cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
damaschinc

cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica

#1 Mesaj de damaschinc »

Hello tutoror! Imi puteti spune va rog ce operatiuni contabile se fac in cazul in care eu societate, cumpar un utilaj si echipament in valoare de 13.000 euro de la o persoana fizica? Si cum il inregistrez pe imobilizare/amortizare, pe fiecare in parte (in masura in care se poate individualiza), sau mai degraba la gramada? (Aferente unei linii de vopsitorie). Multumesc!

damaschinc

Re: cumparare echipamente si utilaje de la persoana fizica

#2 Mesaj de damaschinc »

Sorry. Din 200 care au citit pana acum, nimeni n-ar vrea sa si spuna ceva?

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

ai contract de vânzare-cumpărare sau factură?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Nu e PFA e persoana fizica, deci clar nu exista factura, ci contract de vanzare-cumparare.
Ar trebui sa fie detaliate in contract : utilajul cu denumirea lui si valoarea si ce include acel echipament?

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

cred că ar trebui:
Contract de vânzare-cumpărare: Acesta este documentul principal justificativ. În contract trebuie să fie specificate detaliile privind bunurile (descriere, valoare pe fiecare componentă, dacă se poate individualiza) și condițiile de plată.
Proces-verbal de predare-primire
Declarație pe proprie răspundere a persoanei fizice: Se poate solicita pentru a certifica faptul că bunurile sunt deținute în mod legal
persoana fizică nu este plătitoare de TVA deci
2131 "Echipamente tehnologice" = 462 "Creditori diverși" 13.000 euro
plata prin virament
462 "Creditori diverși" = 5121 "Conturi la bănci în euro" 13.000 euro
Recomandarea este să individualizezi dacă există o justificare rezonabilă, pentru a permite o gestionare mai precisă și ajustarea amortizării în caz de vânzare sau înlocuire a unei componente.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

damaschinc

#6 Mesaj de damaschinc »

Intrebarea intrebarii, musai raport de evaluare? Un raport de evaluare va putea doar clarifica sa zicem o valoare de piata si asta destul de relativa, nu prea are cu ce se compara. Contractul de vanzare cumparare (evident, fara factura) va contine si obligatia vanzatorului de a pune in functiune echipamentul, de a-i asigura eficienta, mentenanta, etc. Adica sa faca si treaba. Acest cost suplimentar, evident ca-l impinge peste pretul pietei. Cum vom stabili valoarea contarctului altfel decat o negociere? Negociere care "la pachet" ar insemna valoarea intregului contract de vanzare-cumparare, nu? Care astfel ar face nu numai inutil un raport de evaluare chiar de-i cumparat de la un "afiliat", mai mult, incurca. Nu stiu, asa zic. Eu. Ce ar zice un eventual pandar...fiscal?

pomparaus

#7 Mesaj de pomparaus »

Care dintre cei ce ti-au raspuns vorbesc despre vreun raport de evaluare?!
Contractul sa fie detaliat pe repere si valoare. Normal ca e negociere directa intre parti - pandarul fiscal ar avea ceva de spus daca pretul ar fi exagerat de mic comparativ cu piata - dar si aici e de interpretat, daca eu vand ceva sub valoarea de piata din diverse motive.

damaschinc

#8 Mesaj de damaschinc »

Da "pomparus", cam asa gandesc si eu. Stima.

Scrie răspuns