Forum SAGA

Aici ne tutuim, vorbim, ne imprietenim
Acum este Dum Sep 05, 2010 1:52 pm

Ora este UTC

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: tva la stoc
MesajScris: Lun Iul 26, 2010 2:35 pm 
Neconectat

un PFA a devenit platitor de tva la data de 01.01.2010 si din aceasta data incepe sa vanda pe bonuri fiscale cu tva si sa il colecteze !!! stocul de la 31.12.2009 este achizitionat cu tva iar in raportul de gestiune valoarea intrarilor este : pret achizitie +tva + adaos !!!
vreau sa deduc tva-ul la stocul respectiv dar nu stiu cum sa scot adaosul din valoarea stocului pentru a deduce tva din suma fara adaos !!!
p.s : la PFA nu s-a tinut evidenta contabila si dispun doar de raport de gestiune , RIP si facturile de achizitii !!!

Sus

Subiectul mesajului: Re: tva la stoc
MesajScris: Lun Iul 26, 2010 4:55 pm 
Neconectat

Dacă dispui de acele documente înseamnă că s-a ținut o evidență contabilă :D
Nu ai nicio treabă cu adaosul în cazul ăsta. Valoarea stocului e aceiași.
E nevoie de o listă de inventar în preț de achiziție din care să rezulte cât TVA deductibil e aferent stocului. Acel TVA îl prinzi în primul decont la regularizări taxă dedusă.

Sus

MesajScris: Lun Iul 26, 2010 5:16 pm 
Neconectat

stiu foarte bine ca nu am treaba cu adaosul pentru a deduce tva la stocul respectiv !!! si stiu ca trebuie sa fac o cerere pe care o depun la finate la primul decont dupa deducerea tva la stoc si sa repar erorile materiale !!! dar nu stiu cum sa aflu pretul de achizitie daca nu si-a facut inventar PFA-ul respectiv atunci cand a trebuit !!! marfa poate sa aiba si din martie 2009 nevanduta pana in decembrie si sa fie cuprinsa in acest stoc din 31.12.2009!eu ziceam ca la informatile ce le detin mi-e greu sa scot pretul de achizitie si Pfa-ului respectiv ii este greu sa mai faca acum inventarul sa ii bata pe valoarea stocului la 31.12.2009 !!!
eu incarc sa spun ca stocul lui la 31.12.2009 este cu adaos cu tot si va dati seama ca eu nu am de unde sa stiu ce adaos a practicat pana atunci sa pot sa il scot si sa obtin pretul de achizitie + tva ,la datele ce mi le-a adus !!!
va intreb : merge daca fac o media a adaosului pe care sa il scot din valoare stoc la pret de vanzare sa imi rezulte valoare stoc pret de achizitie + tva ???

incercam sa zic ca evidenta contabila nu a fost, in sensul intocmirii jurnalului de cumparari si cel de vanzari precum si efectuarea inventarului ....pentru ca daca aveam jurnal de cumparari la dispozitie vedeam pretul de achizitie !!! eu nu am decat raportul de gestiune in care sunt trecute intrarile la pret de vanzare si desigur iesirile tot cu adaos ....iesiri care sunt efectuate din intrarile anterioare ! in raport de gestiune am:
VALOARE INTRARI ( PRET CU ADAOS ) - VALOARE VANZARI (CU ADAOS DESIGUR)= SOLD VALOARE STOC ( CARE INCLUDE SI TVA ...DAR SI ADAOS )
eu din acesta suma ,pentru a scoate tva trebuie sa stabilesc adaosul si sa il scot din valoarea stocului , apoi din suma rezultata dupa ce am scos adaosul sa extrag tva !!!

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 1:31 pm 
Neconectat

1.Nu se face nicio cerere și nu se mai depune nimic la finanțe.Demult.
2.Dacă nu și-a făcut, eu zic să nu te stresezi. E problema lui. Nu prea ai cum să reconstitui stocul de atunci. Deși, fiind vorba de final de an avea și el obligația inventarierii.

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 1:42 pm 
Neconectat

multumesc pentru pareri !!!
oricum el trebuia sa aiba evidenta pe jurnale de cumparari si vanzari pentru evidenta tva (chiar daca nu era platitor de tva )
dar ce parere aveti daca fac o medie a adaosului aplicat pe care apoi sa il scot cu procentul respectiv din valoarea stocului la pret de vanzare ...ca sa pot stabili pretul de achizitie !!!????
niste dobitoci da la finante mi-au spus sa adun facturile din luna decembrie si noiembrie pana ajung pe suma stocului care e la pret de vanzare !!!! o mare prostie !!!
apoi mi-au zis sa calculez K :roll: care e si mai mare prostia !!!
ne mai miram ca suntem confuzi si primim sfaturi ,,bune'' .....si sa-i vedeti cum imi explicau ca si cum eu as fi dobitoc !!!
de fapt e vorba de ajustare de tva la stocul de bunuri ramas dupa ce am devenit platitor de tva si depunerea regularizarii de tva pe deductibil la primul decont depus dupa ce am devenit platitor de tva !!! asa cum scrie in lege !!! dar se pare ca ei nu au mai citit-o de ani de zile si au reguli babesti si care reflecta o logica stramba si distorsionata care aplicata prin orice mijloace sa ne bata pe sume !!! :roll:

Sus

MesajScris: Mar Iul 27, 2010 7:46 pm 
Neconectat

Regularizarea e un drept nu o obligație. Dacă vreau să ajustez TVA aferent stocului bine, dacă nu, iar bine.
Dar dacă vreau să ajustez, trebuie să am un inventar al stocului. Nu de alta dar pot exista produse pentru care nu aș putea exercita drept de deducere. spre exemplu dacă le-am achiziționat de la neplătitori de TVA.
Legat de cei de la control: sunt și acolo, ca peste tot, oameni și oameni. Unii bine, foarte bine pregătiți cu care se și poate discuta cu argumente pertinente, dar sunt și mulți infatuați ce cred că sunt foarte deștepți numai pentru că au titlul de inspector și te controlează.

Sus

MesajScris: Mie Iul 28, 2010 6:35 pm 
Neconectat

deducerea e un drept si apoi regularizarea e un alt drept !

Sus

MesajScris: Mie Iul 28, 2010 9:06 pm 
Neconectat

Așa! Și? Asta ziceam și eu. Nu e o obligație. Ca urmare, de ce te simți obligat să faci așa ceva: să reconstitui un inventar? Nu e normal. Inventarul se presupune a fi faptic nu reconstituit scriptic ulterior.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 

Ora este UTC