Forum SAGA

Aici ne tutuim, vorbim, ne imprietenim
Acum este Mie Noi 26, 2014 10:38 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: restaurant
MesajScris: Joi Mar 15, 2007 8:38 am 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 08, 2007 12:00 am
Mesaje: 22
M-ar putea ajuta cineva cu o monografie pentru un restaurant.Cum ma incarc si descarc cu mancarea,ce formulare se utilizeaza?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 15, 2007 4:29 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Aug 27, 2006 11:00 pm
Mesaje: 253
Localitate: prahova
Este cam multisor de explicat,dar treaba sta cam asa:

-alimentele proaspete se receptioneaza in 301 ,,materii prime,,Faci un analitic 301.1 ,,alimente,,
-zilnic trebuie intocmit un plan meniu,in care se trece felul preparatelor ce se vor pregati,cu indicarea gramajului produsului finit.
-scaderea alimentelor din magazie care merg la bucatarie se face pe baza ,,Listei zilnice de alimente,, sau a bonului de consum.
-trebuie sa existe retete de fabricatie pt.fiecare preparat culinar.Acestea pot fi intocmite de voi si aprobate ori luati o carte de bucate care circula prin alimentatia publica.Retetele trebuie sa aiba si calculul caloriilor.
-zilnic se face un raport de fabricatie din care sa rezulte in principal:
-valoarea aliment.consumate la pret de magazie (cele din bonul de consum sau din lista ziln de alim.)
-preparatele rezultate,numarul de portii si gramaj/portie,pretul de vinzare al fiecarui preparat.
-valoarea totala a preparatelor la pret de vinzare
- se intocmeste receptie zilnica ptr preparatele obtinute

Si acum cateva formule:

-receptia alimentelor % 401 1000 lei
301.1 840 lei
4426 160 lei

-eliberarea in consum 6011 = 301.1 840 lei

-receptia preparatelor culinare rezultate
371 % 1500 lei
378 420 lei
4428 240 lei
711 840 lei
-vinzarea cu numerar
5311 % 1500 lei
707 1260 lei
4427 240 lei

concomitente se inreg % = 371 1500 lei
711 840 lei
378 420 lei
4428 240 lei

Cam astea sunt regulile de baza,te formezi si te adaptezi din mers.Poate mai au si alti confrati alte pareri.Te poti ajuta foarte bine de programul SAGA are modul de lucru cu retetare .In rest mai vedem.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 15, 2007 11:25 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 11316
Localitate: Beiuş, Bihor
Se poate folosi inregistrare normala pe baza de NIR direct in pret de vinzare. Listele de alimente sunt valabile la cantine unde se cunoaste meniul dinainte. La un restaurant faci ce comanda clientul.
Se poate tine evidenta global valorica facind inregistrari specifice comertului
371=401
371=378
371=4428

5311=707 etc.
Alimentatia publica este comert. Nu se folosesc inregistrari legate de productie sau produse finite.

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 9:53 am 
Neconectat

Membru din: Dum Aug 27, 2006 11:00 pm
Mesaje: 253
Localitate: prahova
Da este o cale mai scurta si mai comoda ,dar este vorba ca un restaurant aprovizioneaza alimente ,le proceseaza si vinde preparate.Si un laborator de patiserie -cofetarie este tot comert dar are retetare ,proces tehnologic si vinde produse diverse.O brutarie este tot comert si vinde paine,dar are proces tehnologic. Ce zici Tomac?
Restaurantul,nu are meniuri prestabilite?eu consider ca are.
Cind chelnerul face nota de plata scrie pe ea :cascaval pane,omleta cu sunca,salata asortata etc.,in care intra alimente ddiferite care au fost procesate iar pe bonul fiscal la vinzare apar aceste produse ,nu legumele componente.
Poate sa mearga la finele lunii pe principiul de la coada-la cap,adica la finele lunii stabileste preparatele vindute,reconstituie consumul de alimente pa baza retetelor si scade gestiunea de alimente.Nu crezi ca este corect asa?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 11:06 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 11316
Localitate: Beiuş, Bihor
Restaurantul are un meniu e adevărat, dar clientul poate comanda doar jumătate de porţie sau o combinaţie a 2 produse din meniu. Sau chiar la carne de exemplu se pot solicita de clienţi ca porţiile să fie mai mari, etc.
Pe de altă parte legat de contabilitate care să implice conturi specifice producţiei cum sunt 601/301/711 etc. înseamnă în mod automat evidenţă nu global-valorică ci cantitativ-valorică.
Alimentaţia publică, din punct de vedere a clasificării este considerată o ramură a comerţului. În OMFP 1850/2004 la lit.D pct.23 se spune:
23. Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate în unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc)...
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atât la gestiune, cat si în contabilitate, iar controlul concordantei înregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric la perioade stabilite de unitate.

Există diferenţe între cantine care au meniu stabilit pe zile şi la care se cunosc exact numărul de porţii ce se vor prepara cât şi consumurile pentru acele porţii. Acolo, da se pot utiliza liste de alimente, etc.
Există diferenţă şi între restaurante şi laboratoarele de cofetărie-patiserie, acestea având posibilitatea de a produce nu numai pentru societatea care le deţine cât şi pentru terţi - persoane juridice, funcţionând ca unitate distinctă de producţie.

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 11:23 am 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 08, 2007 12:00 am
Mesaje: 22
Va multumesc!
pentru "ionetei"

Nu stiu daca pot folosi 711 direct in relatia cu 371, atat la incarcare cat si la descarcare. Lucrez cu Saga c pe doua gestiuni g-v si pentru descarcare e definit direct 607.x.La incarcare trebuie definit un furnizor 711 dar intervine TVA-UL.Poate in Saga S s-ar putea face intr-un fel.

pentru "tomac"

Fac NIR direct la pret de vanzare . Dar nu ma pot incarca direct cu ciorba de fasole,ci cu ingredientele necesare.Cu acestea pot sa ma incarc fara adaos?Unii se incarca cu adaos si tin o evidenta separata pe fise de magazie pentru fiecare ingredient descarcarea facandu-se pe baza de bonuri de consum si conform retetarelor.Descarcarea marfurilor o fac normal.Evidenta separata nu o contabilizeaza ci o folosesc numai intre inventare pentru a stabili perisabilitatile.

Ce parere aveti?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 11:47 am 
Conectat

Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Mesaje: 2542
Localitate: Brasov
Nu recomand deloc evidenta la pret cu adaos a stocurilor de materii prime din alimentatie publica (AP).
Nu aduce decat o contabilitate aproximativa.

Adaosul din valoarea finala a "portiei" nu va fi niciodata suma de adaosuri teoretice la intrare.
Pentru ca pretul de vanzare este relativ-constant, iar pretul de intrare mai mereu fluctuant, abaterile fiind absorbite de adaos.

Daca din diverse motive nu poti sa ai o evidenta cantitativa ca la carte, cu retetare, consumuri specifice, etc. (optiune introdusa in Saga) atunci recomant inventarul intermitent: la finele lunii se face inventarierea stocului ramas, pentru diferenta intocmind consumurile.

Daca acestea sunt sau nu conforme consumurilor specifice din retetare ... e mai mult problema administratorilor. Contabilitatea trebuie sa incerce sa fie cat mai aproape de realitate.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 3:18 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Aug 27, 2006 11:00 pm
Mesaje: 253
Localitate: prahova
Vazand toate celelalte opinii am gandit urmatoarea varianta:

-receptia alimentelor de baza sa se faca din SAGA ,,intrari,,
301 840 lei
4426 160 lei
------------------------------
401 1000 lei
-lunar,pe baza inventarului intermitent,sa se faca bon de consum din programul Saga 601 = 301 840 lei
-vinzarile zilnice pa baza monetarului sa se introduca la,,iesirii,,creandu-se
un client ,,restaurant,, cu contul 5311.Astfel vinzarile se vor contabiliza
5311 1500 lei
-------------------------------------
707 1260 lei
4427 240 lei

-la finele lunii pe baza vanzarilor totale sa se faca manual prin calcule aritmetice pe cale inversa descompunerea vanzarilor si formula:

371 1500 lei
-------------------------------------
607 840 lei
4428 240 lei
378 420 lei
si concomitent

607 840 lei
378 420 lei
4428 240 lei
------------------------------------
371 1500 lei

dupa care urmeaza inchiderea finala prin 121 si totul este ok iar evidentaattat la 301 cit sila 371 este glob.val.
Conturile de tva,pe linga formulele automate din jurn.de cump.si vinzari se pot inchide in final si prin adaugare de formule la ,,articole contabile,,.
Cred ca asta este ultima mea parere.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 16, 2007 4:55 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 5762
Eu fac asa la un restaurant care are si bar:
-ce intra pe gestiunea BAR se inregistreaza global valoric ca marfa. in 371
-ce intra ca materie prima pt restaurant intra cantitativ valoric si am fisa de magazie, pana aici totul ok.
-Am creat retetare pentru tot ce se face in bucatarie pt restaurant.. (R-Ciorba Taraneasca, R-cartofi prajiti.. etc)
-zilnic, ceea ce se vinde in restaurant (ca productie) se centralizeaza (de ex. azi s-au vandut 18 portii Ciorba taranesca, 40 portii cartofi prajiti, si asa mai departe) care se introduc pe SAGA ca productie in ziua respectiva.
-apoi introduc rapotul Z de la bar zilnic, si tot la iesiri pe un client "pers fizice" fac iesirea pt productia din ziua respectiva si incasarea corespunzatoare care apare in reg de casa.
-la sfarsitul lunii se face inventar la magazie si se inregistreaza corespunzator plusurile si minusurile. Pt ca asta este, reteta e una dar nu coincide niciodata cu realitarea (o data consumi mai mult ulei sau cele 10 kg de cartofi nu sunt ok toti si mai arunci din ei asa ca .. se cam duc portiile din retetar.. :) de asta e nevoie de inventar macar la sf de luna.)

Si cam asta e. Dupa verificari din punct de vedere a conturilor a fost ok totul, fara a mai face alte note contabile suplimentare.

_________________
"Zâmbeşte astăzi, mâine nu se ştie dacă vei mai putea să o faci. Fii răbdător cu greşelile altora; ei trebuie să aibă rabdare cu ale tale."


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 21, 2007 8:13 pm 
Neconectat

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 195
Spuneti-mi si mie, in Saga S sau C se poate tine aceasta eivdenta pe retetare?
Multumesc.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 21, 2007 9:42 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 6845
Localitate: Bucuresti - Titan - Brancusi
ai incercat sa vezi ce face butonul "productie" sau la articole ai vazut vreun buton "reteta" ? :D


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 22, 2007 1:00 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 5762
busteani scrie:
Spuneti-mi si mie, in Saga S sau C se poate tine aceasta eivdenta pe retetare?
Multumesc.


În SAGAS se ţine această evidenţă cantitativ valorică pentru producţie şi fişe magazie.
O reţetă e simplu de creat, eu am învăţat pe alţii să procedeze aşa pt reţete:
-au mers la fişiere, articole şi au adăugat un articol cu numele R-CARTOFI PRAJITI sau R-CIORBA TARANEASCA, etc pt a ştii care sunt articolele facute cu reţetă pt producţie şi la tip alegi produse finite
-după creare articol, e un buton sus scris cu albastru <Reteta> scrie, apeşi pe el şi introduci articolele care intră in componenţa produsului finit respectiv pentru 1 porţie
R-CARTOFI PRAJITI
CARTOFI CONGELATI kg 0,250
ULEI L 0,015
SARE Kg 0,003

odată creată reţeta pt produsul finit R-CARTOFI PRAJITI mergi pe <producţie> si introduci acolo pt acest articol , cantitatea produsa zilnica si un pret prestabilit de vanzare.
programul va scadea automat din stoc cantitatile corespunzatoare DAR poti adauga in partea dreapta jos si alte consumuri care nu le-ai prins in retetar (de exemplu vegeta, condimente, etc) care doresti sa le scazi.

La iesiri vei introduce ca o vanzare toata productia din ziua respectiva (produsele finite) R-.... ca sa te scazi cu ele

si cam asta e. :)
Succes.

_________________
"Zâmbeşte astăzi, mâine nu se ştie dacă vei mai putea să o faci. Fii răbdător cu greşelile altora; ei trebuie să aibă rabdare cu ale tale."


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 24, 2007 7:37 pm 
Neconectat

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 195
septimiuv scrie:
ai incercat sa vezi ce face butonul "productie" sau la articole ai vazut vreun buton "reteta" ? :D


Nu am vazut, deoarece nu am Saga S; daca il aveam in mod sigur il vedeam!
Herganiec, iti multumesc frumos pentru explicatii!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 13, 2007 7:29 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2007 12:00 am
Mesaje: 20
buna herganiec
am inteles ca daca introduci reteta programu va scadea automat din stoc, dar unde e inregistrarea 601 = 301
cand fac aprovizionarea
= 401
301
4426
si
601 = 301
si la vanzare introduc la iesiri total portii vandute?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 15, 2007 12:52 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Ian 01, 1970 2:00 am
Mesaje: 5762
martina scrie:
buna herganiec
am inteles ca daca introduci reteta programu va scadea automat din stoc, dar unde e inregistrarea 601 = 301
cand fac aprovizionarea
= 401
301
4426
si
601 = 301
si la vanzare introduc la iesiri total portii vandute?


la inchidere de luna iti generează si nota 601 - 301 (operatii si inchidere de luna primul buton de acolo)

iar la vanzare introduci produsul finit vandut , nr de portii, si pretul de vanzare, asa cum ai spus.
:)

_________________
"Zâmbeşte astăzi, mâine nu se ştie dacă vei mai putea să o faci. Fii răbdător cu greşelile altora; ei trebuie să aibă rabdare cu ale tale."


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
POWERED_BY
Translation/Traducere: phpBB România