Buna ziua,
Sunt PFA caen 6202 la Norma de Venit din 2019 si platitor TVA din 2020, si imi tin singur contabilitatea cu SAGA-PS
Si sunt in proces sa achizitionez (pe PFA Norma Venit) un Auto SH din spatiul UE cu TVA zero pe factura, la un pret de achizitie mai mare de 10mii euro.
Ma puteti ajuta va rog legat de:
1. Cum se procedeaza contabil vis-a-vis de Inregistrare/Amortizare Auto achizitionat? tinand cont ca la data achizitiei sunt "PFA la Norma de Venit"
2. Trebuie in 2024 (cand devin PFA Sistem Real conform legislatie noua) sa tin cont de achizitia Auto facuta in 2023 pe PFA Norma de Venit? daca da, cum anume?
3. Cum anume procedez la a inregistra facturi achizitie intra-comunitara cu "TVA zero pe factura" in Saga-PS? imi sunt emise doua facturi cu TVA 0:
. una emisa deja in Apr2023 pentru plata pret servicii de transport de aprox 1mie euro
. una ce urmeaza sa fie emisa in Mai2023 pentru plata pret Auto de peste 10mii euro
4. Ce declaratii am de depus catre ANAF in luna urmatoare achizitiei?
Va multumesc anticipat!
PFA Norma Platitor TVA - achizitie Auto
-
Re: PFA Norma Platitor TVA - achizitie Auto
1. Se înregistrează pe tip H în intrări valută pe tip de operații nedeductibile. Se introduce în imobilizări acea achiziție ea fiind amortizabilă.
2. Nu. Se va ține seama de amortizarea anuală.
3. Nu ați spus cine emite facturile. Dacă sunt persoane impozabile, dacă au cod de TVA, dacă sunt din RO sau nu.
4. Strict pentru mașină nimic.
3. Nu ați spus cine emite facturile. Dacă sunt persoane impozabile, dacă au cod de TVA, dacă sunt din RO sau nu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Buna ziua, Va multumesc pentru timpul acordat!
Cumparator: PFA caen 6202 la Norma de Venit din 2019 si platitor TVA cu raportare trimestriala, si contabilitate partida simpla in SAGA-PS
3. Vanzator: Achizitia de face de la persona juridica impozabila inregistrata in Belgia cu cod TVA
Este o platforma de licitatii?achizitii auto second hand, unde aplica se regim TVA la marja, dar si cazul meu: regim TVA Normal cu TVA zero pe factura
Aici explica platforma partea de TVA: adesa .eu/ro/cms/intrebari-frecvente/costuri-si-plati/ce-regim-tva-are-o-masina-ce-inseamna-asta
Orice PJ din RO cu cod TVA AIC isi poate dschide cont si face un numar limitat de achizitii pentru uz propriu, chiar daca nu are caen intermedieri auto. Si cazul meu.
La achizitie se emit doua facturi, cu TVA 0%:
- prima factura emisa in Aprilie 2023 pentru servicii transport Belgia-Romania
- a doua factura se va emite acum in Mai 2023 pentru contravaloare bun auto second-hand
1. inregistrare facturi in Saga-PS
La intrari valuta nu am tip H (apare doar la intrari ron), la intrari valuta am T, N si E, unde pentru moment am inregistrat
- prima factura, cea de servicii transport din Aprilie, si am ales T si am pus procent zero la TVA. Am procedat corect?
- urmeaza sa inregistrez in mod similar si factura ce se va emite in Mai pentru achizitie bun auto scond hand
4. Raportari ANAF post achizitie intracomunitara de servicii si bunuri
Inteleg ca in urma unei achizitii intracomunitare trebuie sa depun declaratii la ANAF in luna urmatoare evenimentului, dar nu inteleg ce anume?
- in saga-PS inregistrarea facturii de mai sus este preluata in D300 si D301, si fara preluare in D394 si D390
Ce anume declaratii trebuiesc depuse la ANAF in cazul meu?
5. Impact raportare decont TVA de la Trimestru la Luna post AIC bunuri, unde inteleg ca:
- daca este vorba de achizitie de servici nu se modifica perioada de raportare de la trimestru la luna
- dar daca este vorba de achizitie de bunuri s-ar modifica perioada de raportare de la trimestru la luna? este adevarat si in cazul meu PFA Norma Platitor TVA Trimestrial? daca da, cand si cum pot sa revin la de la Luna la Trimestru?
2.Amortizare/imobilizare auto PFA norma venit
- Sunt obligat sa fac Amortizare/imobilizare? Tinand cont ca de la infiintare si pana acum in 2023 sunt PFA la norma de venit (nu am ce sa deduc) si cu contabilitate partida simpla, iar achizitia este cu TVA 0
- Daca trebuie sa fac amortizare ca PFA la ce valoare maxima pe luna pot face in cazul meu?
- Din 2024 anticipez ca o sa trec la PFA sitem real cu contabilitate in partida simpla - in cazul in care fac amortizarea, inteleg ca se va tine cont de amortizarea anuala
Va multumesc anticipat!
Cumparator: PFA caen 6202 la Norma de Venit din 2019 si platitor TVA cu raportare trimestriala, si contabilitate partida simpla in SAGA-PS
3. Vanzator: Achizitia de face de la persona juridica impozabila inregistrata in Belgia cu cod TVA
Este o platforma de licitatii?achizitii auto second hand, unde aplica se regim TVA la marja, dar si cazul meu: regim TVA Normal cu TVA zero pe factura
Aici explica platforma partea de TVA: adesa .eu/ro/cms/intrebari-frecvente/costuri-si-plati/ce-regim-tva-are-o-masina-ce-inseamna-asta
Orice PJ din RO cu cod TVA AIC isi poate dschide cont si face un numar limitat de achizitii pentru uz propriu, chiar daca nu are caen intermedieri auto. Si cazul meu.
La achizitie se emit doua facturi, cu TVA 0%:
- prima factura emisa in Aprilie 2023 pentru servicii transport Belgia-Romania
- a doua factura se va emite acum in Mai 2023 pentru contravaloare bun auto second-hand
1. inregistrare facturi in Saga-PS
La intrari valuta nu am tip H (apare doar la intrari ron), la intrari valuta am T, N si E, unde pentru moment am inregistrat
- prima factura, cea de servicii transport din Aprilie, si am ales T si am pus procent zero la TVA. Am procedat corect?
- urmeaza sa inregistrez in mod similar si factura ce se va emite in Mai pentru achizitie bun auto scond hand
4. Raportari ANAF post achizitie intracomunitara de servicii si bunuri
Inteleg ca in urma unei achizitii intracomunitare trebuie sa depun declaratii la ANAF in luna urmatoare evenimentului, dar nu inteleg ce anume?
- in saga-PS inregistrarea facturii de mai sus este preluata in D300 si D301, si fara preluare in D394 si D390
Ce anume declaratii trebuiesc depuse la ANAF in cazul meu?
5. Impact raportare decont TVA de la Trimestru la Luna post AIC bunuri, unde inteleg ca:
- daca este vorba de achizitie de servici nu se modifica perioada de raportare de la trimestru la luna
- dar daca este vorba de achizitie de bunuri s-ar modifica perioada de raportare de la trimestru la luna? este adevarat si in cazul meu PFA Norma Platitor TVA Trimestrial? daca da, cand si cum pot sa revin la de la Luna la Trimestru?
2.Amortizare/imobilizare auto PFA norma venit
- Sunt obligat sa fac Amortizare/imobilizare? Tinand cont ca de la infiintare si pana acum in 2023 sunt PFA la norma de venit (nu am ce sa deduc) si cu contabilitate partida simpla, iar achizitia este cu TVA 0
- Daca trebuie sa fac amortizare ca PFA la ce valoare maxima pe luna pot face in cazul meu?
- Din 2024 anticipez ca o sa trec la PFA sitem real cu contabilitate in partida simpla - in cazul in care fac amortizarea, inteleg ca se va tine cont de amortizarea anuala
Va multumesc anticipat!
tomac scrie: ↑Lun Mai 08, 2023 6:11 pm 1. Se înregistrează pe tip H în intrări valută pe tip de operații nedeductibile. Se introduce în imobilizări acea achiziție ea fiind amortizabilă.
Operați pe tip factură, fără TVA. Nu se declară în D390 doar apare în decontul de TVA.
Nu este achiziție intracomunitară de bunuri așadar nu treceți la lună.
Amortizarea se face indiferent că e impunere la normă de venit sau sistem real.
Nu este achiziție intracomunitară de bunuri așadar nu treceți la lună.
Amortizarea se face indiferent că e impunere la normă de venit sau sistem real.
-
multumesc
ce inseamna "Operați pe tip factură, fără TVA."?
prima factura, cea de servicii transport din Aprilie, si am ales T si am pus procent zero la TVA. Am procedat corect?
acum m-am uitat pe
- factura de masina (a venit) unde zice asa: Exempt from VAT in accordance with Art. 39bis, 1° of the Belgian VAT Code for an intra-Community delivery. (2006/112/EC art 138). It concerns used goods.
- iar pe aia de transport zice asa: Service situated in foreign country cfr. Art. 21 § 2 – art. 51 § 2, 1° VAT code – art. 44 – VAT to be paid by co-contractor – art. 196.
se schimba ceve?
ce inseamna "Operați pe tip factură, fără TVA."?
prima factura, cea de servicii transport din Aprilie, si am ales T si am pus procent zero la TVA. Am procedat corect?
acum m-am uitat pe
- factura de masina (a venit) unde zice asa: Exempt from VAT in accordance with Art. 39bis, 1° of the Belgian VAT Code for an intra-Community delivery. (2006/112/EC art 138). It concerns used goods.
- iar pe aia de transport zice asa: Service situated in foreign country cfr. Art. 21 § 2 – art. 51 § 2, 1° VAT code – art. 44 – VAT to be paid by co-contractor – art. 196.
se schimba ceve?
Ați procedat corect pentru servcicii. Ați ales la tip T - taxare inversă. Eu am spus că se operează pe tip de document - Factura cea pentru mașină.