ajustare tva - trecere la platitor tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
visand204

ajustare tva - trecere la platitor tva

#1 Mesaj de visand204 »

Cum se opereaza in Saga ajustarea de tva pt mijloace fixe, in cazul unei soc. care trece de la neplatitoare de tva la platitor de tva cu 01.01.2012 ?
Stiu ca se deduce valoarea tva aferenta valorii ramase de amortizat...insa cum se opereaza ?..ma gandesc ca se modifica si valoarea lunara a amortizarii ...

Multumesc anticipat.
Si .. "ajustand" urarile functie de ninsori si vijelii..va doresc "drumuri bune" zilele acestea.

visand204

Re: ajustare tva - trecere la platitor tva

#3 Mesaj de visand204 »

multumesc.
la descarcarea de gestiune toate inregistrarile au mers admirabil .

Cu ceea ce am in imobilizari nu inteleg ce trebuie sa fac..iar spetele din raspunsul dvs. nu ma ajuta.
Ma gandesc sa folosesec in ecranul de imobilizari optiunea de reevaluare cu suma in minus. Practic sa stornez valoarea de intrare a mijlocului fix si sa o repun cu valoarea ramasa la 31.12.2011 minus TVA aferent .

Ar fi corect ?

butnaruc323

#4 Mesaj de butnaruc323 »

va rog frumos,
daca devin platitor de tva incepand cu 01.03.2012, cu plata trim., depun decont in luna aprilie?
va multumesc.

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Da, pentru luna martie.

robut

#6 Mesaj de robut »

Societatea a terminat perioada de suspendare de 3 ani.Trebuie neaparat sa depun in termen de 10 zile D 010 pentru a ma inscrie iar ca platitor de tva? Mentionez ca societatea nu-si va relua activitatea, deci nu va avea venituri si nici cheltuieli.
Daca trebuie sa depun D 010 la ce rand ma incadrez?
Dupa mine nu as depune nimic, ei m-au scos de la platitor de tva pe perioada suspendarii, tot ei sa ma inscrie inapoi.
Multumesc.

balteanuc692

#7 Mesaj de balteanuc692 »

Art. 153 alin. (9^1) lit. a) CF:
(9^1) Procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA este stabilită prin normele procedurale în vigoare. După anularea înregistrării în scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a)—e), organele fiscale competente înregistrează persoanele impozabile în scopuri de TVA astfel:
a) din oficiu, de la data la care a încetat situația care a condus la anularea înregistrării, pentru situațiile prevăzute la alin. (9) lit. a) și b);

alin. (9) lit. b) spune: "b) dacă a intrat în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii, de la data înscrierii mențiunii privind inactivitatea temporară în registrul comerțului;"

Concluzie: Va reinregistreaza din oficiu.
Sfat: Verificati ca nu mereu se intampla asta, am patit-o eu. Mergeti si daca nu v-a inregistrat din oficiu, precizati aceste doua aliniate ale art. 153 si nu vor comenta.

ciobanum147

#8 Mesaj de ciobanum147 »

Trec de la 1.12.2013 la platitor TVA am in stoc si doua masini le fac ajustarea si apoi trebuie ca in registrul de imobilizari sa le modific valoarea actuala cu cea fara TVA?Multumesc..

ciobanum147

#9 Mesaj de ciobanum147 »

Am observat ca multi au citit intrebarea mea dar nimeni nu mi-a dat un raspuns, vroiam o confirmare sau o infirmare-oricum am modificat valoarea in registru de imobilizari.

balteanuc692

#10 Mesaj de balteanuc692 »

Da, e corect dar aveti grija, in caz ca ati achizitionat masinile pe timpul cand TVA era 19%, numai cu 19% ajustati.

ciobanum147

#11 Mesaj de ciobanum147 »

Multumesc ,intrarile sunt din noiembrie 2013 deci nu e cazul de 19%.

gherghinaf467

#12 Mesaj de gherghinaf467 »

Buna seara, va rog sa-mi spuneti, dupa ce fac notele contabile in operatii contabile prin care ajustez tva-ul mijloacelor fixe o data cu trecerea la platitor de tva, cum trebuie sa operez in registrul imobilizarilor, astfel ca valoarea ramasa de amortizat sa fie valoarea -tva, si din luna aceasta sa recalculeze suma de amortizat lunara. daca modific efectiv prin butonul modific si trec valoarea calculata dupa ce scot tva-ul, mi-e teama ca imi va repune si pt lunile din urma, la o eventuala devalidare a lunilor anterioare. voi cum ati facut ?

tomac

#13 Mesaj de tomac »

Puneți o modernizare negativă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns