Tichete cadou

Mesaj
Autor
olmazut297
Mesaje: 128
Membru din: Mar Dec 04, 2007 12:00 am

Tichete cadou

#1 Mesaj de olmazut297 »

Am si eu o intrebare. Acordarea de tichete cadou in decembrie 2008 pentru salariati este deductibila la impozitul pe profit in limita a 150 ron pe salariat? Faptul ca in aceasta luna am si tichete de masa infkuenteaza deductibilitatea pe salariat?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de paturcai »

Sunt doua lucruri distincte:
Tichetele de masa se interpreteaza a fi un ajutor, supliment pe care salariatul il primeste pentru munca prestata.
Tichetele cadou sunt interpretate a fi o exceptie si se circumscriu prevederilor legale.
Acordarea tichetelor cadou este permisa in primavara, vara si iarna si tocmai acesta este rostul lor: cadouri pe care firma le acorda si pe care firma si le poate deconta, fiind deductibile la determinarea bazei privind stabilirea impozitului pe profit.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

#3 Mesaj de olteanz »

1. Tichetele cadou utilizate de catre agentii economici pentru “campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi,” “reclama si publicitate” , acordate clientilor si distribuitorilor persoane juridice in conditiile legii, in limita prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli(BVC) la pozitiile “tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi”, respectiv “tichete cadou pentru reclama si publicitate’”, sunt deductibile 100% la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu art. 21, al.2 lit. d) din CF, nefiind impozabile la primitori.
2. Tichetele cadou utilizate de catre agentii economici pentru “campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi,” “reclama si publicitate”, acordate persoanelor fizice, in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii, in conditiile legii,in limita prevazuta in BVC, sunt deductibile 100% la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu art. 21, al. 2 lit. d) din CF, fiind supuse impozitului pe venit, cu retinere la sursa, conform art .78, alin 2 din CF

3. Tichetele cadou acordate pentru “protocol”, in limita prevazuta in BVC la pozitia distincta “tichete cadou pentru protocol”, partenerilor de afaceri persoane juridice, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 2% aplicata asupra diferentei dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente acestor venituri, in conformitate cu art. 21, al. 3 lit. a) din CF, nefiind impozabile la beneficiari.

4. Tichetele cadou acordate pentru “protocol”, partenerilor de afaceri persoane fizice, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 2% aplicata asupra diferentei dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente acestor venituri, in conformitate cu art. 21, al. 3 lit. a) din CF, fiind supuse impozitului pe venit, cu retinere la sursa, conform art. 78, al. 2 din CF


5. Tichetele cadou acordate salaraiatilor, la capitolul “cheltuieli sociale”, din BVC, pentru destinatiile: ajutoare pentru naştere, ajutoare pentru înmormântare, ajutoare pentru boli grave sau incurabile şi protezele, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie,, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 2% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile personalului, conform art. 21, al. 3, lit. c) din CF si sunt neimpozabile la salariati conform art. 55, alin 4, lit. a) din CF. Consideram ca asupra acestor sume trebuie achitat doar CAS pentru angajator si pentru salariat, in confomitate cu Legea 19/ 2000.

6. Tichetele cadou acordate la capitolul “cheltuieli sociale”, pentru destinatiile “ cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori ai salariatilor (de Paste, Ziua copiilor si de Craciun) si “cadouri acordate salariatelor de 8 martie”, acordate pina la limita de 150 lei, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 2% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile personalului, conform art. 21, art. 3, lit c) din CF si sunt neimpozabile la salariati conform art. 55, al. 4, lit. a) din CF. Daca se acorda sume mai mari de 150 lei, consideram ca asupra sumelor care excede limita se datoreaza de catre angajat si salariat CAS, CASS, asigurari somaj si CAAMBP.


7. Tichetele cadou acordate la capitolul “cheltuieli sociale,” pentru destinatia “cadouri oferte salariatilor”, indiferent de suma acordata, constituie venituri de natura salariala, conform art. 55 din CF, fiind datorate toate contributiile legate de salarii.
1+1=3

ungureanuc
Mesaje: 40
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Tg.Mures
Contact:

#4 Mesaj de ungureanuc »

''Consideram ca asupra acestor sume trebuie achitat doar CAS pentru angajator si pentru salariat, in confomitate cu Legea 19/ 2000. ''
Poti sa dai mai multe amanunte, eventual care modificare a Legii 19/2000 prevede acest lucru?

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

#5 Mesaj de olteanz »

Legea 19/2000, art. 23 alin. 1 lit. a
1+1=3

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#6 Mesaj de paturcai »

Este o simpla consideratie!
Ba chiar Ministrul Muncii (Septembrie 2008) atunci cand a lasat sa se inteleaga ca ar putea impozita astfel de stimulente a dat inapoi spunand ca s-a inteles gresit ca asupra acestor tichete s-ar plati impuneri de genul cele descrise mai sus.
Consideratia potrivit careia daca se depaseste acest plafon (150 lei) ar putea fi luata in calcul ca venit suplimentar este o ipoteza de lucru tentanta.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ionascus
Mesaje: 197
Membru din: Sâm Iul 26, 2008 12:00 am
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

#7 Mesaj de ionascus »

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentand cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie se incadreaza la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare. Cheltuielile sunt deductibile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei

Eu inteleg de aici ca doar pt. copiii minori si pt. angajate de 8 Martie.
Deci nu pot acorda la toti salariatii cate un cadou de 150 lei cu ocazia acestor sarbatori, care sa fie deductibil

Scrie răspuns