tva chirii

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
obrejae

tva chirii

#1 Mesaj de obrejae »

Buna seara.
Am rugamintea ca, daca cineva care a avut un asemenea caz, sa-mi spuna daca procedez corect. Firma „X Srl” platitoare de TVA, inchiriaza o cladire de la o persoana fizica. In contractul de inchiriere i se da dreptul de a subinchiria parte din spatiu altor entitati(2 Srl si 1 PFA). Are cod CAEN 6820 declarat la ONRC. O parte din spatiu il pastreaza pentru activitatile proprii cu operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila, iar pentru subinchirierea celeilalte parti va aplica scutirea cf. art. 292,(2), (e).Deci va avea regim de taxare mixt. Inainte de a incheia contractele de subinchiriere, „X Srl” mobileaza tot spatiul inchiriat si isi deduce TVA-ul aferent facturilor de mobilier. Cand va subinchiria fara TVA, va ajusta TVA pentru tot mobilierul din partea scutita (ce a dedus initial). Nu va avea alte cheltuieli legate de spatiul subinchiriat, sau daca are, nu deduce TVA. Mai trebuie aplicata pro-rata in acest caz? Va tine contabilitatea separat pentru activitatea cu TVA si pentru cea scutita.Va rog, spuneti-mi daca este corecta procedura.Multumesc anticipat.

paturcai

Re: tva chirii

#2 Mesaj de paturcai »

Daca se poate face dovada la bănuți - din cele citite prin diverse publicații - nu este nevoie de a calcula separat. Dacă se poate dovedi cudocumente felul în care TVA a fost ajustat nu trebuie declarată nicio pro rată. Personal sunt partizanul acestei abordări: pe jurnale şi nu pe pro rată declarată.
Nu mă pot abține să nu remarc felul clar în care ați postat solicitând un sfat. Rara avis terris cum spuneau strămoşii. Felicitări!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

obrejae

Re: tva chirii

#3 Mesaj de obrejae »

Buna seara si va multumesc pentru raspuns si apreciere.

Scrie răspuns