taxare inversa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

taxare inversa

#1 Mesaj de crisanl707 »

Facturile pentru deseu lemn sunt cu taxare inversa?

mandeala464
Mesaje: 270
Membru din: Mar Noi 06, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de mandeala464 »

Nu. recititi art 160 din CF

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#3 Mesaj de vinczellero »

art. 160 alin.2 lit.b) din Codul Fiscal considera ca fiind operatiune pentru care se aplica taxare inversa urmatoarea :
b) livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase ,astfel cum sunt definite prin Legea nr.46/2008 ,Codul Silvic ;
-
-definitiile din CODUL SILVIC sunt :

16. Masa lemnoasa - totalitatea arborilor pe picior si/sau doborati, intregi sau parti din acestia, inclusiv cei aflati in diferite stadii de transformare si miscare in cadrul procesului de exploatare forestiera
17. Materiale lemnoase
- lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu sectiune dreptunghiulara sau patrata -, precum si lemnul cioplit. Aceasta categorie cuprinde si arbori si arbusti ornamentali, pomi de Craciun, rachita si puiet.

Ordinul nr. 1579 din 28.12.2007 pentru modificarea art. 2 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 172/2006 privind incadrarea produselor in categoria material lemnos pentru care se aplica taxarea inversa din care citez:

"Art. 2. - Materialele lemnoase pentru care sunt aplicabile masurile de simplificare constand in taxarea inversa, prevazute la art. 160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cele pentru care furnizorii au obligatia sa intocmeasca avizul de insotire pentru materiale lemnoase, prevazut de Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 427/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Se excepteaza masa lemnoasa pe picior, pentru care nu este obligatorie intocmirea acestui document specific."
Daca in cadrul operatiunii dvs. se regasesc aceste tipuri de lemn atunci puteti aplica taxarea inversa !!!
Eu zic ca nu se aplica taxare inversa decat la lemnul neprelucrat ,deseurile provin dintr-un proces de prelucrare si deci nu se aplica taxarea inversa !!! eu zic sa nu aplicati si sa nu riscati !!!

crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

#4 Mesaj de crisanl707 »

ORDINUL 2572/31.08.2009

"Art. 2. - Materialele lemnoase pentru care sunt aplicabile masurile de simplificare constand in taxarea inversa, prevazute la art. 160 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cele prevazute si definite la art. 2 din Normele referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 996/2008, cu completarile ulterioare".

NORMELE REF LA PROV. CIRC. SI COM. MAT LEMNOASE

Art. 2. - In sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) materiale lemnoase - lemnul rotund sau despicat de lucru, lemnul de foc, cheresteaua, precum si lemnul ecarisat ori cioplit si lemnul brut, prelucrat sau semifabricat;

n) lemn prelucrat sau semifabricat - sortiment obtinut prin operatii de retezare si/sau spintecare a lemnului rotund, a bustenilor, a lemnului ecarisat, a lemnului cioplit ori a cherestelei

Deseurile nu se obtin prin retezarea cherestelei si a lemnului?
Totodata pentru deseuri lemn nu ar trebui sa fac aviz material lemnos?

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#5 Mesaj de vinczellero »

imi pare rau dar nu aveti dreptate ....in cazul dvs.intra la taxare inversa ceea ce obtineti dupa retezare sau prelucrare ,lemnul obtinut (taiat,cioplire ,rotunjire sau alte operatii ) ...NU intra deseurile pentru ca dvs. nu faceti acele operatii pentru a obtine deseuri ci pt.a obtine lemnul in forma dorita pe care il livrati !!! :D sau dvs. prelucrati lemnul sa obtineti deseuri pe care apoi sa le vindeti ??? nu prea cred !!!
ce scrie in lege nu are legatura cu deseurile !!! pornind de la logica dvs.ar trebui ca si coaja de copac sa intre la taxare inversa !!! :wink: astea au fost argumentele pe care vi le pot oferi ....si v-am zis nu cred ca e bine sa riscati pentru ca e clara legea chiar daca nu vreti sa recunoasteti !!!

crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

#6 Mesaj de crisanl707 »

va multumesc mult pentru raspunsuri.
Mi se pare atat de greoaie citirea legilor si lasa loc la interpretari de aceea am nevoie de putin ajutor de la cei cu mai multa experienta.

vinczellero
Mesaje: 692
Membru din: Joi Mar 26, 2009 12:00 am

#7 Mesaj de vinczellero »

problema este ca scopul dvs.nu poate fi obtinerea de deseuri pentru a le vinde ,ci lemnul pe care vreti sa il obtineti ....daca aveti profil de exploatare si vanzare a lemnului ,la taxare inversa intra lemnul taiat ,cioplit ,rotunjit etc. pe care il vindeti !!! dar ceea ce rezulta din aceste operatii (deseuri ) nu intra la taxare inversa ....exemplul pe care vi l-am dat cu coaja de copac este relevant !!! :lol:

crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

#8 Mesaj de crisanl707 »

profilul firmei este prelucrarea primara a lemnului si de la fabricarea cherestelei rezulta deseuri si rumegus.

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

#9 Mesaj de fagarasa176 »

In baza prevederilor art. 160 Cod fiscal si Normelor metodologice, asa cum acestea au fost modificate prin O.U.G. nr. 106/ 2007, respectiv H.G. nr. 1.579/2007, in cazul in care atat furnizorul/prestatorul, cat si beneficiarul sunt persoane inregistrate in scopuri de TVA, sunt in mod obligatoriu aplicabile masurile de simplificare in calculul taxei pe valoarea adaugata pentru urmatoarele bunuri si servicii:

deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora;
● bunurile si/sau serviciile livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul;
● materialul lemnos.

deseurile si materiile prime secundare rezultate din valorificarea acestora sunt cele definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 (republicata in Monitorul Oficial nr. 104 din 7 februarie 2002) privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;

extras din OUG 16/2001
ANEXA NR. 1
GRUPE de deşeuri industriale reciclabile

Deşeuri metalice feroase
Deşeuri metalice neferoase
Deşeuri de hârtii-cartoane
Deşeuri de sticlă (spărturi de sticlă)
Deşeuri de mase plastice
Deşeuri de cauciuc (anvelope uzate, camere de aer şi articole din cauciuc uzate)
Deşeuri textile

In concluzie sunt in mod obligatoriu aplicabile masurile de simplificare in calculul taxei pe valoarea adaugata asupra deseurilor si materiilor prime secundare, rezultate din valorificarea acestora conform OUG 16/2001 unde nu se regasesc deseurile lemnoase
Deci dupa cum observi deseurile rezultate din prelucrarea materie lemnoase nu se incadreaza la taxare inversa.

Sper ca te'ai lamurit :wink:

(revin cu o completare, un exemplu gasit pe internet) http://www.contabilul.ro/index.php?pag=a&aid=1723

Masurile de simplificare reglementate prin art. 160 din Legea nr. 571/2003 modificata prin Legea nr. 343/2006 cu valabilitate din 01.01.2007 sunt aplicabile doar pentru deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata. Conform anexei nr. 1 din O.U.G. nr. 16/2001, deseurile de cherestea nu sunt reglementate ca fiind deseuri industriale reciclabile, situatie in care consideram ca operatiunea de livrare a acestora nu poate fi supusa masurilor de simplificare, livrarea fiind impozabila cu cota standard T.V.A. de 19%.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: taxare inversa

#10 Mesaj de olteanz »

Ce credeti ca s-a intimplat?
La un control comun vama+ITRSV (...silvicultura) au confiscat "Deseuri lemn crapat" pe motiv ca marfa nu a fost insotita de aviz de expeditie "cu bradulet". Daca intocmim aviz cu bradulet, trebuie sa aplicam taxarea inversa.In 2009 la un control , ANAF mi-a calculat TVA tocmai la facturile cu deseuri lemn crapat motivind ca aceste deseuri nu sint material lemnos(aplicasem taxare inversa), acum vama confisca marfa ptr. ca aceste deseuri SINT material lemnos, respectiv lemn de foc, nu conteaza ce scrie pe factura. De la sublim la ridicol.
Mai este cineva "prins" acum in aceasta isterie cu controalele din vama?
Cum sa procedez?
1+1=3

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: taxare inversa

#11 Mesaj de tomac »

Eu aș cere punctul de vedere (indicarea exactă a bazei legale) al ITRSV arătând ce interpretare au dat cei de la ANAF și aș cere și punctul de vedere ANAF arătând ce pretind cei de la ITRSV.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

olteanz
Mesaje: 757
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: taxare inversa

#12 Mesaj de olteanz »

Exact asta am facut, dar marfa ramine confiscata, eventual facem contestatie, aceasta presupune bani, timp, nervi. Daca cistigam noi, cine raspunde pentru confiscarea marfii? Nimeni.Cred ca sti cit dureaza un proces cu ANAF sau oricare alta institutie de control.E absolut absurd ce se intimpla.
In tara asta toata lumea controleaza, dar nimeni nu stie cum este corect, nimeni nu ofera indrumare, pe cine te poti baza?. Si cine plateste?? Societatile care incearca sa lucreze cit mai corect .Acum toate organele de control fac exces de zel, daca iese cum zic ei bine, daca nu nu-i bai, da bine in statistici.
1+1=3

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: taxare inversa

#13 Mesaj de tomac »

Nu prea aveți ce face, decât să faceți contestație. În instanță să insistați pe tocmai pe punctele de vedere divergente a autorităților statului.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ciuleil
Mesaje: 262
Membru din: Mar Ian 23, 2007 1:00 am

Re: taxare inversa

#14 Mesaj de ciuleil »

Am un client pe care l-am scos de la platitori de tva cu 01.02.2011.
In ianuarie a cumparat lemne de foc - taxare inversa.
De vandut s-a apucat sa le vanda in februarie, bineinteles la persoane fizice.
Cu 01.02 am anulat valoarea lui 4428.
Pentru ce a cumparat in februarie , are tot facturi cu taxare inversa.
Ma gandesc sa-l inregistrez din nou platitor de tva.
Aveti cazuri la fel ?

neguraa420
Mesaje: 907
Membru din: Mie Feb 10, 2010 12:00 am

Re: taxare inversa

#15 Mesaj de neguraa420 »

olteanz scrie:La un control comun vama+ITRSV (...silvicultura) au confiscat "Deseuri lemn crapat" pe motiv ca marfa nu a fost insotita de aviz de expeditie "cu bradulet". Daca intocmim aviz cu bradulet, trebuie sa aplicam taxarea inversa
lucram cu masa lemnoasa...facturam deseurile (laturoaie si rumegus) cu tva...chiar daca facem avizul cu bradulet...iar daca vindem lemn de foc...facem aviz cu bradut si facturam cu taxare inversa...in cazul dvs...depinde cum au incadrat cei de la control deseurile...daca sunt lemne de foc crapate atunci se face aviz cu bradulet primar si se trece taxare inversa pe factura...sau sunt doar resturi de la acele lemne crapate (si ar putea fi incadrat la deseuri debitori-laturoaie) se face aviz secundar si se factureaza cu tva...

Scrie răspuns