Bună seara,
Aș dori lămuriri în legătură cu următoarele situații:
1. SC plătitoare de TVA din România, prestează servicii IT către o persoană impozabilă din UE (înregistrată ca plătitoare de TVA în statul membru UE), conform art. 278 al. 2 CF. În ieșiri valută, pe ce tip se operează factura emisă către clientul din UE pentru a duce corect suma în decontul de TVA și în D390?
2. SC plătitoare de TVA din România, prestează servicii IT către o persoană impozabilă NON-EU (Elveția). În ieșiri valută, pe ce tip se operează factura emisă către client, pentru a duce corect suma în decontul de TVA?
Vă mulțumesc.
Mod operare Ieșiri valută
Re: Mod operare Ieșiri valută
Mulțumesc pentru răspuns, dar:
1. În urma discuțiilor la asistență contribuabili ANAF, prestările de servicii IT către o persoană impozabilă din UE trebuie fie trecute doar la rândul 3.1. Dacă se operează ca tip factură, livrarea este dusă în decontul de TVA la rândul 3 cât și rândul 3.1.
2. Prestările de servicii IT către o persoană impozabilă non-UE trebuie fie trecute la rândul 3. Dacă se operează ca tip factură, livrarea este dusă în decontul de TVA la rândul 14.
Deci rămâne în continuare întrebarea: cu se operează corect ieșirile pentru a fi duse corespunzător în decont?
1. În urma discuțiilor la asistență contribuabili ANAF, prestările de servicii IT către o persoană impozabilă din UE trebuie fie trecute doar la rândul 3.1. Dacă se operează ca tip factură, livrarea este dusă în decontul de TVA la rândul 3 cât și rândul 3.1.
2. Prestările de servicii IT către o persoană impozabilă non-UE trebuie fie trecute la rândul 3. Dacă se operează ca tip factură, livrarea este dusă în decontul de TVA la rândul 14.
Deci rămâne în continuare întrebarea: cu se operează corect ieșirile pentru a fi duse corespunzător în decont?
Re: Mod operare Ieșiri valută
1. Randul 3.1 din decontul de TVA, face parte din sumele declarate la rd. 3. Ca atare, este corect modul in care sunt incarcate datele in decont;
2. Deocamdata nu stiu sa existe o alta varianta de operare. Sumele de la rd. 14 le vei adauga manual la cele de la rd 3.
2. Deocamdata nu stiu sa existe o alta varianta de operare. Sumele de la rd. 14 le vei adauga manual la cele de la rd 3.
Eugen Pintea