Raportul Z

Mesaj
Autor
vioricad734
Mesaje: 323
Membru din: Lun Feb 08, 2010 12:00 am
Localitate: bucuresti

Raportul Z

#1 Mesaj de vioricad734 »

Nu am mai lucrat pana acum cu introducerea raportului Z in Saga. Firma abia acum si-a achizitionat casa de marcat. Unde introduc acest Raport Z in Saga?

Multumesc mult,

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24122
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

#2 Mesaj de balazse »

Pentru inregistrarea raportului zilnic citeste manualul de utilizare -> intrebari frecvente despre -> iesiri -> "Î: Am vânzări cu amănuntul şi aş dori să aflu cum operez vânzările cu amănuntul înregistrate prin casa de marcat?" si acolo apesi pe "Introducerea vânzărilor zilnice la comertul cu amănuntul".
Mai dati si o cautare pe forum. Daca ati fi incercat ati fi gasit :
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ort+zilnic

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#3 Mesaj de tomac »

La ieșiri pe un client fictiv căruia i se asociază contul 5311. Vedeți în help detalii la întrebări frecvente - ieșiri - cum se operează vînzările la amănuntul
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#4 Mesaj de vinczellero »

asa e cum zice tomac, doar ca daca vinzi cu amanuntul catre populatie si nu emiti si factura atunci ,clientii nu sunt fictivi ...poti sa treci ,,persoane fizice'' sau ,,persoane fizice-incasari din vanzari '' ca denumire client ca doar catre ei vinzi !!! :)

vioricad734
Mesaje: 323
Membru din: Lun Feb 08, 2010 12:00 am
Localitate: bucuresti

#5 Mesaj de vioricad734 »

multumesc foarte mult pentru rapunsuri.
Si mai am o intrebare:
Atunci cand vand unei persoane juridice, ii tai chitanta sau bon fiscal? Dar unei persoane fizice autorizate?

Multumesc inca o data,

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#6 Mesaj de vinczellero »

persoane juridice si PFA emiteti factura .....si ca plata chitanta sau chiar bon fiscal !!!

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

#7 Mesaj de fagarasa176 »

Chitanta si bonul fiscal au acelasi rol, de incasare....deci ramane la latitudinea ta ce "tai" :wink:
Idem si la PFA
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#8 Mesaj de apetrem »

Pentru cei care nu inteleg functiile casei de marcat, am sa repet ce am zis aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=6492
Bonul fiscal se emite pentru "livrarari", nu pentru "incasari".
Nu are nici o relevanta daca bani au fost incasati sau nu.
Memoria fiscala inregistraza "vanzarile" si nu incasarile.
Fiecare casa de marcat are si un buton prin care se tasteaza
"modalitatea de incasare", care poate sa fie cash, cec, op, etc.
Chiar daca incasarea este ulterioara, bonul fiscal trebuie emis pentru ca avem de aface cu o "livrare".
Amenzile ce se dau sunt pentru: "neemiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate"
Nu intereseaza pe nimeni "incasarea".
De altfel, in OG.28/2004 nici nu o sa gasiti cuvantul "incasare" ...

In aceasta constructie Chitanta poate aparea in doua situatii:
- se incaseaza o factura de "avans".
- se incaseaza o factura emisa pentru o livrare anterioara.
Ambele situatii nu presupun emiterea unui bon fiscal, nefiind o livrare.
Marian Apetre

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#9 Mesaj de vinczellero »

da ,dar si bonul fiscal este un document de atestare a platii care insoteste factura ....desigur vorbim de cazul in care livrarea se face in acelasi moment ...pentru ca orice client persoana fizica are dreptul de a cere factura !
si cum adica ? eu emit bon pentru ca am vandut si banii primiti de la o persoana fizica cu ce ii justific la casa ?

vioricad734
Mesaje: 323
Membru din: Lun Feb 08, 2010 12:00 am
Localitate: bucuresti

#10 Mesaj de vioricad734 »

Indraznesc sa mai adresez niste intrebari mai mult decat " naive" referitoare la casa de marcat. Dar
1. Facturile emise pentru marfurile livrate se trec prin casa de marcat? Adica este obligatoriu ca fiecare factura pe care o emit sa treaca prin casa de marcat?

2.In cazul unui magazin online care vinde marfa in tara prin firme de curierat ( in colet trimit factura), iar incasarea se face peste cateva zile prin banca ( trimisi de catre firma de curierat, care la randul ei, ii incaseaza de la client), trebuie sa trec prin casa de marcat factura pe care am trimis-o clientului?
3. Pe raportul Z pe care l-am scos la sfarsitul primei zile de "folosinta" a casei de marcat scrie Raport Zilnic si mai jos Raport General, si nu Raport fiscal de inchidere asa cum am vazut ca scrie in Manualul de Utilizare de pe Saga. Este bine?

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#11 Mesaj de vinczellero »

ART. 1
(1) Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii direct catre populatie, pentru care nu este obligatorie emiterea de facturi fiscale, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Agentii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor.

1. NU trebuie sa treceti factura prin casa de marcat ,dar sunt 2 situatii :
-- client pers.fizica trebuie sa emiteti factura daca acesta cere acest lucru si bonul fiscal este obligatoriu ;
--client persoana juridica sau PFA -comerciant aveti obligatia emiterii facturii (art.155 cod fiscal ) , NU trebuie sa treceti prin casa de marcat aceasta factura si o puteti incasa prin chitanta ,op !!! ( puteti sa treceti si prin casa de marcat aceasta factura dar nu este obligatoriu si bonul fiscal va fi actul cu care ati incasat ...si trebuie sa aveti grija sa nu dublati operatiunea de vanzare ...si factura si bon cand operati in program ...sau atentie la tva sa nu il colectati si de pe bon si de pe factura ...daca emiteti factura bonul o sa ramana doar act de incasare )

2.art.2 din OU 28/1999,actualizata ,spune ca nu aveti obligatia folosirii casei de marcat pentru cateva exceptii si pe dvs.va intereseaza aceasta :

k) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;

3. RAPORTUL FISCAL ESTE RAPORTUL Z -nu e nicio problema ca este si RAPORT GENERAL ( RAPORTUL ZILNIC ESTE RAPORTUL FISCAL ZILNIC )

NOTA: ORD.2226/ 2006 ART.6 ARATA CA :
ART. 6
(1) Persoanele care nu au obligatia, in conformitate cu prevederile legale, de a emite factura vor inregistra veniturile realizate zilnic utilizand monetarul, chitanta sau alte documente specifice, dupa caz.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica operatorilor economici care au obligatia sa utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale ;
---din textul de mai sus rezulta faptul ca cei obligati la utilizarea caselor de marcat nu au nevoie de chitanta sau monetar ,ci bonul fiscal (mai bine zis -raportul Z ) este actul de casa care justifica incasarile si implicit vanzarile !!!
RASPUNS DGFP NR.30917 : raportul Z, care cuprinde valoarea totala zilnica a operatiunilor efectuate, constituie document justificativ de înregistrare a încasarilor zilnice în Registrul de casa si în evidenta contabila a utilizatorului.

vioricad734
Mesaje: 323
Membru din: Lun Feb 08, 2010 12:00 am
Localitate: bucuresti

#12 Mesaj de vioricad734 »

Multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de complet si de lamuritor pe care mi l-ati dat!

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#13 Mesaj de vinczellero »

cu multa placere !!! :lol:

tudosea167
Mesaje: 39
Membru din: Mie Aug 08, 2007 12:00 am

#14 Mesaj de tudosea167 »

pentru vinczellero: imi poti spune, te rog unde apare acest paragraf in legislatie pentru ca am tot cautat si nu gasesc: client persoana juridica sau PFA -comerciant aveti obligatia emiterii facturii (art.155 cod fiscal ) , NU trebuie sa treceti prin casa de marcat aceasta factura si o puteti incasa prin chitanta ,op !!! ( puteti sa treceti si prin casa de marcat aceasta factura dar nu este obligatoriu si bonul fiscal va fi actul cu care ati incasat ...si trebuie sa aveti grija sa nu dublati operatiunea de vanzare ...si factura si bon cand operati in program ...sau atentie la tva sa nu il colectati si de pe bon si de pe factura ...daca emiteti factura bonul o sa ramana doar act de incasare )

Multumesc

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#15 Mesaj de vinczellero »

(1) Persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
------------

ART. 127
(1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) In sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate
Dvs. ce ati vrea sa scrie ? ..ca persoana juridica trebuie sa emita factura ..bla bla bla ...asa ,,babaste'' ..trebuie sa priviti in context si sa interpretati legea pornind de la definirea temenilor si a tuturor elementelor esentiale pentru interpretarea eficienta a legii asa cum vrea legiuitorul ( cititi legea 24/2000 norme de tehnica legislativa ...)
1. daca vindeti direct catre pers.fizice emiteti bon fiscal asa cum prevede legea si deasemenea emiteti si factura fiscala daca clentul pers.fizica va cere acest lucru !
2. peroana impozabila trebuie sa emita factura catre beneficiar :daca beneficiarul este persoana juridica si emiteti doar bon credeti ca acesta poate sa isi deduca tva de pe bonul fiscal (in cazul in care e platitor de tva ) eu cred ca nu !!! dar cand ii emiteti factura e cu totul altceva !!!
----eu ma refeream doar la cazul in care trebuie sa emiteti pe langa bon si factura pentru ca va cere clientul pers.fizica si sa nu dublati incasarile inregistrand ambele (bon si factura ) la vanzari si scadere din gestiune !!!
Ultima oară modificat Mie Mai 12, 2010 11:51 am de către vinczellero, modificat 1 dată în total.

Scrie răspuns