Pagina 1 din 1

drepturi casigate in instanta

Scris: Lun Mai 14, 2018 7:57 am
de nicolae
un salariat a castigat in instanta reincadrarea si plata drepturilor salariale de la data concsdiereii la data reincadrarii. cum fac D112? depun rectificativa pt fiecare luna sau includ toata suma in declaratia curenta. multumesc anticipat. pot oare sa fac rectificativa in conditiile in care contractul ere incetat.

Re: drepturi casigate in instanta

Scris: Dum Iun 17, 2018 12:42 am
de paturcai
Noul Cod Fiscal 2018 prevede ca, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
Aceste prevederi sunt reglementate de art. art. 78 alin. (4) din Codul fiscal.
Impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Veniturile salariale sunt considerate venituri in afara functiei de baza. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care s-a facut plata.
Referitor la contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Noul Cod Fiscal 2018 conform carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotararijudecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
IMPORTANT!

In cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva.

Angajatorul are obligatia sa procedeze conform celor mai sus expuse indiferent daca salariatul ii solicita sau nu. Astfel, in baza hotarariijudecatoresti se vor calcula drepturile salariale conform celor mai sus expuse.

Drepturi de proprietate intelectuala: Rentrop si Straton (http://legislatiamuncii.manager.ro/a/24 ... -2018.html)