anulare tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
birladeanur

anulare tva

#1 Mesaj de birladeanur »

Buna ziua .
Am fost platitor de TVA ,iar veniturile noastre erau din prestari servicii intracomunitare .Facturile emise de noi erau catre firme cu cod valid de TVA deci la TVA treceam scutite cu drept de deducere . Acum codul de TVA ne-a fost anulat din oficiu .Cum intocmesc facturile , ce trec la TVA ? Trebuie sa colectez TVA si sa-l declar in D311 ?

tomac

Re: anulare tva

#2 Mesaj de tomac »

E interesantă speța. Eu zic că facturați tot fără TVA către clienții respectivi. Pentru că operațiunea e scutită iar persoanele impozabile cărora li s-a anulat codul de TVA sun supuși la plata TVA conform titlului VII pentru operațiunile taxabile realizate.
Codul fiscal la art.268 definește operațiunile impozabile și la alin.9 spune ce fel de operațiuni există
a) operațiuni taxabile, pentru care se aplică cotele prevăzute la art. 291;
b) operațiuni scutite de taxă cu drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa, dar este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziții. În prezentul titlu aceste operațiuni sunt prevăzute la art. 294 - 296;
c) operațiuni scutite de taxă fără drept de deducere, pentru care nu se datorează taxa și nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziții. În prezentul titlu aceste operațiuni sunt prevăzute la art. 292;
d) importuri și achiziții intracomunitare, scutite de taxă, conform art. 293;
e) operațiuni prevăzute la lit. a) - c), care sunt scutite fără drept de deducere, fiind efectuate de întreprinderile mici care aplică regimul special de scutire prevăzut la art. 310, pentru care nu se datorează taxa și nu este permisă deducerea taxei datorate sau achitate pentru achiziții.

Deci dacă aveți operațiunile de la art.294-296 nu aveți obligația de a colecta TVA și nici de a-l plăti.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

birladeanur

Re: anulare tva

#3 Mesaj de birladeanur »

multumesc mult . :)

Scrie răspuns