AVIZ, FACTURA SORNO, SOLD NEGATIV LA FURNIZOR
AVIZ, FACTURA SORNO, SOLD NEGATIV LA FURNIZOR
In luna iulie am trecut de la neplatitori la platitor de TVA.
In acest sens am descarcat gestiunea si am incarcat printr-un nir la care am introdus adoas si tva la Marfa. Nir -ul apare in system ca si cum as avea o datorie catre un furnizor (inventar ).
Cum as putea corecta aceasta problema?
Ultima oară modificat de tudora41 pe 06 Ian 2014 09:34, modificat 1 dată în total.
In acest sens am descarcat gestiunea si am incarcat printr-un nir la care am introdus adoas si tva la Marfa. Nir -ul apare in system ca si cum as avea o datorie catre un furnizor (inventar ).
Cum as putea corecta aceasta problema?
Ultima oară modificat de tudora41 pe 06 Ian 2014 09:34, modificat 1 dată în total.
Re: AVIZ, FACTURA SORNO, SOLD NEGATIV LA FURNIZOR
Nu puteti sa faceti doua lucruri diferite legate de o singura concluzie.
Pe scurt:
NU TREBUIA SA DESCARCATI gestiunea.
Faceati un aviz cu semnul MINUS (pentru fara TVA) si apoi altul pe PLUS cu TVA (se pare ca acest lucru deja l-ati facut)
Trebuia oricum sa diminuati pretul din 371 cu valoarea TVA (aceasta valoare a fost inclusa in pret la momentul in care erati neplatitor de TVA).
4426 = 371
Aveti dreptul sa deduceti TVA la bunurile care sunt in stoc:
Potrivit Normelor de aplicare a Codului Fiscal la art. 145 se precizeaza: "contribuabilul ce se inregistreaza in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA la stocurile de bunuri si servicii existente in stoc la data inregistrarii in scopuri de TVA.
De asemenea, daca detine bunuri de capital, are dreptul sa ajusteze in favoarea sa (deduca) TVA – ul de la achizitia activelor, prin procedura introdusa de art. 149 din Codul fiscal, in perioadele de ajustare:
a) 20 de ani pentru cladiri;
b) 5 ani pentru alte bunuri de capital ce au perioada de amortizare mai mare de 5 ani"
Pe scurt:
NU TREBUIA SA DESCARCATI gestiunea.
Faceati un aviz cu semnul MINUS (pentru fara TVA) si apoi altul pe PLUS cu TVA (se pare ca acest lucru deja l-ati facut)
Trebuia oricum sa diminuati pretul din 371 cu valoarea TVA (aceasta valoare a fost inclusa in pret la momentul in care erati neplatitor de TVA).
4426 = 371
Aveti dreptul sa deduceti TVA la bunurile care sunt in stoc:
Potrivit Normelor de aplicare a Codului Fiscal la art. 145 se precizeaza: "contribuabilul ce se inregistreaza in scopuri de TVA are dreptul sa deduca TVA la stocurile de bunuri si servicii existente in stoc la data inregistrarii in scopuri de TVA.
De asemenea, daca detine bunuri de capital, are dreptul sa ajusteze in favoarea sa (deduca) TVA – ul de la achizitia activelor, prin procedura introdusa de art. 149 din Codul fiscal, in perioadele de ajustare:
a) 20 de ani pentru cladiri;
b) 5 ani pentru alte bunuri de capital ce au perioada de amortizare mai mare de 5 ani"
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Pentru TudorA41
Eu ti-as sugera sa fi creat un furnizor fictiv "transfer" unde la cont analitic sa treci 482.
Ceea ce ai gresit este ca ai modificat valoarea de achizitie, in acest caz sau ai gresit la pret sau in loc sa inregistrezi achizitia la "TVA %" cu 0, ai trecut 24 si de acolo vine diferenta.
Eu ti-as sugera sa fi creat un furnizor fictiv "transfer" unde la cont analitic sa treci 482.
Ceea ce ai gresit este ca ai modificat valoarea de achizitie, in acest caz sau ai gresit la pret sau in loc sa inregistrezi achizitia la "TVA %" cu 0, ai trecut 24 si de acolo vine diferenta.
Pentru corectitudine:
Manual, in articole contabile, facem inregistrarea:
minus 371 = minus 378 pentru suma care este in 378 (contul 378 devine ZERO)
Scoatem TVA din stocuri:
valoarea lui 371 / 1.24 = "N" (valoarea rezultata este de fapt MARFA fara TVA)
(Admitem urmatorul exemplu:
in Contul 371 este suma de 124 lei - din care deja am scazut valoarea lui 378.
124 / 1,24 = 100 lei
124-100 = 24 lei care reprezinta TVA.
Facem manual nota contabila:
4426 = 371 pentru 24 lei
Vom avea:
371 = 100 lei
4426 = 24 lei)
Se creeaza un furnizor: 401.00000 (NENOMINALIZAT)
La INTRARI:
Se adauga un nou document (cu data cand firma a devenit platitor de TVA) Regularizare1 (numarul de document)
Se trece data
In ecranul de jos:
Alegem nedefinit, la explicatii regularizare stocuri:
La cota TVA ZERO, la cantitate minus 1, la total minus (valoarea lui 371 dupa modificarile manuale).
Salvam, validam.
Adaugam un nou document:
Regularizare2 cu aceeasi data
In ecranul de jos:
Alegem nedefinit, la explicatii trecem "regularizare stocuri":
La cota TVA trecem 24, la cantitate 1, la pret fara TVA trecem ceea ce avem in 371 (dupa operatiunile de mai sus), la pret de vanzare trecem pretul de vanzare)
Suma care se va regasi in contul 401.00000 se va inchide manual prin Alte operatii:
401.00000 = 7588
Manual, in articole contabile, facem inregistrarea:
minus 371 = minus 378 pentru suma care este in 378 (contul 378 devine ZERO)
Scoatem TVA din stocuri:
valoarea lui 371 / 1.24 = "N" (valoarea rezultata este de fapt MARFA fara TVA)
(Admitem urmatorul exemplu:
in Contul 371 este suma de 124 lei - din care deja am scazut valoarea lui 378.
124 / 1,24 = 100 lei
124-100 = 24 lei care reprezinta TVA.
Facem manual nota contabila:
4426 = 371 pentru 24 lei
Vom avea:
371 = 100 lei
4426 = 24 lei)
Se creeaza un furnizor: 401.00000 (NENOMINALIZAT)
La INTRARI:
Se adauga un nou document (cu data cand firma a devenit platitor de TVA) Regularizare1 (numarul de document)
Se trece data
In ecranul de jos:
Alegem nedefinit, la explicatii regularizare stocuri:
La cota TVA ZERO, la cantitate minus 1, la total minus (valoarea lui 371 dupa modificarile manuale).
Salvam, validam.
Adaugam un nou document:
Regularizare2 cu aceeasi data
In ecranul de jos:
Alegem nedefinit, la explicatii trecem "regularizare stocuri":
La cota TVA trecem 24, la cantitate 1, la pret fara TVA trecem ceea ce avem in 371 (dupa operatiunile de mai sus), la pret de vanzare trecem pretul de vanzare)
Suma care se va regasi in contul 401.00000 se va inchide manual prin Alte operatii:
401.00000 = 7588
De ce sa generez venit? De ce sa trecem la pret ce avem pe 371 si sa trec TVA 24% la "TVA%"?
Din cate stiu eu exista doua metode:
1. pretul de vanzare ramane acelasi (in acest caz se reduce adaosul cu valoare TVA-ului adica 378=371 si 371=4428.M);
2. se mareste pretul de vanzare cu valoarea TVA-ului (371=4428.M).
Din cate stiu eu exista doua metode:
1. pretul de vanzare ramane acelasi (in acest caz se reduce adaosul cu valoare TVA-ului adica 378=371 si 371=4428.M);
2. se mareste pretul de vanzare cu valoarea TVA-ului (371=4428.M).
Cum adica "maresc pretul de vanzare cu valoarea TVA" daca TVA a mai fost inclus o data in pret?!
AM urmatoarea situatie (inainte sa fiu platitor de TVA):
100 fara TVA + 24 lei TVA = 124 lei <-------------pret de intrare/achizitie (fara adaos comercial)
Devin platitor de TVA: (cazul 2 dat ca exemplu de BalazsE)
124 lei + 30 TVA = 154 lei adica?
Logic este:
- anulez adaosul (din 378) cu nota: minus 371 = minus 378 si raman cu 371 care contine deja TVA.
- calculez TVA, si-l scot cu nota contabila de acolo (4426 = 371)
- fac o intrare negativa (ca sa nu descarc manual gestiunea dupa ce am facut notele de mai sus)
- fac o intrare pe plus (ca sa incarc gestiunea cu adaos si TVA)
Eu asa vad problema
AM urmatoarea situatie (inainte sa fiu platitor de TVA):
100 fara TVA + 24 lei TVA = 124 lei <-------------pret de intrare/achizitie (fara adaos comercial)
Devin platitor de TVA: (cazul 2 dat ca exemplu de BalazsE)
124 lei + 30 TVA = 154 lei adica?
Logic este:
- anulez adaosul (din 378) cu nota: minus 371 = minus 378 si raman cu 371 care contine deja TVA.
- calculez TVA, si-l scot cu nota contabila de acolo (4426 = 371)
- fac o intrare negativa (ca sa nu descarc manual gestiunea dupa ce am facut notele de mai sus)
- fac o intrare pe plus (ca sa incarc gestiunea cu adaos si TVA)
Eu asa vad problema
Exemplu:
Factura de achizitie: 100+24 (TVA)=124 lei
Receptia: 124 (pret de achizitie) + 12,40 (10% adaos comercial) = 136,40 lei.
Daca devin platitor de TVA pentru mine pretul de achizitie tot 124 lei ramane, iar daca adaosul comercial nu acopera TVA-ul cum este cazul de mai sus, atunci maresc pretul de vanzare, adica cel putin la 124+29,76=153,76, deoarece nu pot sa reduc pretul de achizitie, cel putin dupa parerea mea.
Ca mi se ofera posibilitatea sa deduc TVA-ul la stocul de marfa este altceva.
Poate ne ajuta:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?p=28430
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=19724
Factura de achizitie: 100+24 (TVA)=124 lei
Receptia: 124 (pret de achizitie) + 12,40 (10% adaos comercial) = 136,40 lei.
Daca devin platitor de TVA pentru mine pretul de achizitie tot 124 lei ramane, iar daca adaosul comercial nu acopera TVA-ul cum este cazul de mai sus, atunci maresc pretul de vanzare, adica cel putin la 124+29,76=153,76, deoarece nu pot sa reduc pretul de achizitie, cel putin dupa parerea mea.
Ca mi se ofera posibilitatea sa deduc TVA-ul la stocul de marfa este altceva.
Poate ne ajuta:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?p=28430
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=1&t=19724
Eu despre asta discutam BalazsE:
Posibilitatea deducerii TVA la stocul de marfa (cazul expus de TudarA41)
Posibilitatea deducerii TVA la stocul de marfa (cazul expus de TudarA41)