este posibil vanzare auto,mijloc fix,cu 100 de RON?

Mesaj
Autor
florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

este posibil vanzare auto,mijloc fix,cu 100 de RON?

#1 Mesaj de florescuo »

Am doua nelamuriri.
1.Daca am pe firma o masina amortizata integral, pot sa o vand cu orice pret....spre ex 100 de RON?(si daca nu pot...as dori o reglementare care spune acest lucru).
2.Cazul de mai sus de vanzare dar masina nu e amort. complet.
Eu am cautat in codul fiscal si nu am gasit asa ceva....singurul lucru care se gaseste este deductibilitatea pierderii la scoaterea din activ a mijlocului neamort integral(cheltuiala cu val neamort).

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de paturcai »

1. Daca un activ fix este amortizat integral se poate vinde la orice pret - nu exista reglementare legala (ordin, lege, etc). Este si normal sa fie asa pentru ca nu vine legiuitorul sa-ti faca ordine in propria curte; ar fi un amestec/ingerinta iresponsabila in actele/deciziile/hotararile unei entitati particulare.
2. Firesc este ca firma sa aiba grija sa isi recupereze diferenta dintre valoarea de intrare si amortizarea la momentul vanzarii. Sincer, eu firma cumpar un apartament cu 140.000 EUR si mi-l vand mie asociat unic cu 1.000 EUR in rate pe 40 de ani.
Capra sare masa / Iada sare casa

PS.
Multumesc tuturor colegilor de pe forum si "moderatorilor" ca au avut rabdare cu mine ca sa ajung sa va raspund de 1.000 de ori.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Avatar utilizator
ghidalia
Mesaje: 26
Membru din: Mar Aug 26, 2008 12:00 am

#3 Mesaj de ghidalia »

Felicitari pentru raspunsurile pe care ni le dai in mod profesionist si... La mai mare!!!

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#4 Mesaj de paturcai »

Daca eu sunt asa cum spui, atunci TomaC, SeptimiuV, ApetreM, PintilieM, HerganieC, BalazsE(Doamne! cred ca am scris bine numele) si restul colegilor...?
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Multumesc.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pintiliem
Mesaje: 212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#5 Mesaj de pintiliem »

Felicitari. Esti o prezenta redutabila pe acest forum.

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#6 Mesaj de paturcai »

:wink: :wink: :wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

#7 Mesaj de florescuo »

Multumesc. Deci sa inteleg si ca daca nu e amort. integral pot sa-l vand cum vreau din moment ce nu imi spune nici o lege , ordin sau alt parlamentar ca nu pot. Partea privind rationamentul economic sa vinzi macar la val. ramasa......e un rationament.....pur si simplu....poate eu sunt un manager prost....ce o sa-mi faca ...ma amendeaza pentru prostie :P . :D

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24125
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

#8 Mesaj de balazse »

florescuo scrie:Multumesc. Deci sa inteleg si ca daca nu e amort. integral pot sa-l vand cum vreau din moment ce nu imi spune nici o lege , ordin sau alt parlamentar ca nu pot. Partea privind rationamentul economic sa vinzi macar la val. ramasa......e un rationament.....pur si simplu....poate eu sunt un manager prost....ce o sa-mi faca ...ma amendeaza pentru prostie :P . :D
Iti va fi nedeductibil diferenta intre valaorea ramanasa si cel de vanzare, si va trebui sa platesti impozit pe profit (adica valoare ramasa 5.000 lei, pret de vanzare 3.000, diferenta este 2.000 lei care se impoziteaza). :D
In cel mai bun caz se evalueaza autoturismul la valoare de 3.000 lei (de catre un evaluator atestat) si cred ca cat de cat te-ai scos.
Sper ca cu ultima parte sa am dreptate dar nu este 100%.

florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

#9 Mesaj de florescuo »

Nu cred ca ai dreptate privind nedeductibilitatea.
art.24,alin.15....CUM ERA PANA IN 2007
(15)Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă şi orice reevaluare contabilă a acestora. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea sau din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezintă valoarea fiscală de intrare a mijloacelor fixe, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidenţiată în sold la 31 decembrie 2003, amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizate, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată. Valoarea rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe amortizabile vândute, este deductibilă la calculul profitului impozabil în situaţia în care acestea sunt valorificate prin unităţi specializate sau prin licitaţie organizată potrivit legii.

Dupa care s-a modificat astfel:(a disparut partea care conditiona deducerea):
(15)Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determină fără a lua în calcul amortizarea contabilă. Câştigurile sau pierderile rezultate din vânzarea ori din scoaterea din funcţiune a acestor mijloace fixe se calculează pe baza valorii fiscale a acestora, care reprezintă valoarea fiscală de intrare a mijloacelor fixe, diminuată cu amortizarea fiscală. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabilă evidenţiată în sold la data de 31 decembrie 2003 amortizarea se calculează în baza valorii rămase neamortizate, pe durata normală de utilizare rămasă, folosindu-se metodele de amortizare aplicate până la această dată.

florescuo
Mesaje: 137
Membru din: Lun Feb 12, 2007 12:00 am

#10 Mesaj de florescuo »

S-ar putea sa fie totusi neded. ca m-am uitat in norme ... si vad ca zice numai de cazul casarii .... nu si de vanzare:

716. În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal,
cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea de
intrare incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de
venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune
a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

#11 Mesaj de paturcai »

Potrivit art. 24 alin. 15 CF si pct. 71 indice 5 din Normele de aplicare ale CF, valoarea neamoritzata a unui mijloc fix valorificat este deductibila la calculul profitului impozabil.
Adica in situatia in care un activ fix nu a fost amortizat integral, "bucatica" neamortizata este deductibila din punct de vedere fiscal.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

muresanc
Mesaje: 73
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: este posibil vanzare auto,mijloc fix,cu 100 de RON?

#12 Mesaj de muresanc »

si daca mijlocul fix ( autoturism) amortizat integral este vandut catre administratorul societatii ( este doar angajat nu si asociat ) cum se procedeaza. Se considera operatiune cu persoane afiliate ?
La ce valoare as putea sa-l vand. Este nevoie de un raport de evaluare pentru a justifica pretul ? Mi-e sa nu o dea fiscul pe partea cu "avantaje de natura salariala" sau alte idei cretze de genul asta.

cernatv
Mesaje: 3381
Membru din: Mie Dec 05, 2012 6:23 pm

Re: este posibil vanzare auto,mijloc fix,cu 100 de RON?

#13 Mesaj de cernatv »

Valoarea de piata.
Fiscul nu o sa considere avantaj de natura salariala, dar poate sa suspecteze reducerea bazei pentru calculul tva-ului colectat.

Scrie răspuns