pret redus marfa la pfa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
marino147

pret redus marfa la pfa

#1 Mesaj de marino147 »

Buna seara,

Care este procedura legala in cazul urmator:
- pfa vinde legume si fructe la piata si, daca se depreciaza din cauza vanzarilor slabe, uneori se recurge la vanzarea cu un pret mai mic decat cel de intrare in gestiune.

Intrebare: cum se inregistreaza diferenta negativa rezultata (in contabilitatea in partida simpla), asa incat raportul de gestiune zilnic sa evidentieze stoc si sold de marfa real si corect ?
Perisabilitatile legale nu acopera aceste diferente.

Multumesc.

tomac

Re: pret redus marfa la pfa

#2 Mesaj de tomac »

Bate pe casa de marcat reducerea acordată.
Cine știe dacă, legal, reducerile sau majorările de preț reprezintă intrări sau ieșiri în gestiune ce să se reflecte în nereglementatul document numit raport de gestiune? Nimeni, pentru că documentul raport de gestiune nu există în legislația financiar contabilă, nu are norme de completare, de utilizare, de arhivare, întocmire, etc. așa cum are un banal document cumulativ ce, în practică aproape că nu se mai utilizează.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Dar in acest caz venitul este valoarea bunului vandut exclusiv reducerea, nu?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Teoretic da. Practic nu e chiar așa. În cazul gestiunilor cu amănuntul aparte o problemă la contabilizarea unui venit diminuat.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Si in acest caz pe ce ar trebui inregistrat acel discount (ce cod in program)?
Multumesc

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Am uitat: e o problemă la contabilitatea în partidă dublă, nu aici la PFA. Aici e suficient să bată în casa de marcat reducerea, să apară pe bon în mod distinct și în contabilitate să înregistreze raportul Z. Așa cum am mai spus și o reiterez: este absolut irelevant acel raport de gestiune. Și fiind vorba de un PFA nici măcar pomenit în ceea ce privește evidența acestora. Când acest document va apărea reglementat în legislația română voi fi dispus să discut despre el și despre obligativitatea întocmirii lui, până atunci însă profit de ocazie și semnalez că, legal, nu există.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Acum facem exceptie de raporul de gestiune.
Ceea ma intereseaza inregistrarea Z-ului. Adica pot sa am cheltuieli deductibil cu marfa si sa-l vand la un pret de nimic, deoarece ofer disount, iar valoarea venitului sa fie cel redus (pret de vanzare-disount)?
Pana la urma fara nici o problema pot sa procedez, deoarece nu este legiferat nimic in acest sens?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Exact, reducerea e înregistrată într-un document cu valoare fiscală evidentă.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Sincer nu mi se pare normal ca sa cumpar marfa la 100 lei (achitat) si sa-l vand la 10 (incasat).
Adica cei de la finante nu o sa aiba nici o baza legala sa-mi reduca decuctibilatea cheltuielii?

aurel211252

#10 Mesaj de aurel211252 »

Domnilor.La numite perioade de timp(cam 3 ani,insa exista fluctuatii)cei de la Finante solicita:dosarele cu "Intrari","Iesiri",Toate Rapoartele fiscale de pe ultimii 2 ani uneori si 3,solicita:"Jurnal de Cumparari","Jurnal de vanzari","Jurnal de incasari si plati si"Raport de Gestiune"lunare, sa se afle in acel Dosar cu sina.Din pacate de fiecare data se cer cele de mai sus mentionate.S-a intamplat ca sa lipseasca acel"Raport de gestiune"de pe una din luni.Inspectorul de la Finante,sef in da amenzi,daca comentezi,a cerut acel "Raport de gestiune"(din pacate se dau amenzi de fiecare data, la aceste controale,chiar daca totul e ok.Amenzile sunt simbolice de 200-300 lei)."Lectia insusita",lunar se anexeaza in dosar si acel "Raport de gestiune".Eu ma refer la Gestiunea Global-Valorica...
Ajuta-ti aproapele,pentru a fi laudat,iertat si fericit...

balteanuc692

#11 Mesaj de balteanuc692 »

Sunt in comert cu amanuntul din 1992 dar asa ceva nu am auzit :shock:

tomac

#12 Mesaj de tomac »

@aurel211252
Ia întrebați unde e reglementat documentul ăla. Și prin reglementare mă refer la a vă spune ce cod are formularul, cum se întocmește, de către cine, ce conținut minimal are, dacă este cuprins în lista documentelor comune pe economie, anexă la OMFP 3512/2008, etc. Simpla lui mențiune în 3512, la un singur paragraf, nu înseamnă că e reglementat ci menționat. Și între reglementat și menționat e o mare diferență cam ca aceea dintre un modul de a gândi a unui astfel de funcționar public și logică.
Și mai întrebați unde anume este reglementat în cadrul contabilității în partidă simplă. Pentru că acolo OMFP 1040/2004 reglementează și documentele ce se folosesc, independent de 3512/2008, spunând doar că cei care conduc o contabilitate în partidă simplă pot utiliza și alte documente comune pe economie. POT adică nu sunt obligați. Dar cum zic, greu cu logica asta.
De aia aș scoate eu din școală orele de religie, de exemplu, și le-aș înlocui cu ore de logică. Pentru că ajung să termine școala tot felul de analfabeți funcționali, mai mult sau mai puțin obtuzi, a căror singură legătură cu logica este simplul fapt că pot să citească acest cuvânt pe litere.

Scrie răspuns