Ajustare TVA bunuri imobile

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
murgeaa61

Ajustare TVA bunuri imobile

#1 Mesaj de murgeaa61 »

Buna ziua,

Am o nelamurire legata de modalitatea de ajustare a TVA dedusa la constructia unui imobil,pentru care acum se doreste inchirierea in regim de scutire. Imobilul a fost finalizat in 2024 iar acum incepand cu luna Februarie 2025 se doreste inchirierea in regim de scutire.

Conform prevederilor art.305 alin.5 Cod Fiscal: "ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2), pentru o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă inițial, pentru fiecare an în care apare o modificare a destinației de utilizare. Ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează obligația de ajustare sau, după caz, în ultima perioadă fiscală a fiecărui an, în condițiile prevăzute prin normele metodologice"
De aici se intelege ca pentru fiecare an, in perioada de ajustare, se ajusteaza TVA dedus cu o cota de 1/20 din valoarea TVA dedusa initial. Asa am gasit si unele opinii in acest sens, inclusiv pe Ceccar (ultimul exemplu):
https://www.ceccarbusinessreview.ro/public/store/documente/articole/2022/7/CBR-Adjustment-of-value-added-tax-a234.pdf

Pe de alta parte in normele metodologice Sectiunea 8, pct.79 alin.15 Exemplul 2, ne spune:
“Exemplul nr. 2 - pentru situația prevăzută la art. 305 alin. (4) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal:
- O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de taxă conform art. 316 din Codul fiscal achiziționează un imobil în anul 2011 în vederea desfășurării de operațiuni cu drept de deducere și deduce integral taxa pe valoarea adăugată la data achiziționării în sumă de 2.000.000 lei.
- În anul 2016 închiriază 30% din suprafața imobilului în regim de scutire de taxa pe valoarea adăugată. Perioada de ajustare este de 20 de ani, cu începere de la 1 ianuarie 2011 și până în anul 2030 inclusiv. Ajustarea trebuie să se efectueze pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, respectiv 15 ani, și persoana respectivă trebuie să restituie 15 / 20 din TVA dedusă inițial, proporțional cu suprafața închiriată în regim de scutire (2.000.000 x 15 / 20 x 30% = 450.000). Dacă în următorii 15 ani nu se mai modifică suprafața de 30% închiriată în regim de scutire, persoana impozabilă nu mai trebuie să efectueze ajustări ale taxei deduse. Orice modificare în plus sau în minus a acestei suprafețe va genera ajustări.”

Adica la momentul actual se face ajustarea pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, in cazul meu 19/20 parti, urmand ca in urmatorii ani sa se poata face si alte ajustari +/- functie de eventuala modificare a regimului de utilizare a imobilului prin prisma TVA.

Oare sunt colegi care au avut in practica astfel de situatii?

Scrie răspuns