Buna ziua!
Administratorul mi-a adus facturi, chitante si raporturi fiscale din luna martie cu o valoare de pana in 7000 ron.
Am citit pe forum pentru a sti cum sa le inregistrez, si voi proceda asa : la data pun data de azi ( de exemplu) iar la data document pun data facturii(documentului), voi depune 394 si 100 rectificative pt trim 1 /2014.
Intrebarea mea este daca trebuie sa depun si pt 300 rectificativa sau imi face saga regularizari in trim 2 automat? si pentru inregistrarea raporturilor zilnice ale casei de marcat trb sa procedez la fel ca si cu facturile?
Deasemenea mai am de operat un ordin de compensare si nu stiu cum sa procedez sa-l inregistrez. Pe spatele ordinului sunt scrise 2 facturi emise de catre societate(agent economic destinatar) care stinge 2 facturi emise de catre furnizor(agent economic initiator), si ce se intampla cu tva-ul aferent facturilor atat ale mele, cat si ale furnizorului?
Va multumesc!
Facturi omise si ordin de compensare
-
Re: Facturi omise si ordin de compensare
1. Le va cuprinde automat pe rubrică de regularizări.
2. Folosiți un cont intermediar: 581 de exemplu. Dați încasare la data ordinului de compensare înscriind la număr document numărul acestuia, pentru facturile emise de dumnevoastră, respectiv dați plată pentru facturile compensate cu aceiași dată a ordinului de compensare și cu aceșași număr de document.
TVA se va colecta/deduce la data ordinului de compensare cu excepția cazului în care facturile sunt anterioare lunii octombrie (datei de 3/10/2013), pentru care s-a colectat deja TVA.
2. Folosiți un cont intermediar: 581 de exemplu. Dați încasare la data ordinului de compensare înscriind la număr document numărul acestuia, pentru facturile emise de dumnevoastră, respectiv dați plată pentru facturile compensate cu aceiași dată a ordinului de compensare și cu aceșași număr de document.
TVA se va colecta/deduce la data ordinului de compensare cu excepția cazului în care facturile sunt anterioare lunii octombrie (datei de 3/10/2013), pentru care s-a colectat deja TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Va multumesc pentru raspuns!
Atat facturile furnizorului cat si ale societatii sunt din luna a 4/2014(pt ordinul de compensare). O sa procedez asa cum mi-ati spus, citisem ceva pe forum :
"Pentru compensări, metodă recomandată:
- se crează cont 998 "Cont intermediar pentru compensari" cu tip bifuncţional
- se setează acest cont în ecranul "Configurare societăţi", în pagina "Conturi automate" la câmpul "banca2"
- se intră la Operaţii - Jurnal de bancă şi se alege contul 998 din lista conturilor.
- se adaugă ziua în care se face compensarea şi la detalii se va introduce o încasare şi o plată cu suma compensată
În cazul tău
401=998 cu suma de 8400 lei
998=4111 cu suma de 8400 lei
Contul 998 este folosit pe post de cont intermediar fracţionând articolul 401=4111
Contul 998 nu va avea sold."
- tot de dvs postat, doar ca e o informatie din 2007 si mi se pare si mai complicat, o sa fac cum mi-ati recomandat acum, e mult mai usor.
O zi frumoasa!
Atat facturile furnizorului cat si ale societatii sunt din luna a 4/2014(pt ordinul de compensare). O sa procedez asa cum mi-ati spus, citisem ceva pe forum :
"Pentru compensări, metodă recomandată:
- se crează cont 998 "Cont intermediar pentru compensari" cu tip bifuncţional
- se setează acest cont în ecranul "Configurare societăţi", în pagina "Conturi automate" la câmpul "banca2"
- se intră la Operaţii - Jurnal de bancă şi se alege contul 998 din lista conturilor.
- se adaugă ziua în care se face compensarea şi la detalii se va introduce o încasare şi o plată cu suma compensată
În cazul tău
401=998 cu suma de 8400 lei
998=4111 cu suma de 8400 lei
Contul 998 este folosit pe post de cont intermediar fracţionând articolul 401=4111
Contul 998 nu va avea sold."
- tot de dvs postat, doar ca e o informatie din 2007 si mi se pare si mai complicat, o sa fac cum mi-ati recomandat acum, e mult mai usor.
O zi frumoasa!
E același lucru. Se poate folosi și 581, dar și ceea ce am scris atunci și, de altfel, e scris și în help - contul 999 sau 998.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.