contabilitate restaurant
contabilitate restaurant
am preluat o contabilitate a unui restaurant si am f mari discutii asupra adaosului aferent marfurilor,eu am zis ca introduc totul la pret de intrare si calculez adaosul din diferenta de la iesiri.Va rog ajutati-ma cu un raspuns
- teodorg133
- Mesaje: 993
- Membru din: Mar Mar 11, 2008 12:00 am
- Localitate: constanta
Re: contabilitate restaurant
Contab.unui restaurant, in sine, este de fapt productie, pt ca tu ai intrari de mat.prime pe care le introd.la pret de intrare, le prelucrezi si rezulta prod.finit, pe care il vinzi ca marfa cu adaos....albul498 scrie:am preluat o contabilitate a unui restaurant si am f mari discutii asupra adaosului aferent marfurilor,eu am zis ca introduc totul la pret de intrare si calculez adaosul din diferenta de la iesiri.Va rog ajutati-ma cu un raspuns
1) Cumparare de materii prime necesare bucatariei (se tine fisa de magazie):
3021 bucatarie = 401 la pret de inregistrare
2) Pe baza de Retetar:
6021 bucatarie = 3021 bucatarie la pret de inregistrare
3) Obtinere produse finite adica mancare de la bucatarie:
345 = 711 pret de inregistrare
4) Incasare bani de la restaurant pentru produsele de la bucatarie:
5311 = 701 pret de vanzare cu adaos comercial
5) Produse obtinute in bucatarie:
711 = 345
6) Cumparare produse pentru bar in timpul lunii, de la mai multi furnizori, cu diverse preturi:
371 = 401 pret de inregistrare
7) Inregistrare adaosului comercial stabilit de restaurant:
371 = 378 adaos comercial
Vanzare la bar:
5311 = 707
9) Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar vandute:
k = (Si 378 + RC 378) / (Si 371 + RD 371) * 100.
Se descarca pe seama lui gestiunea si se stabileste adaos com aferent produselor ramase in gestiune:
Ad com af marfuri din gestiune = k * Sfd 371 / 100 = Suma 1
10) Se descarca gestiunea la produsele din Bar la sfarsitul lunii:
% = 371 Bar marfuri Bar iesite din gestiune
607 cost marfuri Bar vandute
378 Suma 1
Vor rezulta doua profituri
- de la bucatarie: 701 minus 6021 - celelalte costuri salarii, electricitate, gaze, chirie
- de la bar: 707 minus 607 - celelalte costuri
sau, poti sa treci si prod.finite obtinute la bucat tot pe marfa, sa vinzi tot prin 707...dar sa ai la casa de marcat 2 departam. 1. bar 2. bucat....asta pt.tine ca sa ai pe Z-zilnic vanzare separata sa poti descarca gestiunile separat.....
atunci profitul va fi din difer dintre 707 si 607
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
contabilitate restaurant
Va multumesc ptr ajutor dar contabilitatea primara se tine pe un alt program iar la mine ajunge cea finala pe care o introduc numai valoric si ma gandesc daca este bine?