TVA ramas neexigibil din 2013
-
TVA ramas neexigibil din 2013
Buna ziua, as vrea un sfat intr-o situatie pe care o presimt ca fiind dubioasa... Lucrurile stau asa: in anul 2013 am fost cu TVA la incasare, de unde am iesit cu cerere de la 1 februarie 2014. Aveam la acea data, bineinteles, facturi neincasate. Ca tot omul, m-am uitat dupa masuri de reglementare a TVA-ului care ramane "agatat" intre cele doua situatii. Cu surprindere am constatat ca din facturile ramase neincasate la data iesirii de la TVA la incasare, TVA-ul devine exigibil la data incasarii lor, termenul de 90 de zile pentru exigibilitate devenind deci, nul pentru acele facturi. Nu scria asa, cu aceste cuvinte, dar asa am inteles eu si repet, chiar m-a surprins sa vad atata bunavointa si clementa de la statul roman. Deci, facturi emise in noiembrie, decembrie, ianuarie.... si neincasate, au ramas in jurnalele de vanzari cu TVA neexigibil. Astfel, la data incasarii unora dintre facturile emise in perioada de dinainte de iesire de la TVA la incasare, TVA a devenit exigibil, unele facturi chiar la 5- 6 luni de la emitere. Adica,pentru factura emisa in decembrie si incasata in mai, TVA a devenit exigibil in mai si virat la bugetul de stat, in iunie. Frumos, sau nu?
La acel moment mi s-a parut firesc... Acum incep sa ma ingrijorez, am facturi neincasate de anul trecut, destul de mari, clientii sunt clar incerti, eu nu stiu ce sa fac mai departe, TVA-ul ala neexigibil din jurnale imi scoate ochii abia acum. Intreb pe nenea Goagal ce e de facut cu TVA neexigibil din acasta situatie si imi zice ca trebuia respectat termenul de 90 de zile indiferent de incasare sau neincasare! Pai atunci... eu ce sa mai zic? Cand am inteles gresit ce e de facut? Atunci, sau acum? Faza este ca... Saga mi-a confirmat ceea ce am inteles eu din norme, facand TVA exigibil la data incasarii facturilor, chiar depasind cele 90 de zile. Bun, am gresit, probabil... Saga a facut exigibilitatea TVA-ului gresit... ce e de facut? Ce fac cu TVA-ul neexigibil nici la aceasta data, din facturi emise in noiembrie 2013, despre care avem semnale ca nici nu vor putea fi incasate? Va rog, daca are cineva un sfat...

- balteanuc692
Re: TVA ramas neexigibil din 2013
Asa ramane, neexigibil. Cititi OUG 111/2013
ramane necolectat pana la noi ordine de la ANAF 

-
Aha, pana la noi ordine!! Ok, multumesc amandurora!
valabila situatia si pt. facturile din 2014, pt. o soc. care de la 1 oct. nu mai aplica tva la incasare?
Facturile cu "TVA la incsare" emise/primite in 2014 raman neexigibile pana la incasare/plata.
multumesc!