plata tva achizitii UE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
sorina87

plata tva achizitii UE

#1 Mesaj de sorina87 »

Buna ziua. Am un SRL nou neplatitor de tva in RO, dar inregistrat in ROI. Daca ma inregistrez in Romania ca platitor de TVA, mai sunt obligata sa depun D301 si sa platesc tva-ul pt achizitiile intracomunitare? (indiferent cum sunt facturile de achizitii cu sau fara tva)

pinteae

Re: plata tva achizitii UE

#2 Mesaj de pinteae »

Daca firma se inregistreaza in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, atunci nu se mai depune D301. TVA din factura de achizitie intracomunitara se va prelua prin D300 atat la TVA deductibil cat si la TVA colectata.
Dar, inainte de a face pasul trebuie sa-ti faci un calcul economic, va vezi daca este benefica inregistrata ca platitoare de TVA pentru firma.
Eugen Pintea

sorina87

#3 Mesaj de sorina87 »

k multumesc

schiopuc823

#4 Mesaj de schiopuc823 »

Buna ziua,

Am si eu 2 spete (sa nu le spun probleme) cu o societate neplatitoare de tva , dar inscrisa in ROI pentru efectuarea de prestari servicii intracomunitare.
1) Patronul a efectuat achizitii intracomunitare de anvelope pt masina firmei, factura e pe codul special de tva, dar factura externa e cu tva. Cum inregistrez aceasta factura si trebuie sa declar si sa platesc?

2) Achizitie intracomunitara de trusa de scule, factura e emisa pe CUI-ul initial fara TVA al societatii, dar factura e fara TVA (partenerul extern e inscris in VIES). Cum inregistrez aceasta factura si trebuie sa declar si sa platesc?

Multumesc anticipat pt raspunsuri!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

1. Se contabilizează ca taxare inversă, include taxa partenerului în prețul de achiziție și plătește TVA în țară - 20%.ș Poate solicita rambursarea TVA din statul celui care i-a emis factura
2. Nu e AIC pentru că nu a furnizat cod de TVA.Dacă ar fi emisă pe codul de TVA ar fi trebuit declarat în D390 și depus D301 precum și plătit TVA în România.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

schiopuc823

#6 Mesaj de schiopuc823 »

Multumesc frumos

schiopuc823

#7 Mesaj de schiopuc823 »

Buna ziua,

revin cu intrebarea, la pct.2) cum inregistrez factura?

Multumesc,

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Ca factură.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns