Pagina 1 din 2

indemnizatie crestere copil

Scris: Sâm Ian 31, 2009 4:52 pm
de tomam01
Va rog , daca stie cineva cu exactitate in ce situatie si studentele pot beneficia de indemnizatia de crestere copil?

Scris: Sâm Ian 31, 2009 9:08 pm
de teodorg133
Ce conditii sunt necesare pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului?
Este necesar sa se indeplineasca simultan urmatoarele conditii
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.

Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.


Scris: Dum Feb 01, 2009 1:14 pm
de tomam01
EXTRAORDINAR , STUDENTII NU AU DREPTUL SA FACA COPII IN ROMANIA EUROPEANA DECAT DUPA ABSOLVIREA FACULTATII , BETON , CE SA SPUN !!
NU AU DREPTUL SA FACA ATATA TIMP CAT NU AU AU CE SA-I CREASCA !!

As dori si alte opinii . Sunteti de acord cu mine sau cu legea ?
Chiar nici o studenta nu mai face copii ??

Scris: Dum Feb 01, 2009 4:08 pm
de teodorg133
Ba, poate fac...dar , ori au grija parintii lor de nepoti, ori le ajuta financiar...ori, lucreaza in timpul facultatii si se intretin singure....

PS Probabil Legiuitoul s-a gandit ca fara un mijloc de existenta (salariul) studenta nu poate creste un copil !!! :oops: :oops: :oops:

Scris: Lun Feb 02, 2009 12:54 pm
de mandeala464
Explicatia faptului ca studentele nu pot beneficia de aceasta indemnizatie este faptul ca ea se plateste din cotizatiile la CAS si deci daca nu ai lucrat nu s-a constituit acest fond , daca ai fi absolvit se presupune ca te angajezi si atunci vei contribui la CAS .

Nu stiu daca este corect sau nu , dar asa este legea .

Scris: Mar Mar 10, 2009 7:49 pm
de bolbai
Va supun atentiei urmatorul caz:" o persoana angajata la un singur loc de munca cu 4 ore pe zi, 300 lei salar pe luna, impozit pe venit aferent salariului "0". Tinand cont ca nu plateste impozit pe venit, se considera ca are stagiu de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei de ingrijire copil?

Scris: Mar Mar 10, 2009 7:59 pm
de balazse
Dar ce legatura are impozitul pe salar la indemnizatia de ingrijire copil?

Scris: Mar Mar 10, 2009 8:17 pm
de bolbai
" Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, in ultimul ananterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON).

Scris: Mar Mar 10, 2009 8:27 pm
de balazse
Stai o clipa, ca nu e tot una sa vorbim de impozit pe salar sau impozit pe venit din "profesii liberale" (avocat, medic, etc.).
Din cauza ca inteleg mai greu, te rog spune-mi daca acum doresti informatie despre indemnizatia de ingrijire copil pentru un angajat sau pentru o persoana ca are activitate profesii liberale.

Scris: Mar Mar 10, 2009 10:51 pm
de septimiuv
balazse scrie:Stai o clipa, ca nu e tot una sa vorbim de impozit pe salar sau impozit pe venit din "profesii liberale" (avocat, medic, etc.).
Din cauza ca inteleg mai greu, te rog spune-mi daca acum doresti informatie despre indemnizatia de ingrijire copil pentru un angajat sau pentru o persoana ca are activitate profesii liberale.
:shock: pai mon cher, a scris :roll:
citeste cu atentie, ia-o pe litere daca trebuie

Scris: Mar Mar 10, 2009 11:05 pm
de petriself
Daca este "angajata" cu 4 ore, 300 lei salar pe luna, are impozit pe veniturile din salarii (chiar daca impozitul este 0 (zero) sub limita deductibilitatii).
Daca a realizat venituri profesionale inseamna ca este impozit pe venit.Sa se hotarasca ce vrea.

Scris: Mie Mar 11, 2009 1:52 am
de stoicat
bolbai scrie: ........ angajata la un singur loc de munca cu 4 ore pe zi, .,........... Tinand cont ca nu plateste impozit pe venit, se considera ca are stagiu de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei de ingrijire copil?
Da,are stagiu de cotizare realizat pt. a putea beneficia de CCC.Legea nu face nici o referire la norma de lucru.
Nu este necesar sa se vireze impozit pe venit, ci doar venitul sa fie din categoria celor pt.care se datoreaza impozit pe venit.

Scris: Mie Mar 11, 2009 6:19 pm
de bolbai
Asa ar fi logic cum spuneti voi ... insa legiuitorul interpreteaza la fel? E cam riscant sa ma iau dupa cum interpretez eu legea si de aceea am mai cerut pareri ....

Scris: Vin Iun 12, 2009 10:50 am
de cretum
va rog spuneti-mi si mie ce decezie se depune la camera de munca ptr. o salariata care intra in indemnizatie crestere copil.Multumesc

Scris: Vin Iun 12, 2009 11:30 am
de teodorg133
Nu se face decizie de incetare , ci de suspendare CIM :

Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;