Micro,achizitie intracomunitara,cum factureaza in Romania ?

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
filipp769

Micro,achizitie intracomunitara,cum factureaza in Romania ?

#1 Mesaj de filipp769 »

Buna seara ,
Am o micro infiintata in dec.2014 declarata fara TVA dar care face achizitii intracomunitare.Ne-am inscris in ROI pentru obtinere cod valid de TVA pentru achizitii intracomunitare si l-am obtinut (altul decat ce este inregistrat pe CUI).
In Ian.2015 face prima achizitie de marfa din UE care ulterior este vanduta pe teritoril Romaniei cu TVA , ceea ce cred ca este gresit.
Intrebarea este : in cazul prezentat mai sus cum e corect ...cu TVA sau fara ?
Urmeaza sa depunem documentatia pentru obtinerea codului de TVA pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei si optiunea TVA la incasare trimestrial. Se poate sa ai TVA la incasare trimestrial si in acelasi timp sa faci si achizitii intracomunitare ?
Pana la obtinerea codului valid de TVA pentru operatiunile efectuate pe teritoriul Romaniei (in special vanzare marfa din UE) cum ar trebui sa factureze (cu TVA sau fara) ?
Multumesc !

balazse

Re: Micro,achizitie intracomunitara,cum factureaza in Romani

#2 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
Pana nu esti inregistrat in scopuri de TVA pentru codul fiscal "principal" nu ai cum sa vinzi cu TVA.
Cand te vei inregistra, datorita faptului ca vei face achizitii intracomunitare vei devenii platitor lunar.
Optiunea de "TVA la incasare" nu prea are de lucru cu cele de mai sus.

filipp769

#3 Mesaj de filipp769 »

Si cu facturile emise deja cu TVA cum le inregistrez ? Deja au fost incasate ...Cum se poate corecta aceasta situatie ?
Multumesc ,

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Si totusi pe ce baze au fost emise cu TVA?
Incearca sa le anulezi sau sa le schimbi cu altele fara TVA.

filipp769

#5 Mesaj de filipp769 »

Au fost emise fara sa intrebe .....
Ideea e ca nu le mai pot anula...sunt 2 facturi deja incasate ....nu stiu cum as putea sa rezolv problema...
In cazul in care nu reusesc sa le anulez as putea sa le intregistrez fara TVA ? Ca oricum nu pot sa depun D394...D300...
Care ar fi situatia in care nu le pot anula ? Cum ar trebui sa le inregistrez ?

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Pai este posibil sa ai o vizita de la cei de fisc (nu stiu exact dar poate se va considera evaziune), deoarece celalalt poate va deduce TVA-ul, iar tu nu vei colecta. El va depune D.394, iar tu nu.
Decat sa fie probleme si verificari la tine si la clienti, mai bine incearca sa rezolvi problema, prin schimbarea facturilor care nu sunt cu TVA, in cel mai rau caz ii mai vinzi ceva cantitate in plus. Oricum trebuie sa discuti cu toti clientii la care i-ai vandut cu TVA.

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Cel ce cumpără nu poate deduce și nici nu poate declara în D394. Dacă declară îi va da eroare sau atenționare în recipisă.
Cereți facturile de la clienții anulați-le și le refaceți fără TVA pe aceiași valoare. Se poate acorda o reducere comercială partenerilor pentru a compensa eventuale pierderi ale acestora dacă este necesar.
Altfel veți fi obligat la plata TVA înscris în facturi. Nu aveți ce deduce așa că TVA va fi achitat la valoarea înscrisă în facturi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

filipp769

#8 Mesaj de filipp769 »

Facturile emise nu se mai pot anula sau inlocui.Am discutat cu acei clienti si nici gand de asa ceva.
Cum se procedeaza in cazul in care vreau sa platesc TVA-ul la stat ? Ce declaratie trebuie sa depun ?
In facturile emise este trecut din greseala codul de TVA pentru achizitii intracomunitare , adica cel cu RO.Cred ca ar trebui facuta o declaratie cu acelasi cod de TVA ...
Multumesc pentru raspunsuri,

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Eu nu inteleg ceva, cum ii convine clientului o factura total gresita si de pe care nu poate deduce TVA?

tomac

#10 Mesaj de tomac »

În acest caz emiteți alte două facturi fiecărui client. Una identică cu prima dar de stornare adică veți avea cantitatea și valoarea fără TVA și TVA negative pe care veți menționa că stornează factura emisă inițial și încă una pentru aceleași produse, pentru aceiași cantitate și cu aceiași valoare totală. În acest caz nu mai aveți de plată TVA ci dobânzi.

filipp769

#11 Mesaj de filipp769 »

Clientul zice ca nu-l intereseaza, ca el isi deduce TVA-ul...in fine...
Problema este ca nu stiu cum sa procedez in cazul in care trebuie sa platesc TVA-ul la stat pentru ca nu am alta solutie...
Clientul zice ca isi inregistreaza factura asa si ca eu (furnizor) sa platesc TVA-ul la stat .Aici e problema....cum se procedeaza ...?

fagarasa176

#12 Mesaj de fagarasa176 »

Clientul e batut in cap, scuze de expresie, in primul rand nu are cum sa declare factura d-vs in D394 deoarece nu aveti cod valid de tva, si in al doilea rand la un control o sa cam dea de "naiba", o sa plateasca penalitati de o sa il usture.
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Pentru FilipP769
Ar trebui sa spui clientului, ca daca ii arde de control atunci sa ii fie de bine. :wink:

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Procedura descrisă de mine este în codul fiscal la partea de corectare a documentelor. Nu depinde client ceea ce v-am scris eu în mesajul anterior. Adică emiterea unei facturi de corecție și a uneia corecte.

fagarasa176

#15 Mesaj de fagarasa176 »

Mai pe scurt pentru ca d-vs sa fiti acoperit, procedati cum a scris colegul @tomac, trimiteti facturile clientului prin posta cu confirmare de primire sau personal cu semnatura de primire.
Faptul ca nu le inregistreaza este raspunderea lui, dvs suntei ok din toate punctele de vedere
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

Scrie răspuns