al anului)?
2. Care este modalitatea de acordare (pe baza de tabel sau dispozitie de plata)?
3. Care este monografia contabila de acordare a banilor?
4. Stiu ca se platesc toate contributiile aferente, dar cum se inregistreaza pe statul de plata si, mai ales, pe stat se trece brutul sau netul (adica adaug la brut 150 lei sau la brut trec 150 lei+contributii astfel incat sa-mi dea net 150 lei)?
5. Dupa de trec pe statul de plata, cum ma scad cu ei dat fiind faptul ca acesti bani ii trec o data pe cheltuieli (deductibile sau nu) la data acordarii lor?
Nu stiu daca am fost suficient de clara, dar as vrea sa fiu indrumata pas cu pas la inregistrare, intrucat nu am avut pana acum aceasta situatie.
Va multumesc.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: prima craciun

#15 Mesaj de tomac »

Păi dacă e așa nu e cel mai simplu să puneți sumele pe alte venituri în statul de salarii și suma de 150 lei pe avans (sau să măriți avansul) și atunci e deductibilă integral? Fără a mai fi vorba de 2% și alte prostii. Asta la cei ce nu au copii minori.
La cei ce au copii minori, nu le includeți în venitul brut. Faceți un tabel cu aceștia și puneți sumele direct pe 6588 sumele respective la plata lor efectivă. Sumele sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venituri din salarii și al contribuțiilor sociale. Și doar pentru acestea se va determina limitarea de 2% din fondul de salarii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns