Fisa fiscala pt zilieri 2011?

Mesaj
Autor
urs
Mesaje: 49
Membru din: Joi Ian 19, 2012 9:07 am

Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#1 Mesaj de urs »

Buna ziua,

Pentru veniturile obtinute de zilieri in anul 2011 se depun fise fiscale?
Am citit azi un articol( sau mai bine spus un raspuns la o intrebare asemanatoare),ca de fapt ar trebui intocmit fisa fiscala tip2 pt fiecare zilier.
Link----> http://infotva.manager.ro/articole/stud ... -5269.html

Alte pareri? Cazuri similare?

Va multumesc anticipat

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#2 Mesaj de tomac »

Eu zic că nu se depun fișe fiscală pentru veniturile acestora. Și nici vreo altă declarație anuală, informativă, recapitulativă, etc.
E o speță interesantă și una, din multele, în care MF nu vine cu precizări.
Și am să explic și de ce nu e nevoie de fișe fiscale:
- impozitul pe venitul acestora este reglementat de Legea 52/2011, nu de codul fiscal. E unul din impozitele ce nu sunt reglementate de codul fiscal. Vedeți art.6 din Legea 52/2011.
- singura referire la codul fiscal este cea legată de termenul de plată, ce este similar celui stabilit de codul fiscal la art.58 pentru veniturile de natură salarială, dar simpla asimilare a termenului de plată nu echivalează, nu transferă tratamentul fiscal de la legea 52/2011 la codul fiscal. Vedeți art.6 alin.2 din Legea 52/2011.

Din păcate însă norma de aplicare a legii 52/2011 introduce o contradicție și creează confuzie între prevederile acesteia:
- art.6 din Legea 52/2011 stabilește cota de impozit precum și baza de calcul a acesteia, nu codul fiscal.
- art.9 din acea lege spune
Art. 9. - (1) Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remuneraţie al cărei cuantum se stabileşte prin negociere directă între părţi, în condiţiile prevăzute la alin. (2).
(2) Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar.
(3) Dovada plăţii remuneraţiei zilnice se face prin semnătura zilierului în Registrul de evidenţă a zilierilor.
și acum iată normele de la acest articol
(1) Venitul realizat de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări reprezintă venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. III "Venituri din salarii" al titlului III "Impozit pe venit" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Zilierii datorează impozit pentru venitul realizat sub formă de remuneraţie brută zilnică. Impozitul se calculează de către fiecare din beneficiarii de lucrări prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneraţiei brute zilnice.
(3) Calculul şi reţinerea impozitului datorat se efectuează de către beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice.
(4) Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut de fiecare beneficiar de lucrări se va efectua până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.
Ce remarcăm?
1. norma de la art.9 nu are nimic de-a face cu articolul în sine. Dimpotrivă introduce prevederi suplimentare în acesta.
2. punctul 1 din normă spune că i se aplică venitului un tratament similar celui din Cap.III titlul III cod fiscal. Dar e un nonsens. Dacă modalitatea de impunere, procentul și baza de impunere e deja stabilită prin legea pentru care s-a emis norma, atunci de ce norma să trimită la o altă lege? Mai mult, dacă i se aplică tot cap.III atunci de ce nu ar beneficia de deducere? Adică zilierul să-și aleagă funcție de bază. Răspunsul e simplu: e imposibil așa ceva. Nu are cum să existe o asociere între un zilier și noțiunea de funcție de bază
3. punctele 2, 3 și 4 din norma articolului 9, nu au nicio legătură cu articolul 9 și mai mult reiau prevederea de la art. 6 din lege, ceea ce e un nonsens iarăși. De ce aș da o normă la art.9 ce să prevadă ce e deja prevăzut clar la un articol al legii?

De aceea:
- pentru că norma (pct.1 din norma de aplicare a legii 52/2011) la un articol din legea 52/2011 modifică esența legii
- pentru că impozitul nu e stabilit de codul fiscal ci de legea 52/2011
- pentru că e imposibil să aplici tot titlul de impozit pe venituri din salarii din codul fiscal la veniturile plătite și tratate deja fiscal conform legii 52/2011
eu zic că e imposibil să soliciți plătitorului de venituri pentru zilieri să depună fișe fiscale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs
Mesaje: 49
Membru din: Joi Ian 19, 2012 9:07 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#3 Mesaj de urs »

Nici nu mi-am dat seama de aceasta neconcordanta dintre nomele de aplicare si L52/2011.
Am verificat si eu, in L52/2011 nu se precizeaza ca venitul obtinut de zilier este un venit asimilat salariului.Aceasta sintagma apare doar in OMFP1930/2011(norme de aplicare).
Dar daca luam in vedere ca in norme se explica tratamentul acestor venituri,adica sunt asimilate veniturilor din salarii, atunci parerea mea este ca trebuie depuse fise fiscale.

In paranteza :
Azi am sunat la finantele din Oradea,la asistenta contribuabili si am primit urm. raspuns:
"- nu nu se depun fise fiscale pt veniturile obtinute de zilieri in 2011.Stati o clipa vb cu colega............Pai.....nu stiu ce sa va zic....parerile sunt impartite.......eu consider ca nu colega spune ca trebuie depuse fise fiscale......mai bine reveniti maine cu un telefon.....poate mai aflam ceve....................."

Maine mai incerc o-data.
daca primesc raspuns,va anunt.

Va multumesc.
O zi buna!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#4 Mesaj de tomac »

Normele explică absurd tratamentul fiscal, făcând trimitere eronată așa cum am mai spus, la întreg titlul legat de impozit pe venit.
Și o fac la un articol ce nu are nimic cu impozitul.
Motivația trimiterii, implicării codului fiscal, deși acesta nu are nimic de-a face cu modul de impozitare al acestor venituri, e una simplă de tot: nu aveau cum să înscrie altcumva aceste sume în D112. Deși eu unul nu am văzut și nici nu văd rostul înscrierii acestora în D112. ANAF putea foarte simplu să dea un ordin de modificare a D100 în care să includă o poziție distinctă de tip "Impozit venit zilieri conform Legii 52/2011", dar se complicau pentru că trebuiau să modifice clasificația bugetară, să creeze conturi IBAN pentru acestea, să introducă în fișa de rol a firmelor aceste obligații și probabil aveau probleme cu sumele defalcate din impozitul pe venit pentru că le-ar fi sărit în cap primarii că din aceste sume nu primesc finanțare.
Așa că au dat-o cotită. Au amestecat lucrurile așa cum am arătat și în loc să vină cu o poziție fermă, clară că nu se depun fișe fiscale, au lăsat-o moartă.

În altă ordine de idei, dacă sunați la Oradea la asistență, vorbiți cu d-na Carmelia Bandui pe probleme de persoane fizice sau cu doamna Magda Berce. Sunt curios cu cine ați vorbit. Dar puteți să le spuneți și punctul de vedere exprimat aici. Sunt curios cum explică faptul că deși acel impozit e reglementat clar de Legea 52/2011, se așteaptă să i se aplice un tratament declarativ stipulat prin altă lege. Din experiență spun că atunci când nu au o explicație rezonabilă, cei de la ANAF dau un răspuns echivoc, citează texte de lege, nu dau nimic concret și evită să se pronunțe clar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs
Mesaje: 49
Membru din: Joi Ian 19, 2012 9:07 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#5 Mesaj de urs »

De cand am postat acest subiect pe forum......zilnic am sunat la DGFP BIHOR.
Am vorbit si cu dna Camelia Bandui,dar un raspuns concret nimeni nu mi-a dat.Dna Bandui a zis,ca va cere opinia celor de la minister.Maine trebuie sa sun.....sper ca a primit raspuns.
Astazi m-a sunat domnul de la asistenta de la parter(cam107 cred),si mi-a zis ca s-a consultat cu mai multi colegi si parerea lor este ca trebuie sa se depuna fise fiscale.

Abia astep sa primesc raspuns si de la biroul metodologie...........

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#6 Mesaj de tomac »

Dacă mai vorbiți cu ăia de la parter, întrebați următoarele:
- dacă norma poate modifica legea? în speță norma de la legea cu zilierii deși la un articol stabilește baza de impozitare și cota de impozit, la un alt articol, norma ce nu are nicio legătură logică cu acel articol, modifică baza legală pentru impozitare din acea lege în codul fiscal. din ceea ce știu eu, norma nu poate induce prevederi suplimentare față de lege.
- cum se acordă deducerea personală? Care e funcția de bază a unui zilier, cum o alege? Că sunt foarte curios. Pe logica lor, pornind de la ideea că se aplică tot titlul de impozit pe venit și că e venit asimilat salariilor, dacă depun fișă fiscală, trebuie să-i acord și deducere. nu există nicio interdicție. Sunt curios la ce concluzie, "eminentă" vor ajunge capetele luminate ce spun că se depune fișă fiscală.
Eu argumentez pe mai departe: legea 52 instituie ea însăși baza de impozitare, cota de impozit și modul de calcul al acestuia. Nu are nimic de-a face cu codul fiscal, transferul fiind făcut, pe furiș și în mod neavenit, prin norme. Dar, rămân întrebări.
Eu nu aș depune defel fișe fiscale. Și aș avea argumente legale pentru asta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#7 Mesaj de eugen01 »

http://www.finantevalcea.ro/obligaii-fi ... 10212.html
"De asemenea, angajatorii din aceasta categorie au obligatia intocmirii fiselor fiscale aferente anului 2011 pentru veniturile asimilate din salarii realizate de zilieri, care trebuie depuse la Fisc si inmanate personalului care realizeaza astfel de venituri pana miercuri, 29 februarie a.c. "


(cele de mai sus le-am pus doar in scop de ..informare; sunt de parere ca DGFP Valcea nu este totusi purtatorul de cuvant al MF) :roll:

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8224
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#8 Mesaj de herganiec »

cel mai tare mi-a placut de pe site-ul lor ca poti selecta textul, apesi difuzorul si iti citeste propozitia respectiva. :lol: :lol:
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

gramac921
Mesaje: 4040
Membru din: Joi Apr 10, 2008 12:00 am
Localitate: cluj napoca
Contact:

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#9 Mesaj de gramac921 »

are o voce ala de zici ca e ROBOCOP :lol: :lol:

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#10 Mesaj de ferenta »

Fără cuvinte !(din partea mea)

Intrebare
b.ildiko la data de 2012-02-24
Buna ziua. In cazul zilierilor ce declaratie trebuie sa depunem pentru anul 2011 ,D205 sau FF2 ? Mentionez faptul ca la D112 nu au fost declarate persoanele , numai impozitul de 16% la impozitul pe salarii . Va multumesc B.Ildiko

Răspuns
Admin la data de 2012-02-27
Ca răspuns la întrebarea adresată instituţiei noastre, înregistrată sub nr.51940/24.02.2012, referitor la depunerea declaraţiilor pe anul 2011 în cazul zilierilor , vă comunicăm următoarele: Potrivit art.9 alin.(1) din Ordinul M.F.P. nr.1930/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.52 privind exercitarea unor actvităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, venitul realizat de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări reprezintă venit asimilat salariului, pentru care datorează impozit pe salarii, dar nu se datorează contribuţii sociale obligatorii. Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat, se calculează şi se reţine de beneficiar de lucrări, prin aplicarea cotei de 16% şi se declară în declaraţia D112, la secţiunea F1, cumulându-se cu celelalte impozite pe salarii, dar fără a completa celelalte anexe din declaraţie. Informaţiile referitoare la calculul impozitului pentru zilieri pe anul 2011, se cuprind în fişele fiscale-FF2, cu termen de depunere 29 februarie 2012. Prezenta adresă nu constituie un act administrativ fiscal, în sensul art.41 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sau act administrativ de autoritate, în sensul art.1 alin.(1) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 şi nu este opozabilă terţilor.

sursa:http://www.finanteharghita.ro/qa.php?m=5&sm=34
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

eugen01
Mesaje: 7020
Membru din: Mar Sep 02, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#11 Mesaj de eugen01 »

Prezenta adresă nu constituie un act administrativ fiscal
e clar ...nu ? :roll: :shock: :)

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#12 Mesaj de ferenta »

Da, foarte clar :mrgreen: , mai ales că au pus și în practică, adică nu preiau borderoul fișelor fiscale fără și cele ale zilierilor pentru că nu corespunde impozitul total cu cel din D112 raportat în decursul anului 2011.Așa e conceput programul, ei în particular nu au nici o vină... :evil:
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#13 Mesaj de tomac »

De ce FF2 peste tot? Nu explică nimeni. Beneficiază de deducere? Ei zic că nu, dar nu argumentează. De ce codul fiscal și nu legea 52/2011? Pentru că un ordin mută toată partea de impunere, din legea specifică în altă lege. Iarăși fără explicații.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs
Mesaje: 49
Membru din: Joi Ian 19, 2012 9:07 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#14 Mesaj de urs »

Raspunsul primit de la DGFP Bihor 16.03.2012
-------------------------------------------------------
De la : Activitatea Administrarea Veniturilor Statului
Biroul : Asistenţă Contribuabili
Nr. înregistrare / data : 37293/2012
Nr. pagini : 2

Urmare a adresei d-voastra inregistrata la Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Oradea cu nr. 37293/2012, în conformitate cu OPANAF nr. 1338/2008 pentru aprobarea Procedurii privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor de către organele fiscale, vă comunicăm că pentru veniturile realizate de zilieri in anul 2011, plătitorii unor astfel de venituri au obligaţia depunerii fişelor fiscale pentru venituri din salarii în afara funcţiei de bază si nu vor acorda acestora deducerea personala intrucât venitul realizat de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice reprezintă venit asimilat salariului.
Punctul nostru de vedere are la bază următoarele prevederi legale:
- Angajatorii/Plãtitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor au obligaţia depunerii fişelor fiscale în format electronic (...). (art. 3 alin. 1 din OMEF 2293/2007)
- Venitul realizat de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrãri reprezintã venit asimilat salariului, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. III "Venituri din salarii" al titlului III "Impozit pe venit" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Zilierii datoreazã impozit pentru venitul realizat sub formã de remuneraţie brutã zilnicã. Impozitul se calculeazã de cãtre fiecare din beneficiarii de lucrãri prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneraţiei brute zilnice. Calculul şi reţinerea impozitului datorat se efectueazã de cãtre beneficiarii de lucrãri la data fiecãrei plãţi a remuneraţiei brute zilnice. Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut de fiecare beneficiar de lucrãri se va efectua pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se plãtesc aceste venituri. (art. 9 din Ordinul 1439/2011)
- Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestatã de zilier este în sarcina beneficiarului. (art. 6 alin. 1 din Legea 52/2011)
- Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază. (art. 56 alin. 1 din Legea 571/2003).

Cu stima,
dr. ec. Ioan Bercea
şef administraţie













Prezenta adresă nu constituie act administrativ fiscal, în sensul art. 41 din O.G. nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau act administrativ de autoritate, în sensul art. 1 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 şi nu este opozabilă terţilor.

tatum
Mesaje: 459
Membru din: Lun Feb 07, 2011 12:00 am

Re: Fisa fiscala pt zilieri 2011?

#15 Mesaj de tatum »

Cu scuzele de rigoare
Desi locul postarii nu este aici , pentru a avea raspunsul celor de la finante referitor la venit asimilat salariului, supun atentiei problema tichetelor de masa .
Acestea (tichetele) reprezinta "venituri asimilate salariului" si in aceste conditii , consider ca nu ar trebui sa fie incluse in stat la venit net din salarii , adica: Salariu- contributiile sociale obligatorii (asa cum le incadreaza saga) .
Actualmente , in programul de salarii se majoreaza venitul din salarii la care se aplica deducerile cu contravaloarea tichetelor de masa acordate angajatilor si acest lucru duce la micsorarea deducerii personale .
Normal ar fi , in stat, c-valoarea tichetelor sa apara doar la venitul baza de calcul a impozitului (salariu-contributii-deduceri)+ tichete asupra caruia se aplica 16% impozit.
Nu este vorba de suma care i se retine in plus angajatului (aprox.5lei) ci de aplicarea legislatiei .

Scrie răspuns