Pagina 1 din 1

contabilitate restaurant

Scris: Mar Iun 23, 2009 12:29 pm
de albul498
am preluat o contabilitate a unui restaurant si am f mari discutii asupra adaosului aferent marfurilor,eu am zis ca introduc totul la pret de intrare si calculez adaosul din diferenta de la iesiri.Va rog ajutati-ma cu un raspuns :?:

Scris: Mar Iun 23, 2009 4:16 pm
de apetrem
Poti face asta doar in situatia in care si iesirile sunt cantitative.
Respectiv vanzarea se face cu o casa de marcat legata la Saga.
Daca nu, atunci este obligatorie evidenta la pret de vanzare.

Nu recomand metoda inventarului intermitent fara evidenta cantitativa.

Scris: Mie Iun 24, 2009 10:43 pm
de felead1
Cand zic "marfa" te referi la contul 371 marfuri sau la contul 301 materii prime ?

Scris: Mie Iun 24, 2009 10:46 pm
de felead1
Si eu am avut 3 ani restaurant si pot sa-ti pun la dispozitie experienta mea,atata cat e :wink:

Scris: Joi Iun 25, 2009 1:24 pm
de paturcai
Asteptam si noi ceilalti sa ne impartasesti din acea mica experienta.
:wink:

Scris: Joi Iun 25, 2009 5:36 pm
de albul498
multumesc f mult ptr sfaturi si chiar va rog astept in continuare sfaturi asupra aceste teme.Ptr FELEAD 1 te rog frumos daca se poate mai multe detalii :roll:

Re: contabilitate restaurant

Scris: Vin Iun 26, 2009 8:10 am
de teodorg133
albul498 scrie:am preluat o contabilitate a unui restaurant si am f mari discutii asupra adaosului aferent marfurilor,eu am zis ca introduc totul la pret de intrare si calculez adaosul din diferenta de la iesiri.Va rog ajutati-ma cu un raspuns :?:
Contab.unui restaurant, in sine, este de fapt productie, pt ca tu ai intrari de mat.prime pe care le introd.la pret de intrare, le prelucrezi si rezulta prod.finit, pe care il vinzi ca marfa cu adaos....

1) Cumparare de materii prime necesare bucatariei (se tine fisa de magazie):
3021 bucatarie = 401 la pret de inregistrare

2) Pe baza de Retetar:
6021 bucatarie = 3021 bucatarie la pret de inregistrare

3) Obtinere produse finite adica mancare de la bucatarie:
345 = 711 pret de inregistrare

4) Incasare bani de la restaurant pentru produsele de la bucatarie:
5311 = 701 pret de vanzare cu adaos comercial

5) Produse obtinute in bucatarie:
711 = 345

6) Cumparare produse pentru bar in timpul lunii, de la mai multi furnizori, cu diverse preturi:
371 = 401 pret de inregistrare

7) Inregistrare adaosului comercial stabilit de restaurant:
371 = 378 adaos comercial

8) Vanzare la bar:
5311 = 707

9) Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar vandute:
k = (Si 378 + RC 378) / (Si 371 + RD 371) * 100.
Se descarca pe seama lui gestiunea si se stabileste adaos com aferent produselor ramase in gestiune:
Ad com af marfuri din gestiune = k * Sfd 371 / 100 = Suma 1

10) Se descarca gestiunea la produsele din Bar la sfarsitul lunii:
% = 371 Bar marfuri Bar iesite din gestiune
607 cost marfuri Bar vandute
378 Suma 1

Vor rezulta doua profituri
- de la bucatarie: 701 minus 6021 - celelalte costuri salarii, electricitate, gaze, chirie
- de la bar: 707 minus 607 - celelalte costuri


sau, poti sa treci si prod.finite obtinute la bucat tot pe marfa, sa vinzi tot prin 707...dar sa ai la casa de marcat 2 departam. 1. bar 2. bucat....asta pt.tine ca sa ai pe Z-zilnic vanzare separata sa poti descarca gestiunile separat.....

atunci profitul va fi din difer dintre 707 si 607

contabilitate restaurant

Scris: Sâm Iun 27, 2009 10:41 am
de albul498
Va multumesc ptr ajutor dar contabilitatea primara se tine pe un alt program iar la mine ajunge cea finala pe care o introduc numai valoric si ma gandesc daca este bine?