De la global-valoric la cantitativ-valoric

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
zevris
Mesaje: 9
Membru din: Lun Apr 28, 2014 2:43 pm

De la global-valoric la cantitativ-valoric

#1 Mesaj de zevris »

Buna seara ! Am si eu o intrebare. Am preluat incepand cu luna aprilie contabilitatea unui restaurant. Gestiunea a fost tinuta pana acum global-valoric , nici macar nu am 2 gestiuni distincte bar/bucatarie , totul este introdus intr-un singur cont analitic. Si nu stiu cum sa fac sa trec pe o gestiune cantitativ-valorica . As fii tare bucuroasa daca a-ti putea sa ma ajutati. Sunt cam noua in bransa asta .

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 9212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: De la global-valoric la cantitativ-valoric

#2 Mesaj de herganiec »

barul il tineti global valoric iar bucataria cantitativ valoric cu productie si retetare.
creati o gestiune cantitativ valorica(magazie), introduceti inventarul cantitativ valoric din magazie (daca aveti) materiile prime, si receptiile la materiile prime pt bucatarie le introduceti pe gestiunea <magazie>.
creati retetare pentru fiecare produs finit(felul 1, felul doi, etc) vandut cu consumul aferent pt (10 portii de exemplu) si programul va va descarca din magazie materiile prime aferente consumate.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

zevris
Mesaje: 9
Membru din: Lun Apr 28, 2014 2:43 pm

Re: De la global-valoric la cantitativ-valoric

#3 Mesaj de zevris »

Este o greseala daca tin si pt bar si pt bucatarie global-valoric ?

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 9212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: De la global-valoric la cantitativ-valoric

#4 Mesaj de herganiec »

pai .. pt bucatarie trebuie sa aveti retetare, bonuri de consum, fise de magazie. Nu aveti cum tine global valoric in cazul acesta. Cum veti justificati consumul ?
monografia contabila ar fi:
Factura furnizori:
371=401
4426

Adaosul comercial
371=378
….4428

Plata facturii
401=5311
401=5121

Vanzare bar
4111=707
4111=4427

Consum marfa
607=371
378=371
4428=371

Evidenta se tine separat pentru marfuri – ceea ce se cumpara, se si vinde ca atare – apa. bere, vin, etc. Descarcarea se face cu formula pentru K. Pentru cocktailuri,cafea trebuie un retetar, in care se pun componentele din 301 – la sfarsit de luna nu este indicat ca firma sa aiba productie neterminata,

Restaurant
Factura materii prime
Pe baza raportului de bucatarie
345=711
371=345

Adaos comercial vanzare prin magazin propriu
371=378
….4428

Vanzare
4111=707
…..4427

Consum materii prime
601=301
*******************
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 9212
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: De la global-valoric la cantitativ-valoric

#5 Mesaj de herganiec »

sau mai detaliat:
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economice desfasurate in cadrul unui bar/restaurant trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
http://aplisoft.ro/servicii/ordinul1752.php
Contabilitatea pentru bucatarie / bar implica doua abordari:
" elementele produse in bucatarie si bar (de exemplu: mancaruri, cocteiluri);
" achizitia de materii prime si materiale.
In situatia de mai jos evidenta gestiunii de materii prime si produse finite este tinuta la pretul de achizitie.
In ceea ce priveste evidenta contabila cu amanuntul in restaurant, contabilizarea este simpla, ca pentru orice marfa vanduta cu amanuntul.

EXEMPLU
Inregistrari contabile pentru un bar/bucatarie neplatitor de TVA
1. Cumpararea de materii prime necesare bucatariei (se tine fisa de magazie):
301.1 bucatarie = 401 1.000 lei
"Materii prime" "Furnizori"
2 . Consum materii prime:
601 = 301 1.000 lei
"Cheltuieli cu materii prime" "Materii prime"
" Productia (obtinerea produse finite - mancarea):
345 = 711 1.000 lei (500 buc.)
"Produse finite" "Variatia stocurilor"
" Vanzarea de produse finite (250 buc.) cu 30% adaos comercial:
4111 = 701 650 lei
"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"
" Scaderea gestiunii produse finite (250 buc.):
711 = 345 500 lei
"Variatia stocurilor" "Produse finite"
" Trecerea la magazin propriu - marfa (250 buc.):
371 = 345 500 lei
"Marfuri" "Produse finite"
" Adaos comercial 30%:
371 = 378 150 lei
"Marfuri" "Diferente de pret la marfuri"
" Vanzarea marfii:
5311 = 707 650 lei
"Casa in lei" "Venituri din vanzarea marfurilor"
" Descarcarea gestiunii de marfa:
378 = 371 150 lei
"Diferente de pret la marfuri" "Marfuri"
607 = 371 500 lei
"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"
3. Determinarea prin coeficientul mediu a adaosului comercial aferent marfurilor de la bar, vandute:
K = (SI 378 + RC 378) / (SI 371 + RD 371) x 100
Gestiunea se descarca pe seama lui si se stabileste adaos comercial aferent produselor ramase in gestiune.
Adaos comercial aferent marfurilor din gestiune = K x Sfd 371/100 = Suma 1
4. Se descarca gestiunea la produsele din bar la sfarsitul lunii (preturile sunt informative fiind calculate in functie de marfa vanduta de la bar):
% = 371 650 lei
Bar "marfuri" iesite din gestiune
607 500 lei
"Cheltuieli privind marfurile"
378 150 lei
"Diferente de pret la marfuri"
Vor rezulta doua profituri:
" de la bucatarie;
" de la bar:
Inregistrari contabile pentru un bar platitor de TVA
" Cumparare de materii prime (NIR + factura furnizor, fisa de magazie, registrul stocurilor):
601/602 = 401 4.000 lei
"Cheltuieli cu materii prime" "Furnizori"
(evidenta cantitativ "Cheltuieli cu materiale valorica sau numai valorica in consumabile" conditiile Registrului de Stocuri)
4426 = 401 760 lei
"TVA deductibila" "Furnizori"
" Plata furnizorului de materii prime:
401 = 5311/5121/542 4.760 lei
"Furnizori" "Casa in lei/Conturi la banci in lei/Avansuri de trezorerie"
" Preparare: 100 portii la 40 lei/buc. - retetar portii:
345 = 711 4.000 lei
"Produse finite" "Variatia stocului"
100 portii, nota de predare-primire/bon de consum/situatia produselor finite
" Vanzare - bon casa de marcat/monetar/Situatia vanzarilor de produse finite:
5311 = 701 5.105,04 lei (90 de portii la 67.50 lei/buc.)
"Casa in lei" "Venituri din vanzarea produselor finite"
5311 = 4427 969,96 lei
"Casa in lei" "TVA colectata" " Scaderea gestiunii - nota de contabilitate:
711 = 345 3.600 lei (90 portii la 40 lei/buc.)
"Variatia stocurilor" "Produse finite"
" Lista de inventar la sfarsitul lunii:
Materii prime - 10 portii se transforma in echivalent de materii prime sau auxiliare.
301 = 601 400 lei
"Materii prime" "Cheltuieli cu materii prime"
sau
302 = 602 400 lei
"Materiale consumabile" "Cheltuieli cu materiale consumabile"
" TVA - decont:
4427 = 4426 760 lei
"TVA colectata" "TVA deductibila"
4427 = 4423 209,96 lei
"TVA colectata" "TVA de plata"
" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor in luna "n" - nota de contabilitate:
121 = 601 4.000 - 400 = 3.600 lei
"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiile prime"
sau
121 = 602 4.000 - 400 = 3.600 lei
"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materiale consumabile"
711 = 121 4.000 - 3.600 = 400 lei
"Variatia stocurilor" "Profit sau pierdere"
701 = 121 5.105,04 lei
"Venituri din vanzarea "Profit sau pierdere" produselor finite"
Sold creditor cont 121 = 1.905,05 lei - 400 lei (variatia stocului) = 1.505,04 lei
In luna urmatoare n+1:
601 = 301 400 lei
"Cheltuieli cu materiile prime" "Materii prime"
sau
602 = 302 400 lei
"Cheltuieli cu materiile consumabile" "Materiale consumabile"
" Vanzare 10 portii la 67.50 lei/buc., bon de casa, monetar:
5311 = 701 567,23 lei
"Casa in lei" "Venituri din vanzarea produselor finite"
5311 = 4427 107,77 lei
"Casa in lei" "TVA colectata" " Scadere gestiune - nota contabila:
711 = 345 400 lei
"Variatia stocurilor" "Produse finite" TVA decont:
4427 = 4423 107,77 lei
"TVA colectata" "TVA de plata"
" Inchiderea veniturilor si cheltuielilor:
121 = 601/602 400 lei
"Profit sau pierdere" "Cheltuieli cu materii prime/Cheltuieli cu materii consumabile"
701 = 121 567,23 lei
"Venituri din vanzarea produselor finite" "Profit sau pierdere"
121 = 711 400 lei
"Profit sau pierdere" "Variatia stocurilor"
Sold creditor cont 121 luna n+1 = sold precedent creditor 1.905,04 lei + 567,23 lei - (400 lei + 400 lei) = 1.672,27 lei

Sper sa te ajute.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns