Daca exista suma imprumutata de catre asociat, iar acesta doreste sa acopere pierderea contabila din perioada anterioara, nu inteleg de ce trebuie sa generezi venituri si sa platesti impozit pe suma respectiva?
Va spun cum am procedat in cazuri de genul acesta.
Suma la care doreste sa renunte asociatul, am impartit-o in doua parti. Cu o parte mica s-a majorat capitalul social, iar partea semnificativa a fost preluata ca prime de emisiune.
Prin Hotararea AGA, prin care s-au prevazut cele descrise anterior, s-a stabilit ca dupa finalizarea procedurii privind publicitatea, suma constituita ca prima de emisiune sa fie folosita pentru acoperirea pierderii contabile din perioada anterioara.
Asa am reusit sa "imbunatatesc" capitalul propriu al firmei. Este legal, costa putin (taxele ORC), dar merita. Asa nu exista riscul (pentru cei care sunt micro), sa devina platitori de impozit pe profit.
Dar se poate face si "manevra" prin care se preia intreaga suma la majorare de capital social, iar la lichidarea firmei, sumele aduse ca aport la capital social, se vor scoate din masa impozabila a activului net.
Buna ziua,
am urmatoarea problema: pana in anul 2014 pentru creditare firma de catre asociat, am folosit chitanta, dar in urma unor controale atat de la garda cat si de la finante mi s-a spus ca nu e corect, conf. omfp 3512/2008.
de atunci intocmesc dispozitie de incasare pentru acest lucru.
acum fac o majorare de capital din cont 4551, iar expertul care face raportul mi-a spus ca trebuia sa intocmesc chitanta , nu dispozitie, caci asa se cere la orc.
va rog luminati-ma !......cum e corect, chitanta sau dispozitie?
Multumesc.
Dispozitia de plata este documentul prin care conducatorul unitatii/compartimentului, da dispozitie casierului de a plati/incasa respectiva suma. In cazul incasarii de sume, casierul trebuie sa emita chitanta. Ca atare, fiind vorba de sume incasate, consider ca trebuia sa fie emisa chitanta. Expertul are dreptate.