registrul operatorilor intracomunitari

Mesaj
Autor
mihaia140
Mesaje: 37
Membru din: Lun Iun 11, 2007 12:00 am

registrul operatorilor intracomunitari

#1 Mesaj de mihaia140 »

Am o intrebare firma la care lucrez s-a inscris in registrul operatorilor intracomunitari.Face servicii intracomunitare.In luna septembrie vrea sa achizitioneze un autoturism din afara. Este achizitie intracomunitara. Intrebarea mea este: trebuie sa se inscrie din nou pentru achizitie?-asa mi-a spus cineva de la fisc. Nu vad de ce pentru ca in formularul 095 nu este specificat pentru ce te inscrii-serviciu, achizitie. Va intreb deoarece nu am avut timp sa citesc legea.Multumesc!

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24125
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#2 Mesaj de balazse »

Daca ai fost inregistrat si ai decizia privind inregistrarea inscrierii in registrul operatorilor intracomunitari, atunci pana la "radierea" din acel registru poti face achizitii intracomunitare.

savaa
Mesaje: 226
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#3 Mesaj de savaa »

voiam sa continuam subiectul privind achizitia unui autoturism din UE. Se merge in Italia si se cumpara autoturismul, se primeste factura fara TVA ( dai datele firmei cu cod VIES actualizat), se parcurge drumul catre Romania pe roti ( ch. cu combustibilul - probabil se prinde in decont). Se inregistreaza factura , se inreg si taxarea inversa, se declara in 390 pana pe 15 ale lunii urmatoare se declara in dec300. Am pierdut ceva din vedere ? va rog un mic ajutor. Multumesc

nicolescus
Mesaje: 148
Membru din: Vin Noi 20, 2009 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#4 Mesaj de nicolescus »

Un mic ajutor si pentru mine va rog frumos. Am declaratia 095 si decizia de la fisc. Astazi as dori sa facturez catre o firma din Italia un avans pentru un set de mobilier pe care il fac si il livrez punctului sau de lucru din Romania. Firma din Italia nu este platitoare de TVA. Societatea mea este platitoare de tva trimestrial. Ce implica aceasta operatiune si ce declaratii trebuie sa fac? Va multumesc frumos pentru ajutorul acordat.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#5 Mesaj de tomac »

Facturați cu TVA. Nu contează de unde e firma în acest caz. E o operație impozabilă normală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nicolescus
Mesaje: 148
Membru din: Vin Noi 20, 2009 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#6 Mesaj de nicolescus »

Multumesc frumos pentru raspuns. Deci nu trebuie sa trec la tva lunar si nu depun declaratia 390. Am inteles bine?

zaricia383
Mesaje: 16
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#7 Mesaj de zaricia383 »

Am si eu nevoie de ajutor: agent economic platitor de TVA, neinregistrat in registrul operatorilor intracomunitari, achizitioneaza in august 2010 marfa din HU, factura emisa de furnizor fiind cu TVA. Operatiunea nu se declara in D390, dar nu stiu daca intra sub incidenta OG 54/2010, adica daca era totusi necesara inregistrarea in reg operatorilor intracomunitari
In og 54 la pct (14) se precizeaza "persoanele care nu figureaza in ROI nu au cod valabil de tva pentru operatiuni intracomunitare" - eu inteleg ca nu poate sa aplice taxarea inversa, ceea ce in cazul prezentat nu este cazul deoarece factura externa este cu tva.
O parere?
Va multumesc


Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#9 Mesaj de tomac »

@nicolescus
Nu treceți la TVA lunar. Trecerea la TVA lunar în cursul anului se face exclusiv dacă există AIC de bunuri într-un trimestru.
Nu declarați în 390 nimic în acest caz.

@zaricia383
Dacă cel din HU v-a facturat cu TVA, nu discutăm despre o AIC.
Totuși, pe viitor - înainte de a efectua o achiziție de bunuri din UE, e bine să vă înregistrați în ROI înainte de efectuarea ei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

zaricia383
Mesaje: 16
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#10 Mesaj de zaricia383 »

multumesc

nicolescus
Mesaje: 148
Membru din: Vin Noi 20, 2009 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#11 Mesaj de nicolescus »

Multumesc tomac

zaricia383
Mesaje: 16
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#12 Mesaj de zaricia383 »

ce parere aveti despre cazul prezentat de mine in 08.09.2010 prin prisma urmatoarei circulare a MFP ?


MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
CABINET SECRETAR DE STAT

Nr. 81544 / 11 . 10 . 2010

DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE

A JUDETULUI .............................


În vederea aplicarii unitare a prevederilor articolului I punctul 2 din
Ordonanta de ugenta a Guvernului nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele
masuri pentru combaterea evaziunii fiscale va comunicam urmatoarele
precizari:

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, s-au completat prevederile Codului fiscal, cu un nou articol, art. 1582 - Registrul operatorilor intracomunitari.

Potrivit alin. (1) al acestui articol, “începând cu data de 1 august 2010, se înfiinteazasi se organizeaza în cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare”.

La alin. (14) al articolului respectiv s-a prevazut ca “persoanele care nu figureaza în Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531”.

În acelasi timp la art. II alin. (4) din ordonanta de urgenta sus mentionata s-a stabilit ca “începând cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii în domeniul taxei pe valoarea adaugata cu statele membre ale Uniunii Europene, vor fi utilizate informatiile din Registrul operatorilor intracomunitari”.

Ca urmare a aplicarii acestor prevederi, începând cu data de 1 august 2010, în VIES (sistemul de schimb de informatii în domeniul TVA) nu mai figureaza operatorii care nu s-au înregistrat si în Registrul operatorilor intracomunitari (denumit în continuare ROI), chiar daca acestia sunt înregistrati în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Sanctiunea pentru persoanele care nu s-au înscris în ROI este prevazuta la art. 2192 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, astfel cum a fost completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010. Potrivit acestui articol se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, contraventia privind efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi înscrise, conform legii, în acest registru.

Precizam ca prevederile referitoare la drepturile si obligatiile ce revin persoanelor impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, care se refera printre altele, fara a se limita la acestea, la: informatiile obligatorii ce trebuie înscrise în facturi, exercitarea dreptului de deducere, aplicarea scutirilor de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri, obligatia depunerii deconturilor de TVA si declaratiei recapitulative, plata TVA, nu au suferit modificari ca urmare a intrarii în vigoare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 si nu sunt afectate de neînregistrarea în ROI a persoanelor care realizeaza operatiuni intracomunitare.

Daca o persoana impozabila realizeaza în România o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila, dar nu este înregistrata în ROI, nu va figura în VIES ca având un cod valabil de TVA, chiar daca este înregistrata în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531. Prin urmare, în principiu, furnizorul din alt stat membru nu va aplica scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri, respectiv va emite o factura cu TVA din statul în care a început transportul bunurilor livrate intracomunitar. Totusi, se întâmpla frecvent ca furnizorii sa nu verifice valabilitatea codului de TVA al beneficiarului de fiecare data când efectueaza o livrare, mai ales daca acestia au relatii comerciale de o perioada îndelungata de timp, si, în consecinta, sa emita facturi fara TVA.

În cazul achizitiilor intracomunitare de servicii care au locul în România, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, si sunt taxabile, realizate de o persoana impozabila care nu este înregistrata în ROI, persoana nu va figura în VIES ca având un cod valabil de TVA, chiar daca este înregistrata în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531. În aceste situatii, în principiu, prestatorul din alt stat membru va considera ca realizeaza operatiuni catre un beneficiar persoana neimpozabila, pentru care va aplica regulile privind locul prestarii corespunzatoare, care presupun de cele mai multe ori emiterea unei facturi cu TVA din statul prestatorului. Si în aceste situatii este posibil ca furnizorii sa nu verifice valabilitatea codului de TVA al beneficiarului de fiecare datasi, în consecinta, sa emita facturi fara TVA.

În ceea ce priveste obligatiile ce îi revin beneficiarului român ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri sau servicii, taxabile în România, indiferent daca a primit o factura cu sau fara TVA din alt stat membru, precizam ca acestea difera în functie de modul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 sau art. 1531 din Codul fiscal. Astfel, indiferent daca s-a înregistrat sau nu în ROI, pe lânga respectarea regulilor stabilite de legislatia în domeniul TVA referitoare la determinarea locului prestarii/achizitiei intracomunitare, exigibilitate, cota aplicabila, baza impozabila, facturare, scutiri s.a., beneficiarul va avea si urmatoarele obligatii:

-daca este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, va avea obligatia sa depuna decontul de TVA (formularul 300) prevazut la art. 1562 din Codul fiscal, în care sa înregistreze taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii ca taxa colectata si deductibila, în limitele si în conditiile stabilite la art. 145 -1471 conform prevederilor art. 157 alin. (2) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal;
-daca este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal sau ar fi avu obligatia sa se înregistreze conform acestui articol, va avea obligatia sa depuna decontul special de taxa (formularul 301) prevazut la art. 1563 din Codul fiscal, sa efectueze plata taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390) prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal.
În situatia în care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul în care se considera ca a avut loc livrarea sau prestarea, aceasta va fi inclusa în baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri/servicii care are locul în România.

Persoanele impozabile care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri vor aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal daca sunt îndeplinite conditiile prevazute la art. 10 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Aplicarea scutirii de TVA nu este conditionata de înregistrarea furnizorilor din România în Registrul operatorilor intracomunitari.

Persoanele impozabile care realizeaza prestari intracomunitare de servicii, vor considera neimpozabila în România prestarea de servicii daca sunt îndeplinite conditiile stipulate la pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la scutirea de TVA, indiferent daca sunt sau nu înregistrate în ROI.

Atât persoanele impozabile care realizeaza livrari intracomunitare de bunuri scutite de TVA conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d), cât si cele care realizeaza prestari intracomunitare de servicii neimpozabile în România conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, trebuie sa îndeplineasca toate obligatiile prevazute la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal si, de asemenea, pot sa-si exercite drepturile prevazute de acelasi titlu, indiferent daca sunt sau nu înregistrate în ROI.

Alexandru NAZARE

SECRETAR DE STAT

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#13 Mesaj de tomac »

Păi e o problemă.Cei de la fisc consideră că trebuie declarată și această operațiune ca AIC și să consider TVA facturat de furnizor ca taxă nerecuperabilă, incluzând în preț acel TVA. Culmea că dacă ești înregistrat în ROI și ți se facturează cu TVA nu se consideră AIC.
Asta e o șmecherie a lor, pentru că așa se poate determina rapid cine a declarat prin D300 și D390 AIC dar nu e în ROI. Pe când dacă declari în D300 ca o achiziție scutită nu au cum să afle, doar din declarații, că ești neînregistrat în ROI și ai făcut AIC.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

zaricia383
Mesaje: 16
Membru din: Joi Feb 07, 2008 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#14 Mesaj de zaricia383 »

exact la asta m-am gandit si eu ca au cum sa determine cine nu este inregistrat in ROI si pot sa vina in contol si sa incaseze amenzi

mehedintib
Mesaje: 337
Membru din: Mie Iun 24, 2009 12:00 am

Re: registrul operatorilor intracomunitari

#15 Mesaj de mehedintib »

Va rog spuneti-mi daca judec bine urmatoarea situatie: din perspectiva Circularei MFP 81544 din 11.10.2010 - firma platitoare de TVA inregistrata in ROI primeste factura cu TVA din HU pentru servicii prestate ( reparatii instrumente geodezie), firma din HU platitoare de TVA cu cod valabil VIES. Locul prestarii -sediul firmei din RO, serviciul nu se incadreaza la exceptiile 133(4) sau(7),prestatorul nestabilit in RO deci eu,beneficiarul, sint obligat la plata TVA prin taxare inversa. Ar trebui sa declar in decont 300 la rd.7.1 si 19.1 dar si in recapitulativa 390 la valoarea totala a achizitiei pentru ca furnizorul trebuia sa factureze fara TVA.
La intrari valuta am ales Taxare inversa, servicii intrate dar nu se preia nimic in 390 iar la decontul 300 se preia la rd.12. Ce nu fac bine :?:

Scrie răspuns