Depasire suma neimpozabila prima de Craciun

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
alexandrub

Depasire suma neimpozabila prima de Craciun

#1 Mesaj de alexandrub »

Buna ziua, am o problema cu inregistrarea primelor acordate de Craciu, cand tocmai credeam ca m-am lamurit pe deplin si ca totul e simplu si frumos. Angajatorul a acordat prime de Craciun in suma de 300 lei fecarui angajat fara a tine cont daca are copii minori sau nu, in deplina cunostinta de cauza. Am intocmit tabel cu nume angajati, numar copii minori, copii certificate de nastere copii minori in spatele tabelului...Sumele au fost acordate cash, cu dispozitie de plata, din incasari. Cum procedez in continuare, va rog, pentru inregistrarea sumei care depaseste 150 lei neimpozabili si deductibili la impozitul pe profit? Am inregistrat deocamdata iesirea in registrul de casa cu toata suma iesita pentru prime in contul 6458 dar nu sunt convinsa ca e bine asa. In continuare, m-am gandit sa inregistrez sumele care depasesc cei 150 - lei in statul de salarii, detalii, alte venituri. Nu imi da voie insa programul sa scriu direct in fereastra respectiva iar asta inseamna ca programul nu este de acord cu mine. Ati putea va rog sa ma lamuriti cum trebuie sa procedez? Am 4500 lei dati din casa, 3450 lei neimpozabili si deductibili la impozitul pe profit.

pinteae

Re: Depasire suma neimpozabila prima de Craciun

#2 Mesaj de pinteae »

Buna,

In primul rand nu mai conexa cele doua notiuni (neimpozabil si deductibil fiscal), deoarece sunt notiuni diferite.
Dupa cum ai spus-o, neimpozabila este suma de pana la 150 lei /salariat sau copil minor/eveniment, dar deductibila fiscal este doar suma care se incadreaza in plafonul de 5% din fondul de salarii.
Pentru situatia de fata, consider ca suma ce depaseste 150 lei /salariat sau copil minor, trebuie sa o cuprinzi in statul de salarii, la "Depasire de plan - net" si sa concomitent sa o retii pe stat. Suma respectiva va fi tratat ca si premii din fondul de salarii, pentru care ai obligatia retinerii impozitului si a contributiilor sociale. O vei retine pe stat deoarece ai acordat-o in avans. Sumele din tabelul cu sumele acordate cadou, le vei inregistra pe doua conturi. Pe contul de cheltuiala (analitic al contului 6421 pentru urmarirea plafonului de 5% din fondul de salarii), vei inregistra suma de 150 de lei/salariat sau copil minor/eveniment iar diferenta o vei inregistra pe contul de avans salarii.
Eugen Pintea

alexandrub

Re: Depasire suma neimpozabila prima de Craciun

#3 Mesaj de alexandrub »

Imi cer scuze, asa este, din dorinta de a da toate amanuntele care ar putea fi relevante m-am repetat aiurea-n tramvai.Multumesc pentru lamuriri!

Scrie răspuns