pilonul 3 pensie

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
popescug782

pilonul 3 pensie

#1 Mesaj de popescug782 »

Am si eu nevoie de ajutor

Cum inregistrarti pilonul 3 de pensuie in state?

Banca imi da ca exemplu ca la 2000 lei fara pensie pilonul 3 firma cheltuie 2467 si angajatul incaseaza 1403. Cu pensie pilon 3 de 100 lei banca zice ca firma cheltuie 2567 si angajatul incaseaza 1503.

Am inregistrat la retineri suma fixa de 100 lei din venitul baza de calcul si cresterea la salariat nu este de 100 lei este de numai 16 lei

Va rog sa imi spuneti voi cum inregistrati?

Multumesc!

pinteae

Re: pilonul 3 pensie

#2 Mesaj de pinteae »

In primil rand te rog sa fi mai explicit/explicita si sa clarifici un aspect. Si anume: cine suporta contributia la fondul de pensii? Angajatorul sau salariatul?
Daca angajatorul este cel care suporta, atunci nu se inregistreaza prin statul de salarii, daca suma anuala se incadreaza in plafonul de 400 de euro. In cazul tau, daca angajatorul suporta contributia lunara de 100 lei, atunci intradevar costurile cu angajatul cresc cu 100 de lei, iar tu, ca angajat, vei beneficia de cei o 100 de lei la pensie, nu acum. Asa cum spuneam mai inainte, nu ai de ce sa cuprinzi suma respectiva prin stat, deoarece contributia anuala este de 1200 lei, adica mai mica de 400 euro.
Dar si tu, ca salariat, poti sa contribui, caz in care vei trece suma respectiva prin statul de salarii si vei beneficia de reducerea impozitului datorat catre buget.
Eugen Pintea

Scrie răspuns