Buna ziua,
Va rog sa-mi confirmati daca e ok modelul de calcul al pro-ratei, pt. un platitor de tva trimestrial, doar cu anul 2024, emitandu-se facturi cu tva si fara tva. In ultimul trimestru am o nedumerire, in ceea priveste calculul pro-ratei definitive.
Fiind primul an, trimestrial stiu cum se calculeaza, in ultimul trimestru am nevoie de o lamurire.
Oare e ok asa cum am facut in atasamen t?
Multumesc tare mult!
Exemplu calcul pro-rata
-
Re: Exemplu calcul pro-rata
Al 2-le fisier este trim. IV, iar primul fisier calculul pro-ratei definitive in trimestrul IV.
Multumesc!
Multumesc!
Re: Exemplu calcul pro-rata
o parere..
La încheierea anului fiscal, se calculează pro-rata definitivă pe baza veniturilor totale realizate în întregul an:
Pro-rata definitivă: (340.000 / 420.000) × 100 = 80,95%
În acest caz, pro-rata provizorie și cea definitivă coincid, astfel că nu sunt necesare ajustări suplimentare. Dacă pro-rata calculată depășește 98% într-un an fiscal, persoana impozabilă poate considera că pro-rata este 100%. Aceasta înseamnă că poate deduce integral TVA-ul aferent achizițiilor destinate utilizării mixte, fără a mai aplica pro-rata. art 300, (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
La încheierea anului fiscal, se calculează pro-rata definitivă pe baza veniturilor totale realizate în întregul an:
Pro-rata definitivă: (340.000 / 420.000) × 100 = 80,95%
În acest caz, pro-rata provizorie și cea definitivă coincid, astfel că nu sunt necesare ajustări suplimentare. Dacă pro-rata calculată depășește 98% într-un an fiscal, persoana impozabilă poate considera că pro-rata este 100%. Aceasta înseamnă că poate deduce integral TVA-ul aferent achizițiilor destinate utilizării mixte, fără a mai aplica pro-rata. art 300, (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”