Bună,
vă rog sprijin, e prima data când am situația, am citit, căutat și vă rog confirmați-mi cum e corect pentru
un serviciu conform contract, pe care firma ( TVA la incasare) îl prestează în Rep Moldova la sediul clientului= firma (nu stiu daca e sau nu platiroare de TVA...să cer certificatul de inregistrare? )
1. Emit in euro factura astefel:
- la “ Iesiri- valuta”
- Tip = factura ? SAU Tip T = taxare inversă?
- TVA 0
2. Se duce= declara in D300, rd 14 ? ( nu am facut incă o simulare)
3. Nu apare = nu declara in D394 ?
4. Pentru justificarea TVA 0 lei, este necesar un document de la client?, SAU scris pe factura ceva, gen conf Cod Fiscal?
Mulțumesc anticipat pentru timpul acordat.
serviciu prestat la sediu client non UE: factura euro, TVA 0, D300, D394?
-
Re: serviciu prestat la sediu client non UE: factura euro, TVA 0, D300, D394?
Dacă aveți un contract în euro, factura se emite în euro, iar conversia în lei pentru evidențele contabile se face la cursul valabil în data emiterii facturii.
Da, se trece la “Ieșiri - valută”
Dacă serviciul este neimpozabil în România conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal (locul prestării serviciilor este considerat în afara României), Tipul va fi “Factura”, iar TVA-ul va fi 0.Menționați clar pe factură justificarea: “Conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal”. Se aplică TVA 0 pentru exporturi de servicii (prestate în afara României)
Tip T (Taxare inversă): Nu se aplică în acest caz, deoarece taxarea inversă este utilizată pentru tranzacții interne sau intracomunitare, nu pentru operațiuni extracomunitare.
Se declară în D300 la rândul 14 - Prestări de servicii scutite cu drept de deducere.
Nu se declară în D394, deoarece această declarație este destinată raportării tranzacțiilor cu persoane înregistrate fiscal în România.
Dacă clientul este plătitor de TVA sau are un cod fiscal echivalent în Moldova, este recomandat să obțineți o copie a certificatului de înregistrare sau un document echivalent care confirmă statutul său fiscal. Pe factură, trebuie să menționați obligatoriu temeiul legal:“Scutit conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal al României – Locul prestării este în afara României.”
incercați o simulare.. Succes.
Da, se trece la “Ieșiri - valută”
Dacă serviciul este neimpozabil în România conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal (locul prestării serviciilor este considerat în afara României), Tipul va fi “Factura”, iar TVA-ul va fi 0.Menționați clar pe factură justificarea: “Conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal”. Se aplică TVA 0 pentru exporturi de servicii (prestate în afara României)
Tip T (Taxare inversă): Nu se aplică în acest caz, deoarece taxarea inversă este utilizată pentru tranzacții interne sau intracomunitare, nu pentru operațiuni extracomunitare.
Se declară în D300 la rândul 14 - Prestări de servicii scutite cu drept de deducere.
Nu se declară în D394, deoarece această declarație este destinată raportării tranzacțiilor cu persoane înregistrate fiscal în România.
Dacă clientul este plătitor de TVA sau are un cod fiscal echivalent în Moldova, este recomandat să obțineți o copie a certificatului de înregistrare sau un document echivalent care confirmă statutul său fiscal. Pe factură, trebuie să menționați obligatoriu temeiul legal:“Scutit conform art. 278 alin. (2) din Codul Fiscal al României – Locul prestării este în afara României.”
incercați o simulare.. Succes.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Multumesc mult pentru raspunsul complet și bine documentat.
-
Prestarile de servicii extracomunitare, neimpozabile in RO, confom art. 278, se declara la Rd.3.
La tip, operatiune trebuie sa alegi "E" [desi nu este vorba despre art. 278 (4) si (7) ci de Art.278(2)], ca sa iti duca suma pe rd.3 in D300.

Discutii similare:
https://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=52986
https://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php?t=27430
La tip, operatiune trebuie sa alegi "E" [desi nu este vorba despre art. 278 (4) si (7) ci de Art.278(2)], ca sa iti duca suma pe rd.3 in D300.

Discutii similare:
https://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?t=52986
https://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php?t=27430