societate neplatitoare de tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dragosm683

societate neplatitoare de tva

#1 Mesaj de dragosm683 »

Buna ziua,
am urmatoarea situatie pe care nu stiu cum si un de sa o incadrez din punct de vedere al tva-ului:
Societatea a fost infiintata in iulie 2015, (administrator italian) cu sediul in Romania, obiect de activitate:lucrari de constructii in subantepriza.Pana aici totul este ok.S-a cerut sa fie platitor de tva de la infiintare, pentru a putea face achizitii sau livrari intracomunitare, si a fost refuzat, nefiindu-i dat nici macar cod fiscal special.
De atunci societatea a realizat cifra de afaceri in intregime in Italia, cifra care acum depaseste 65ooo euro.
Mentionez ca de acolo sunt facturi cu prestari de servicii (manopera, diferite servicii) si facturi de incasare a lucrarilor prestare, facturi de la care nu s-a colectat tva, societatea fiind neplatitoare de tva.Din ce am inteles din codul fiscal, ar fi trebuit sa primeasca cod special de tva, insa nu mai sunt sigura de nimic.
Poate ma sfatuiti careva ce ar urma sa fac sau daca s-a procedat corect.
Va multumesc.

dragosm683

Re: societate neplatitoare de tva

#2 Mesaj de dragosm683 »

Va rog chiar nimeni nu are situatia respectiva ?

scortarum

#3 Mesaj de scortarum »

De aproximativ un an este problema cu inregistrarea in scopuri de TVA si nu inteleg de ce i s-a refuzat inainte inregistrarea prin optiune. Eu as mai face o incercare cu inregistrarea in scopuri de TVA, oricum esti obligat daca ai depasit pragul. Daca ti-o refuza din nou, ai o problema, deoarece iti atribuie codul de TVA si in acelasi timp ti-l si anuleaza, si va trebui sa colectezi/platesti TVA. Pune o intrebare si tu, vezi care sunt motivele pentru care nu-i da codul de TVA (am avut eu de exemplu un caz cu asociat/administrator strain fara venituri) si incearca sa le inlaturi. Altfel, e total neeconomic sa continui asa. Mai socoteste ca trebuie sa fie inscrisa in ROI firma, si fara cod de TVA e imposibil. Ar fi o varianta sa te inregistrezi pe 153prim, dar de colectat tot (cred ca) va trebui.

dragosm683

#4 Mesaj de dragosm683 »

Iti multumesc pentru parere.
Intradevar a fost refuzat pentru un motiv penibil chiar (cred eu) "nu prezinta credibilitate" problema mea este
daca s-a procedat corect cu tva ? daca nu trebuia cumva sa colecteze/platesca tva in aceasta perioada, pentru ca prestarile au fost efectuate in Italia ?
O sa merg dinou la anaf sa vad ce zic de data asta.
O sa refac eu, oricum D88 pentru ca va trebui s-o depun si acum la realizarea cifrei si sper sa nu fie refuzat iar.

scortarum

#5 Mesaj de scortarum »

Nu trebuie sa colectezi/platesti TVA atata timp cat ti s-a refuzat inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. Daca depasesti pragul, e altceva... iti da codul si cu aceeasi data ti-l si anuleaza si de atunci in colo trebuie sa colectezi prin 311. Sau sel putin asa o vad eu.

tucal955

#6 Mesaj de tucal955 »

Daca la infiintarea societatii nu a fost dat acceptul de platitor de tva, din cate stiu trebuie depus formularul 088, cu documentele cerut in atasament.Cu siguranta nu a indeplinit conditiile si atuci a a fost respinsa cererea.
Daca intre timp a depasit CA de 220.000 lei, obligatoriu trebuie sa depuneti un 010 si o balata atasat la finante deoarece conf. codului fiscal a depasit pragul de scutire.
Sunt obligati sa va dea cod valid de tva,dar sunteti notificati sa intocmiti un 088 cu documente in atasament pe care trebuie sa-l depuneti la anaf.In maxim 30 zile va da raspunsul daca ramaneti platitori de tva sau va suspenda codul de tva.
Daca va suspenda codul de tva, situatia este foatre proasta in sensul ca sunteti obligati sa colectati si sa platiti tva, fara a vea drept de deducere incepand cu data suspendari , facturile le faceti cu tva, dar cu mentiune catre client ca nu are drept de deducere. Se depune numai declaratia 311, termen de depunere 25 ale luni.

Scrie răspuns