Pontare Co

Mesaj
Autor
plostinarua
Mesaje: 14
Membru din: Mar Oct 02, 2012 9:45 am

Pontare Co

#1 Mesaj de plostinarua »

1. O luna are 20 zile (160) ore lucratoare. In prima saptamana un salariat are CO 5 zile lucratoare (luni-vineri). In a doua saptamana salariatul este nevoit sa lucreze luni-vineri plus sambata, zi pe care nu o recupereaza. Per ansamblul lunii, se considera ca a prestat ore suplimentare daca nu a recuperat sambata? Care este baza legala?
2. Acelasi caz dar pentru lucrul in ture de 12/24, 12/48. Cum se ponteaza CO efectuat in acest caz? Se ponteaza 8 ore pe zi de CO? Numarul de ore CO se aduna cu numarul de ore lucrate efectiv si rezulta un numar care poate fi mai mare de 160. Ce depaseste acest numar sse considera ore suplimentare? Cu alte cuvinte, daca un salariat efectueaza CO intr-o luna mai poate avea ore suplimentare? Care este baza legala?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Pontare Co

#2 Mesaj de tomac »

Baza legală pentru orice ține de durata muncii, timpul de muncă și de odihnă este codul muncii.
Oră suplimentară este considerată orice oră lucrată peste timpul normal de muncă.

Cazul 1 - dacă orele lucrate + orele de co depășesc numărul de ore lucrătoare în lună, se plătesc ore suplimentare. Nu contează că au fost sâmbăta sau în altă zi. Pentru simpla prezență la muncă în zile de sâmbătă sau duminică se plătește un spor, definit de angajator, ce poate avea fie o valoare fixă sau un procent fix, spor ce poate fi permanent sau nu, dar este obligatoriu de a fi achitat

Cazul 2 - CO se acordă în zile. Nu contează că se lucrează în ture. Norma de muncă e de 8 ore/zi 5 zile pe săptămână maxim. Că se distribuie inegal 12/24, 12/48 nu contează. Contează ca angajatorul să respecte regula asta: la 5 zile lucrătoare să fie maxim 40 de ore lucrate și maxim 8 ore suplimentare, urmate de două zile libere consecutive. CO se acordă în zile indiferent că repartizarea timpului de muncă nu este egală 8 ore/zi și se pontează la 8 ore/zi la normă de muncă întreagă. Da poate avea ore suplimentare chiar dacă a avut CO într-o lună.
Să vă dau un exemplu: un salariat este în CO din 1/10 până în 30/10/2014. În data de 31/10/2014 el lucrează 12 ore. Numărul de zile lucrătoare din octombrie 2014 este de 23 de zile, din care salariatul a fost în CO 22 de zile și la muncă o zi. Timpul normal de muncă este de 23 x 8 = 184 ore. Salariatul este plătit cu indemnizație de CO pentru 22 x 8 = 176 ore și muncește 12 ore. Orele din lună CO + timp lucrat = 176+12=188 ore deci are 4 ore suplimentare pe care angajatorul trebuie să i le achite.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

plostinarua
Mesaje: 14
Membru din: Mar Oct 02, 2012 9:45 am

Re: Pontare Co

#3 Mesaj de plostinarua »

In afara de Codul Muncii exista alte norme legale (ordin Min Muncii, Norme Metodologice etc) care sa prevada explicit ca perioada concediului se ponteaza cu 8 ore, in cazul lucrului in ture de 12/24, 12/48? Conform Codului Muncii acest aspect se subintelege si e si logic.
Dar, am avut o discutie in care mi s-a spus ca prevederile conform carora concediul de odihna se plateste se aplica doar la stabilirea drepturilor salariale si nu a timpului lucrat suplimentar. In cazul concediului, timpul efectiv lucrat fiind mai mic decat numarul de ore din luna, salariatul nu ar mai avea cum sa faca ore suplimentare. Am incercat sa explic ca este normal sa se ”puna” concediul de 8 ore atunci cand se calculeaza numarul de ore lucrate suplimentar de vreme ce legea zice ca e platit, dar mi s-a cerut baza legala. Ce argumente as mai putea folosi pentru a combate aceste idei?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Pontare Co

#4 Mesaj de tomac »

Nu, nu există.
Timpul de muncă poate fi de maxim 12 ore pe zi. Orele suplimentare, timpul de muncă suplimentar se stabilește la nivel de săptămână. Concediul de odihnă se exclude numai la determinarea perioadei de referință de 4, 6 sau 12 luni (art.114 alin.2-4).
Vedeți art.111 și următoarele din codul muncii.

Concediul de odihnă se exprimă în zile lucrătoare. Zilele libere plătite, sărbătorile legale, orice zi liberă stabilită conform codului muncii sau contractului de muncă nu fac parte din perioada de concediu de odihnă.
Vedeți art.144 și următoarele din codul muncii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns