ma inregistrez sau nu in ROI?

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dinil

ma inregistrez sau nu in ROI?

#1 Mesaj de dinil »

Am urmatorea situatie: ONG- regim mixt d.p.d.v. al TVA (deducem tva-ul pentru activitatea economica si nu-l deducem pentru cea fara scop patrimonial- art.147 CF). Avem un proiect pe fonduri nerambursabile ( deci AFSP), in cadrul caruia am cumparat drepturi de utilizare pentru niste fotografii online. Firma furnizoare are sediul in SUA, New York, iar apoi am vazut ca are cod valid de TVA in EU. Mi- au facturat cu TVA, noi neavand cod valid VIES.
Trebuie totusi sa ne inregistram in R.O.I. sau mergem pe varianta art.127 Cod Fiscal( persoana neimpozabila)? Trebuie sa facem taxare inversa? Sau trebuie sa viram TVA- ul aferent la stat?
Multumesc, astept parerile voastre.

tomac

Re: ma inregistrez sau nu in ROI?

#2 Mesaj de tomac »

Aplicând regimul mixt sunteți persoană impozabilă, nu neimpozabilă, așa că trebuie să vă înregistrați în ROI, anterior achiziției serviciilor sau bunurilor. Dacă nu ați fi fost persoană impozabilă ar fi trebuit să vă înregistrați în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare (pe art.153^1) și, implicit, în ROI dacă ați fi efectuat doar AIC de bunuri.
Aplicați taxare inversă, dacă serviciul achiziționat e unul pentru care dvs sunteți persoana obligată la plată. Dar fiind persoană cu regim mixt, atunci când știți că achiziția este destinată exclusiv realizării de operațiuni neimpozabile, nu veți putea deduce TVA și va rămâne doar TVA colectat ceea ce va duce fie la un TVA de plată fie la diminuarea TVA de recuperat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dinil

#3 Mesaj de dinil »

Ati spus
trebuie sa te inregistrezi în ROI dacă ați fi efectuat doar AIC de bunuri.
?
Poate n- am inteles eu bine...
Multumesc anticipat pentru lamuriri.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Citiți de la început. Dacă erați persoană neimpozabilă. Dar nu sunteți.

dinil

#5 Mesaj de dinil »

Mai am o problema, codul de TVA pe care l- au specificat pe documentul de livrare a serviciului nu este valid in VIES ( am facut o confuzie cu alt furnizor), cele doua litere din fata numarului sunt "EU", iar aceasta "tara" (?) nu apare in sistem, iar sediul lor specificat pe document este in New York, USA. Cum fac in acest caz? mai consider achizitie serviciu intracomunitar?
A auzit cineva de cod de TVA cu EU in fata? Am mai citit un topic mai vechi pe forum, dar nimeni nu a dat nicio solutie...
Multumesc, astept rasunsurile voastre.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Dacă nu este serviciu intracomunitar, atunci nu aveți de ce să vă înregistrați în ROI. Dar trebuie să verificați cu atenție documentul respectiv.

Scrie răspuns