contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

Mesaj
Autor
lucai
Mesaje: 16
Membru din: Mar Feb 16, 2010 12:00 am

contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

#1 Mesaj de lucai »

Buna ziua,
Va rog, dragi colegi, sa va exprimati o opinie si eventual sa-mi raspundeti la cateva intrebari, in urmatoarea situatie:
1) Am infiintat un PFA in iulie 2009- neplatitor de TVA,impozitare in sistem real, fiind in acelasi timp salariata la o soc.
2) In mai 2010 am iesit la pensie, cu o pensie de 738 lei.
3) Pina in acest moment, ptr PFA nu am depus nici o alta declaratie in afara de D200 , D220 si 392B.
La finalul lunii dec.2012 am primit prin posta o Instiintare de la casa de sanatate, prin care mi se comunica : „In conformitate cu art.215 alin.3 din L 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, aveati obligatia de a depune la CASS declaratii privind obligatiile de plata ce va revin fata de FNUASS.”
Mi se cere sa ma prezint cu declaratii , insotite de deciziile de impunere emise de org. Fiscal, ptr. PERIOADA 2012, si sa justific neplata contributiei. Telefonic am cerut lamuriri si imi cer documentele ptr toata perioada de la infiintarea PFA pina la zi.
In ian.2013, am primit de la finante, decizii cu calcul de dobanzi : una(emisa la data de 31.12.2012) ptr. Per. 31.05.2012-31.12.2012 aferente unei sume de 1400 lei „Contrib. De asig. Soc. de sanatate datorate de pers. care realizeaza venituri din activ. Independente si persoane care nu realizeaza venituri” si a doua(emisa la data 01.07.2012), fara anexa. Mentionez ca nu am primit de la org. Fiscal, nici o decizie de stabilire a CASS, doar decizii ptr. Dobanzi.
Am trecut la studierea legislatiei specifice, am cautat pe forum, dar tot in ceata am ramas.
Iata dilemele mele :
1)Conf. prevederilor di L95/2006,ma incadrez in categ. de la art. 213 alin(2) lit.h . Conf. art.213 alin(4) , eu interpretez ca NU AM OBLIGATIA de a ma asigura, ci doar de a obtine un document,vizand incadrarea in categoria mentionata. De ce dupa 35 de ani de munca, pensionara fiind, trebuie sa mai depun declaratii la sanatate conf. Art.215(3)si sa platesc contributie? Voi cum interpretati?
2)Din titulatura inscrisa de org. Fiscal pe deciziile de accesorii, deduc ca au facut incadrarea in categ. de contribuabili de la cap. III ,art. 296^27 din CF , desi conform CAEN , PFA-ul meu nu are nici o legatura cu veniturile din acele activitati, incadrarea fiind de fapt la cap. II ,art. 296^21 alin.1 lit.c), prevederi ce au intrat in vigoare de la 01.07.2012, asa dupa cum este afisat pe static.anaf.ro . De ce as fi obligata sa ma prezint la casa de sanatate cu documente da la infiintarea PFA? Voi ce ati face in locul meu?
3)Exceptiile de la art 296^23 sunt absolut discriminatorii. Pina acum nu m-a preocupat aspectul, pentru ca stiindu-ma pensionara credeam ca sunt in regula cu obligatiile de la PFA ; dar acum ma intreb ca proasta: de ce cei ce realizeaza venituri din dr. de propr. Intelectuala sunt exclusi de la plata cass si noi ceilalti nu ? Nu vreau sa moara si capra vecinului dar este total nedrept. Voua cum vi se pare? Cum ,cine si unde ar putea influienta o schimbare in bine a acestei discriminari? Oare asa guvernantii s-au pus bine cu presa ?
4) Conf. art. 296^24 alin.2, n-ar fi trebuit sa primesc de la org. fiscal o decizie de impunere si ptr. Cass , undeva prin 2012 ?? A primit cineva asa ceva?
5)Va rog dati-mi un sfat si spuneti-mi ce am de facut ca sa rezolv problema , incotro sa apuc mai intai ?La finante sau la casa de sanatate? Ce hartii si pentru ce perioade sa le duc?

Din Legea 95/2006 actualizata:
Art. 213
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a)...................
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
…………………………………
h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei;
………………………………………..
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia să se asigure în condiţiile art. 211 şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile prezentei legi.
Art. 215
……
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, venituri din agricultură şi silvicultură, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, din dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală sau alte venituri care se supun impozitului pe venit sunt obligate să depună la casele de asigurări de sănătate cu care au încheiat contractul de asigurare declaraţii privind obligaţiile faţă de fond.

Din Codul Fiscal actualizat:
ART. 296^23 Excepţii specifice
(2) Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e).
(3) Pentru persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e), se calculează şi se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra tuturor acestor venituri
ART. 296^24 Plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale
(1) Contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) şi lit. g) sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale.
(2) În cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate prevăzute la alin. (1) se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaraţiei de venit estimat/declaraţiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevăzute la art. 82, sau pe baza normelor de venit, potrivit prevederilor prevăzute la art. 83. În cazul contribuţiei de asigurări sociale, obligaţiile lunare de plată se stabilesc pe baza venitului declarat, prevăzut la art. 296^22 alin. (1).
(4) În decizia de impunere, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) şi g) se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru cei de la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) şi, respectiv, semestrial, în două rate egale, până la data de 25 septembrie inclusiv şi 25 noiembrie inclusiv, pentru contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. g

Cred ca am vorbit/scris mult si sper sa nu va fi plictisit. In speranta ca voi gasi niste raspunsuri prin voi, dragi colegi, raman in asteptare.

Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

Re: contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

#2 Mesaj de septimiuv »

pe mine m-ai plictisit, nici nu am citit :lol:

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

#3 Mesaj de balazse »

Eu am citit si nu inteleg problema, trebuie platit sanatate pentru veniturile din activitatea PFA-ului, faptul ca esti deja pensionar nu inseamna ca acest venit suplimentar nu intra in baza de calcul pentru fond sanatate.
In mod normal, cand ai primit deciziile de impunere trebuia sa mergi la Casa de Sanatate si sa declari veniturile mentionate in declaratiile depuse la finante.

lucai
Mesaje: 16
Membru din: Mar Feb 16, 2010 12:00 am

Re: contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

#4 Mesaj de lucai »

E clar ca nu aveti rabdarea necesara, si va inteleg! Respect simtul umorului si va multumesc ca mi-ati raspuns....tangential.
Degeaba am preluat pe final articolele la care faceam referire.....
O intrebare scurta : cine este "organul fiscal competent" prevazut la art.296^24 alin.2? Din raspunsul lui balasze deduc ca ar fi casa de sanatate! atunci deciziile de calcul accesorii de ce le-a trimis admin. financiara?....
Imi cer scuze daca sunt prea insistenta si poate agasez, dar speram ca voi obtine niste raspunsuri concrete la situatia relatata.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: contrib. sanatate PFA -Pensionar pensie<740 lei

#5 Mesaj de balazse »

Sa explic un pic lucrurile. In mod normal incepand cu 01.01.2012 ANAF-ul trebuia sa preia de la CNAS toata baza de date si sa emita decizii de impunere, dar din motive tehnice (si prostia celor care au emis actul legislativ, adica tot transferul sa se faca intr-un timp foarte scurt) acest transfer s-a realizat doar din 01.07.2012 (desi nici acum nu sunt rezolvat foarte multe probleme). Ca urmare pana la 30.06.2012 trebuia sa mergi cu deciziile de impunere la Casa de Sanatate, iar incepand cu data de 01.07.2012 cei de la finante vor emite decizia de impunere pentru contributia datorata.
Dar, cum nu ai depus declaratiile la Casa de Sanatate ei n-au avut informatii de transferat, ca urmare cei de la finante nu prea au informatii pentru ce si pentru cat sa iti mai faca decizia de impunere. Ca urmare in prima parte mergi la Casa de Sanatate si rezolvi acolo problemele cu declaratiile (acolo nu vei putea platii), dupa care mergi si faci platile la finante (conform declaratiilor depuse la Casa de Sanatate) si candva dupa transferul datelor noi la ANAF poate vei primii si o decizie de impunere de la ANAF.

Scrie răspuns