Buna ziua,
am preluat o firma noua care comercializeaza telefoane si am urmatoarea speta:
Firma A vinde firmei B telefoane.O parte din creantele pe care firma A le are catre firma B sunt preluate de firma C.
Firma A factureaza firmei C creantele ramase neincasate de la B.
De exemplu:
Firma A factureaza lui B o suma de 100 lei.B ii plateste lui A 40 lei.
Diferenta de 60 lei este cesionata firmei C care ii achita lui A aceasta suma.
Firma A ii factureaza lui C suma de 60 lei fara TVA.
Eu sunt in mare dilema datorita faptului ca in contabilitate se fac 2 facturi pentru aceeasi creanta:catre B de 100 lei si catre C de 60 lei, fara TVA.
Contabila de la care am preluat actele folosea contul 473 dar nu am inteles nici acum cum facea contarile pentru ca nu am primit o fisa de cont de la dansa.
Nu am mai lucrat cu facturi de cesiune de creante de aceea va rog sa-mi dati un sfat referitor la inregistrarile contabile la firma A.Am citit pe forum subiectele legate de cesiunea de creanta dar acolo nu am vazut sa se intocmeasca 2 facturi.
Va multumesc.
Inregistrari cesiune creante
Re: Inregistrari cesiune creante
Pentru cesiune nu se întocmește factură. Aceasta se înregistrează de către cesionar și de către cedent în baza contractului de cesiune de creanțe.
Astfel cedentul va înregistra astfel:
4111.B=707..........100 lei vânzare de telefoane de la A către B
4111.B=4428.TI (dacă aplică TVA la încasare) sau 4427 dacă nu aplică TVA la încasare.........24 lei TVA la vânzarea către B
5311=4111.B...........40 lei - sumă încasată de la B
4428.TI=4427........7,74 lei TVA la suma încasată de la B dacă A aplică TVA la încasare
461=4111.B...........84 lei (soldul datoriei lui B către A cesionat lui C = 124 lei total factură A către B mai puțin încasarea de 40 lei de la B)
4428.TI=4427........16,26 lei TVA la suma cesionată dacă A aplică TVA la încasare
5121=461 încasarea cesiunii de la C
Atenție! Dacă se cesionează creanța, atunci indiferent de prețul cesiunii - că se cesionează la valoare egală sau mai mică decât valoarea nominală a a creanței, se va colecta TVA la valoarea nominală a creanței cedate ca și cum aceasta ar fi încasată în întregime.
Astfel cedentul va înregistra astfel:
4111.B=707..........100 lei vânzare de telefoane de la A către B
4111.B=4428.TI (dacă aplică TVA la încasare) sau 4427 dacă nu aplică TVA la încasare.........24 lei TVA la vânzarea către B
5311=4111.B...........40 lei - sumă încasată de la B
4428.TI=4427........7,74 lei TVA la suma încasată de la B dacă A aplică TVA la încasare
461=4111.B...........84 lei (soldul datoriei lui B către A cesionat lui C = 124 lei total factură A către B mai puțin încasarea de 40 lei de la B)
4428.TI=4427........16,26 lei TVA la suma cesionată dacă A aplică TVA la încasare
5121=461 încasarea cesiunii de la C
Atenție! Dacă se cesionează creanța, atunci indiferent de prețul cesiunii - că se cesionează la valoare egală sau mai mică decât valoarea nominală a a creanței, se va colecta TVA la valoarea nominală a creanței cedate ca și cum aceasta ar fi încasată în întregime.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Stimate Tomac,
va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca cedentul(firma A) emite factura catre cesionar(firma C) pe suma de 84 lei.Asa s-a convenit intre parti pentru ca C sa-i poata achita lui A creanta catre B.
Din cate vad singura varianta pentru inregistarea facturii de 84 lei emisa de A catre C este:
461=4111.B 84 lei
Apoi incasarea:
5121=461 84 lei
Problema este ca daca o sa am un control de la finante nu stiu cum sa le explic ca am inregistrat factura catre cesionar in valoare de 84 lei cu nota contabila 461=4111.B 84 lei.In fapt exista 2 facturi dar in realitate un singur venit si eu trebuie sa rezolv aceasta situatie.
Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat
va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca cedentul(firma A) emite factura catre cesionar(firma C) pe suma de 84 lei.Asa s-a convenit intre parti pentru ca C sa-i poata achita lui A creanta catre B.
Din cate vad singura varianta pentru inregistarea facturii de 84 lei emisa de A catre C este:
461=4111.B 84 lei
Apoi incasarea:
5121=461 84 lei
Problema este ca daca o sa am un control de la finante nu stiu cum sa le explic ca am inregistrat factura catre cesionar in valoare de 84 lei cu nota contabila 461=4111.B 84 lei.In fapt exista 2 facturi dar in realitate un singur venit si eu trebuie sa rezolv aceasta situatie.
Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat
Buna ziua,
nu s-a mai confruntat nimeni cu situatia descrisa mai sus in care se emite factura pentru cesiune creante?
Orice raspuns ar fi binevenit.
Multumesc
nu s-a mai confruntat nimeni cu situatia descrisa mai sus in care se emite factura pentru cesiune creante?
Orice raspuns ar fi binevenit.
Multumesc
Să o numească factură de decontare nu factură. Nu se întocmește factură. Plata se face în baza contractului. Eu nu vă pot da o altă soluție.
-
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu o inregistrare pentru un cont de cesiune creante.
Firma A livreaza marfa catre firma B. Firma B plateste firmei A luna curenta facturile emise in luna anterioara. Firma C a preluat creantele firmei B si achita lunar, prin banca 80% din valoarea facturilor emise in luna curenta (practic in avans fata de cum achita firma B). Firma B achita facturile firmei A prin contul de cesiune creante 100%.
Cum inregistrez contul de cesiune lunar?
Facturile emise de firma A, eu le achit in continuare atunci cand in contul de cesiune imi intra suma 100% de la firma B.
Exemplu: firma A emite factura de 18.000 catre firma B, pe care o depune la banca(firma C)
4111.B - 707 =18.000
Firma B (banca) achita in contul curent 14.400 (80% din valoarea facturii)
5121.cont curent - 581 =14.400 (stiu ca nu e ok prin 581, tocmai de asta intreb) "utilizare credit Factoring Domestic fara recurs"
Firma C achita in contul de cesiune toata valoarea facturii
5121.cont de cesiune creante - 4111.B =18.000
581 - 5121.cont de cesiune creante = x "rambursare principal credit Factoring Domestic fara recurs"
627 comision factoring
666 dobanda credit factoring domestic fara recurs
Trebuia sa folosesc 461 si 462?
Va rog sa ma ajutati cu o inregistrare pentru un cont de cesiune creante.
Firma A livreaza marfa catre firma B. Firma B plateste firmei A luna curenta facturile emise in luna anterioara. Firma C a preluat creantele firmei B si achita lunar, prin banca 80% din valoarea facturilor emise in luna curenta (practic in avans fata de cum achita firma B). Firma B achita facturile firmei A prin contul de cesiune creante 100%.
Cum inregistrez contul de cesiune lunar?
Facturile emise de firma A, eu le achit in continuare atunci cand in contul de cesiune imi intra suma 100% de la firma B.
Exemplu: firma A emite factura de 18.000 catre firma B, pe care o depune la banca(firma C)
4111.B - 707 =18.000
Firma B (banca) achita in contul curent 14.400 (80% din valoarea facturii)
5121.cont curent - 581 =14.400 (stiu ca nu e ok prin 581, tocmai de asta intreb) "utilizare credit Factoring Domestic fara recurs"
Firma C achita in contul de cesiune toata valoarea facturii
5121.cont de cesiune creante - 4111.B =18.000
581 - 5121.cont de cesiune creante = x "rambursare principal credit Factoring Domestic fara recurs"
627 comision factoring
666 dobanda credit factoring domestic fara recurs
Trebuia sa folosesc 461 si 462?
Folosiți 5191 în loc de 581.