autoturism

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
berkie

autoturism

#1 Mesaj de berkie »

buna ziua,

lamuriti-ma in urmatoarea chestiune: societatea detine un autoturism care genereaza doar costuri si intentioneaza sa valorifice cumva autoturismul.
care este cea mai buna varianta: vanzarea sau inchirierea? ce obligatii ne revin in cazul unui contract de comodat si ce operatiuni contabile trebuiesc facute? se mai supune in acest caz amortizarii, cine suporta cheltuielile cu RCA, impozit, rovigneta, itp etc.?

multumesc.

tomac

Re: autoturism

#2 Mesaj de tomac »

Contractul de comodat duce le nerecunoașterea nici unei cheltuieli ca fiind deductibile pentru proprietar. Și nu e parte a nici unei variante propuse de dvs (vânzare sau închiriere).
Vânzarea duce la obținerea de venituri din vânzare, transferul dreptului de proprietate. Noul proprietar va fi obligat să înmatriculeze mașina și să suporte de la achiziție încolo toate costurile legate de el. Asigurare, impozit, taxe de drum, costuri de întreținere, etc, toate vor fi problema noului proprietar. Cu mențiunea că în anul vânzării impozitul e suportat de vechiul proprietar integral.
Închirierea presupune încasarea de către proprietar a unei sume la anumite intervale de timp. Costurile legate de întreținere (reparații curente, consumabile, carburanți) se suportă de către chiriaș. Asigurarea și impozitele se suportă întotdeauna de către proprietar acestea fiind obligația sa legală. În măsura în care se suportă de către chiriaș ele sunt nedeductibile la chiriaș.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

berkie

Re: autoturism

#3 Mesaj de berkie »

multumesc.

Scrie răspuns