tichete cadou
Re: tichete cadou
Daca l-ai dedus nejustificat, atunci te intorci la luna contabila septembrie si faci articolul contabil 6588 (analitic distinct cheltuieli sociale 2%) in corespondenta cu contul 4426, cu suma TVA dedusa. In urmatorul decont de TVA, vei prelua suma respectiva cu minus, la regulartizari TVA deductibila.
Eugen Pintea
Va multumesc tare mult.
Dar repet, varianta descrisa de mine este valabila doar in cazul in care ai prevazuta cheltuiala prin CCM. Daca nu, atunci o vei considera nedeductibila de la inceput. Dar fii atent(a) la avanataje in natura!
Eugen Pintea
Firma are un singur angajat, iar administratorul este mama soferului. De cand s-a infiintat firma, din 2012 nu s-a beneficiat niciodata de avantajele cadourilor... Am adaugat eu in CCM pt. ca nu era prevazut cadouri in natura, nici diurna, nici nimic (eu sunt sotia soferului)....A tinut altcineva contabilitatea pana in 2014
OK!
Inteleg ca firma are doar un singur salariat: soferul, care este fiul administratorului.
Am cateva dileme: Cum a reusit firma sa intocmeasca CCM? Cum ai reusit sa modifici clauzele din CCM?
Te intreb daca stii cum se procedeaza in cazul unui CCM. Pentru ca un CCM sa-l poti incheia trebuie sa parcurgi prevederile legii 66/2011. Tu singura nu aveai posibilitatea sa modifici continutul contractului decat in cazul in care se parcurgea procedura impusa de lege.
Inteleg ca firma are doar un singur salariat: soferul, care este fiul administratorului.
Am cateva dileme: Cum a reusit firma sa intocmeasca CCM? Cum ai reusit sa modifici clauzele din CCM?
Te intreb daca stii cum se procedeaza in cazul unui CCM. Pentru ca un CCM sa-l poti incheia trebuie sa parcurgi prevederile legii 66/2011. Tu singura nu aveai posibilitatea sa modifici continutul contractului decat in cazul in care se parcurgea procedura impusa de lege.
Eugen Pintea
Contractul individual a fost incheiat in momentul angajarii in anul 2012 si era unul standard. Intre timp salariatul a beneficiat de diurna, iar eu ce am facut a fost sa fac un alt contract individual de munca unde sa adaug si dreptul la diurna si alte avantaje in natura. Am schimbat doar niste date pe suportul de hartie (forma fizica), pentru ca inteleg ca in Revisal nu se declara nici una din aceste lucruri asa ca a trebuit sa refac ce scria acolo, inclusiv am refacut locul muncii (pt. in contract scria pe traseu), iar eu am pus la sediu, v-am intrebat intr-un alt mesaj postat pe forum despre lucrul asta... Nu e prea crestineste, dar nu am avut incotro, cine s-a ocupat inainte nu a fost prea interesata de aspectele acestea....
Multumesc!
Multumesc!
-
Cred ca doamna Stefi confunda CCM cu CIM...domnule Pintea.
- fagarasa176
Crezitobosv790 scrie:Cred ca doamna Stefi confunda CCM cu CIM...domnule Pintea.

Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
Eeee. Sunt convins! Dar nu am vrut sa fiu prea categoric.
Da, asa e, aveti dreptate...
Daca modificarile le-ai facut in CIM, atunci sunt avantaje de natura salariala. Nu au nicio componenta sociala. Acordarea de cadouri este o forma mascata de plata a salariului. In acest caz, valoare cadoului o cuprinzi in statul de salarii si aplici asupra ei toate contributiile. In ceea ce priveste diurna, situatia este alta. Daca s-a prevazut in CIM un anumit nivel al diurnei, dar care sa nu depaseasca 2,5 ori diurna de la buget, atunci ea este deductibila pentru firma si neimpozabila la salariat. Daca nivelul ei depaseste limita de 2,5 ori, atunci ea devine nedeductibila pentru firma si se considera venit de natura salariala.
Eugen Pintea
Nu ma prea pricep si nu am in fata acum CIM-ul dar imi amintesc ca pe pagina doi am adaugat la pct. alte aceste cadouri in natura pt. copii angajatiilor. Am inteles ca sunt dedictibile cheltuielile si nu sunt impozabile in limita 150lei / persoana. Am gresit? Cum ar trebui procedat ca sa nu fie impozabile si sa nu apara pe statul de plata?
Pentru a putea acorda cadouri copiilor minori ai salariatilor, nu trebuie inserate in continutul CIM-ului acest lucru. Dar, cadourile acordate in limita sumei de 150 lei se pot acorda doar cu ocazia sarbatorilor de craciun, paste si zilei de 1 iunie.
Sumele acordate, cu ocazia acestor evenimente, nu se cuprind in statul de salarii deoarece nu sunt cheltuieli salariale.
Sumele acordate, cu ocazia acestor evenimente, nu se cuprind in statul de salarii deoarece nu sunt cheltuieli salariale.
Eugen Pintea
In regula, am inteles si va multumesc pt. rabdare si intelegere.