imprumut asociati

Mesaj
Autor
teotocatus
Mesaje: 23
Membru din: Mie Feb 20, 2013 12:39 pm

imprumut asociati

#1 Mesaj de teotocatus »

Buna seara, am o întrebare legată de împrumutul de la asociati. O firma din România are ca asociat o firma din Austria- 70%. Firma din Austria vinde mărfuri celei din România si in timp s-a cumulat o datorie destul de mare pe care cei din Austria vor sa o transforme intr-un împrumut purtător de dobânda.
Ma întreb in ce măsura este posibila transformarea unei datorii către un furnizor intr-un împrumut si care este calea de a face legală aceasta transformare?
Poate ati intanit situatii similare de proceduri prin care o datorie se transforma in credit si ma puteti indruma...

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: imprumut asociati

#2 Mesaj de tomac »

E un credit comercial. E nevoie de un contract în acest caz. Dar dobânda se va impozita în RO fiind un venit al nerezidenților obținut din RO. Cota de impunere este 16% dar poate fi și 50% în funcție de statul în care se află banca beneficiarului.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nasteaf
Mesaje: 619
Membru din: Mar Oct 30, 2012 12:01 pm

Re: imprumut asociati

#3 Mesaj de nasteaf »

Daca asociatul este nerezident sunt aplicabile prevederile Regulamentului BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, in conformitate cu prevederile art.64 din regulament, persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica a formularului F1 “Notificare la Banca Nationala a Romaniei”, prevazut in anexa nr. VI.1, si a formularului F2 “Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane”, prevazut in anexa nr. VI.2, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului.
Persoanele juridice si fizice rezidente care au notificat operatiuni valutare de capital au in continuare obligatia notificarii la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica a schimbarii sediului social, rezilierii contractului si a modificarii, fata de notificarea initiala, a creditorului, a debitorului si a valorii creditului, pe toata durata derularii operatiunii notificate, prin transmiterea, in termen de 15 zile, a unui formular F1 completat in mod corespunzator. Schimbarea de debitor se notifica de catre debitorul cedent, noul debitor preluand in continuare obligatiile de notificare sau de raportare in legatura cu angajamentul extern respectiv.
Potrivit art. 63, constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe, urmatoarele operatiuni:
a) credite si imprumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand in finantari rambursabile pe baza contractuala, cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora;
b) credite legate de comertul international, cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, respectiv credite contractate in cadrul operatiunilor de comert international cu bunuri si servicii, inclusiv efectuarea platilor in rate, pe faze de executie, la solicitarea furnizorilor de bunuri si servicii sau efectuarea platilor la un anumit termen de la livrarea bunului/prestarea serviciului, indiferent daca s-au emis sau nu efecte de comert, rescadentarea unor astfel de plati, precum si finantarea unor astfel de credite de catre un tert;
c) tranzactionarea primara a titlurilor de credit cu scadenta la emisiune mai mare de un an (obligatiuni si alte instrumente financiare cu venit fix) emise de rezidenti pe o piata de capital si achizitionate de nerezidenti.
Asadar, daca imprumutul este primit de la o persoana nerezidenta si constituie operatiune de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, acesta se va raporta catre BNR in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului prin transmiterea formularului F1 “Notificare la Banca Nationala a Romaniei” si a formularului F2 “Scadentarul tragerilor, al rambursarilor de capital si al platilor de dobanda si comisioane”.

teotocatus
Mesaje: 23
Membru din: Mie Feb 20, 2013 12:39 pm

Re: imprumut asociati

#4 Mesaj de teotocatus »

Am analizat situatia expusa de dvs., si va rog sa-mi spuneti ce parere aveti despre aplicarea in acest caz a conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Austria unde art. 11, alin3, lit. d) prevede ca "dobanzile provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant, care este beneficiarul efectiv al acestora, sunt impozabile numai in celalalt stat contractant daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii: d) dobanzile sunt platite pentru un imprumut facut pentru o perioada mai mare de 2 ani"
Se poate evita impozitarea daca obtinem un certificat de rezidenta fiscala de la firma din Austria?

teotocatus
Mesaje: 23
Membru din: Mie Feb 20, 2013 12:39 pm

Re: imprumut asociati

#5 Mesaj de teotocatus »

Mai mult decat atat, din punct de vedere contabil cum se face trecerea acestui sold restant intr-un credit?

pinteae
Mesaje: 2007
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: imprumut asociati

#6 Mesaj de pinteae »

Da, se poate aplica Conventia daca la data platii dobanzilor, primesti un certificat valabil pentru anul in curs. Doar ca in cazul tau, nu ai un credit comercial. In evidenta contabila ai o datorie comerciala, evidentiata prin contul 401. Daca intre firme este incheiat un contract de furnizare, prin care s-a stabilit ca pentru neplata la termen se plateste o penalitate, atunci de ce nu aplici aceea prevedere? Penalitatea este scutita de impozit in RO.

Daca doresti sa transformi datoria comerciala intr-un credit, atunci trebuie sa inchei un contract de imprumut. Suma imprumutata o treci din 401 in 4551, deoarece este un imprumut de la asociat. Oricum, daca doresti sa inregistrezi ca si un credit, pentru a nu achita impozitul pe dobanzi de 3%, cat prevede conventia, trebuie sa astepti 2 ani.

Iti sugerez sa te gandesti la prima varianta. Pentru penalitati contractuale nu ai nevoie de certificat de rezidenta fiscala.

Scrie răspuns