factura inlocuita fara "stiinta" contabilului

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
tudosien

factura inlocuita fara "stiinta" contabilului

#1 Mesaj de tudosien »

In septembrie 2014 s-a emis o factura pt servicii prestate in valoare de 300 lei. In noiembrie in extrasul de banca pt factura asta apare incasare de 500 lei. Avand in vedere ca mai erau facturi intre timp de la client am inchis factura pe cei 300 si 200 au mers la urmatoarea factura. Acum aflu ca de fapt patronul a inlocuit factura de 300 cu alta de 500 atunci in septembrie(si a trimis-o furnizorului) da pe mine nu m-a mai anuntat :x . Cum ar trebui procedat?

balazse

Re: factura inlocuita fara "stiinta" contabilului

#2 Mesaj de balazse »

In primul rand a trimis clientului si nu furnizorului.
Corectezi cu data de 01.10.2014, ma gandesc ca inca nu l-ai inchis. Pe document sa treci data primii facturii corectate.

tudosien

#3 Mesaj de tudosien »

S-a inchis si octombrie si noiembrie ca e cu TVA lunar(la incasare). Cum corectez la decembrie?

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Stornezi factura initiala, dar inainte de validare il stornezi si pe aceasta.
La data treci 01.12.2014, iar la "data document" treci data din septembrie 2014.
Validezi factura pozitiva, dupa care factura de minus il asociezi la aceasta (pe suma de 300 lei) si il validezi.
Te pozitionezi pe factura incasata gresit si apesi pe "incasare" si treci suma cu minus pentru 200 lei pe data de 01.12.2014, iar tot pe aceeasi zi inregistrezi incasarea restului din factura de 500 lei.
Astfel, factura de 500 se stinge cu factura de 300 lei si incasarea de 200 lei, iar factura achitat gresit acum iti ramane neachitat.

tudosien

#5 Mesaj de tudosien »

Cred ca am inteles. O sa incerc cand ajung in fata calculatorului diseara. O neclaritate:
balazse scrie:iar factura achitat gresit acum iti ramane neachitat.
, pai factura initiala nu mai exista(ca a fost inlocuita de cea de 500) deci trebuie sa "dispara" nu sa ramana neachitata, sau n-am inteles eu bine?!

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Ai mentionat ca ai inchis factura de 300 lei (fact.1) si in ca o factura partial pe 200 lei (fact.2). Ce ai inchis partial pe 200 lei (fact.2) iti ramane neachitat.

tudosien

#7 Mesaj de tudosien »

Si ca sa fie treaba, treaba :lol: s-a intamplat si pe furnizori similar(jur ca nu fac misto!). Factura noiembrie achizitie marfuri in valoare de 287 lei si la plata(extras decembrie primit acum) aflu ca factura s-a inlocuit cu una de 392 lei. Mai mult marfa s-a si vandut(in noiembrie). Firma e cu TVA la incasare. Mai puteti sa-mi dati o idee?

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Aceeasi procedaru ca si mai sus.

tudosien

#9 Mesaj de tudosien »

Nu merge. La plata cu "-" zice ca nu poate. La asociere facturi imi spune ca trebuie sa fac nota contabila pentru ca pretul la descarcare este diferit. Factura de storno(prima cea cu minus) e fara bifa TVAi dar cea cu "+" cum e?

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Pentru TudosieN
Cine a mentionat de "plata"? Poate la "reglare". Citeste atent cele postate de EugeN01

tudosien

#12 Mesaj de tudosien »

tudosien scrie:Te pozitionezi pe factura incasata gresit si apesi pe "incasare" si treci suma cu minus pentru ... lei
Ai spus ca se aplica acelasi procedeu. Deci pozitionare pe factura platita gresit si introduc plata minus 105 lei- nu merge! Am citit despre stornari si tocmai de aceea am zis ca factura de stornare(cu minus) este fara bifa. Ma interesa factura corecta cu "+" daca mai trebuie cu bifa daca o introduc cu 01.12.2014 dar la data document este in 11/2014.
Ma scuzati daca insist prea mult da' m-am blocat pe factura asta de 3 zile si nu port merge mai departe!

tudosien

#13 Mesaj de tudosien »

Cu facturile m-am descurcat da cu stornarea platii gresite de pe o factura si inchiderea celei corecte n-am reusit. Din ecranul intrari nu pot face la plata cu "-" http://imagizer.imageshack.us/v2/640x48 ... 7XnnlW.jpg (probabil pentru ca factura pe care s-a platit gresit e in luna anterioara si cu bifa TVA la incasare). Daca ma duc in jurnalul de banca si in 01.12.2014 fac -130 la factura platita gresit si +130 http://imagizer.imageshack.us/v2/640x48 ... QQsWv5.jpg ca sa o inchid pe cea corecta imi face diferenta la TVA I/P http://imagizer.imageshack.us/v2/640x48 ... r5Sf8Y.jpg. Nu stiu ce "nu stiu" :?:

balazse

#14 Mesaj de balazse »

Pentru TudosieN
Citeste cele postate de TomaC aici:
http://www.sagasoftware.ro/?p=722#comment-2359

Scrie răspuns