Cheltuieli privind energia,internet,gaz

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
imrehl

Cheltuieli privind energia,internet,gaz

#1 Mesaj de imrehl »

Buna Ziua!

Avem un contract de inchiriere cu o persoana fizica si in contract este inclus ca firma se obliga sa achite si sa deconteze in contabilitate toate cheltuielile de intretinere ale imobilului (gaz,apa,canal,gunoi,internet,curent) chiar daca acestea sunt emise pe numele proprietarului.
Firma noastra este platitor de TVA din 01.01.2017
Intrebarea mea este:
1.Putem deconta aceste facturi cu TVA? (Electirca,Eon Gaz si Internet) care vin lunar pe numele proprietarului?Se poate deduce TVA-ul?Se inculd aceste facturi in D394 si in D300?
Monografia contabila cum ar fi?
Ex.Electrica:

%401 69.46
605 58.37
4426 11.09
2.La plata facturilor fac dispozitie de plata si platesc prin casa? 401=5311 69.46 lei?
3.Monografie contabila pentru chirie?
Astept pareri....

paturcai

Re: Cheltuieli privind energia,internet,gaz

#2 Mesaj de paturcai »

Nu aveti dreptul sa deduceti cheltuieli sau TVA de pe facturile pe care nu este trecut numele firmei si codul fiscal al acesteia.
Daca pe acele facturi este - la cumparator - numele proprietarului care v-a inchiriat spatiul le treceti pe cheltuieli in decontului de cheltuieli.

605 = 542

Diferenta de restituiut (in situatia in care nu a fost luat avans spre decontare):

542 = 5311

Chiria se inregistreaza: (tot pe baza de decont de cheltuieli)

612 = 542

542 = 5311/5121

Cod fiscal 2016:

ART. 299 - Condiţii de exercitare a dreptului de deducere
(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 319, precum şi dovada plăţii în cazul achiziţiilor efectuate de către persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, respectiv de către persoanele impozabile care achiziţionează bunuri/servicii de la persoane impozabile în perioada în care aplică sistemul TVA la încasare;
....
(20) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
a) numărul de ordine, în baza uneia sau a mai multor serii, care identifică factura în mod unic;
b) data emiterii facturii;
c) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data încasării unui avans, în măsura în care această dată este anterioară datei emiterii facturii;
d) denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau, după caz, codul de identificare fiscală ale persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
e) denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit în România şi care şia desemnat un reprezentant fiscal, precum şi denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 316, ale reprezentantului fiscal;
f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă;
g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit în România şi care şi-a desemnat un reprezentant fiscal, precum şi denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare prevăzut la art. 316 ale reprezentantului fiscal;
h) denumirea şi cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, precum şi particularităţile prevăzute la art. 266 alin. (3) în definirea bunurilor, în cazul livrării intracomunitare de mijloace de transport noi;
i) baza de impozitare a bunurilor şi serviciilor ori, după caz, avansurile facturate, pentru fiecare cotă, scutire sau operaţiune netaxabilă, preţul unitar, exclusiv taxa, precum şi rabaturile, remizele, risturnele şi alte reduceri de preţ, în cazul în care acestea nu sunt incluse în preţul unitar;
j) indicarea cotei de taxă aplicate şi a sumei taxei colectate, exprimate în lei, în funcţie de cotele taxei;
k) în cazul în care factura este emisă de beneficiar în numele şi în contul furnizorului, menţiunea "autofactură;"
l) în cazul în care este aplicabilă o scutire de taxă, trimiterea la dispoziţiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice altă menţiune din care să rezulte că livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;
m) în cazul în care clientul este persoana obligată la plata TVA, menţiunea "taxare inversă";
n) în cazul în care se aplică regimul special pentru agenţiile de turism, menţiunea "regimul marjei - agenţii de turism";
o) dacă se aplică unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, una dintre menţiunile "regimul marjei - bunuri second-hand", "regimul marjei - opere de artă" sau "regimul marjei - obiecte de colecţie şi antichităţi", după caz;
p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea "TVA la încasare";
r) o referire la alte facturi sau documente emise anterior, atunci când se emit mai multe facturi ori documente pentru aceeaşi operaţiune.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

imrehl

#3 Mesaj de imrehl »

La facturile de (internet,energie si gaz) la cumparator este numele proprietarului si nu datele firmei.

1.Atunci sa inteleg fac inregistrari la Operatii-deconturi?
Nu a fost luat avans spre decontare.
605=542 69.46 lei
si 542=5311 70 lei pentru ca s-a achitat atat tot la operatii-deconturi?
2.Cu diferenta de 0.54 lei ce fac?
3.Emit si dispozitie de plata in valoare de 70 lei?
4.Aceste sume micsoreaza doar casa la firma, dar nu pot deduce TVA si cheltuieli, insa pe contul de cheltuieli 605 apare suma de 69.46 lei

O alta intrebare privind diurna legala.
Administratorul pleaca in delegatie in tara timp de 5 zile.42,5 lei*5 zile=212.5 lei
Am facut un ordin de deplasare (delegatie) unde este trecut 212.5 lei (diurna pe 5 zile)
si mai am doua bonuri de benzina in valoare de 197.96 lei si 155.04 lei.Aceste bonuri se trec pe ordin de deplasare?
Nu a fost luat avans spre decontare.
Ce inregistrari se fac?
Va rog sa-mi scrieti pas cu pas( cine are rabdare) in program unde si ce inregistrari fac privind diurna si bonurile de benzina pentru ca pana acum nu am mai avut cazul si sunt incepator!
Va multumesc!

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

1. 2. 3.
605 = 542 pentru 69.42 lei
apoi
542 = 5311 pentru 69.42 lei (la explicatie: diferenta decont de primit)
Dupa validare (suntem in Registrul de casa), apasati DP si cand apare fereastra scrieti numele primitorului, la explicatii scrieti "diferenta decont de primit".

4.
Nu se deduce TVA si DA in contul 605 va aparea aceeasi suma 69.42 lei (nu este deranjant)

Despre diurna:
Mergeti in REgistrul de casa, adaugati intr-o zi:
La numar de document veti trece un numar din Registrul de Iesiri al entitatii (170301 <---unde 17 este anul curent, 03 este luna in care se intampla iar 01 este prima inregistrare de acest fel din luna)

La cont debitor treceti 542 (eventual daca aveti analitice, alegeti un analitic la 542) la contul de casa lasati 5311 la suma treceti suma de 212.50 lei. Salvati si tipariti apasand DP care se afla in partea de jos a REgistrului de casa

Cand se intoarce omul din delegatie, mergeti la DECONTURI, aici in partea de sus va duceti si alegeti analiticul lui 542 (daca aveti creat) adaugati (ca la Registrul de casa) data cand veti face inregistrarea, salvati.
Mergeti in ecranul de jos, adaugati:
Puneti numarul decontului (170301) la cont debitor treceti 625 la cel creditor treceti analiticul pe care il aveti la 542
Salvati
Tipariti si decontul (daca vreti)

imrehl

#5 Mesaj de imrehl »

Va multumesc tare mult pentru ajutor!
Spor la treaba!

fagarasa176

#6 Mesaj de fagarasa176 »

@paturcai ai rabdare nu gluma omule.. :lol:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Am rabdare pentru ca altii nu au avut cu mine cand eram incepator si stiu ce inseamna.
;)

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Totusi mare atentie la deductibilitatea acestor cheltuieli, deoarece daca proprietarul nu le include in veniturile obtinute din chirie (adica plateste impozit si sanatate pe aceste venituri, deoarece se considera venit pentru proprietar), atunci parca pentru chirias nu va fi deductibil.

Scrie răspuns