SAF-T - declaratia 406
Re: SAF-T - declaratia 406
Este necesar sa completam codurile NC sau CPV pentru generarea D406?
Nu. CPV sunt obligatorii la facturi emise către instituții publice.
NC doar dacă vi se va solicita SAF-T pentru partea de stocuri.
NC doar dacă vi se va solicita SAF-T pentru partea de stocuri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Referitor la codurile NC, daca tocmai in decembrie 2025 ni se va solicita SAF-T pentru stocuri vom putea atunci sa le implementam?
Sau corect ar fi sa incepem de acum sa lucram cu ele?
Sau corect ar fi sa incepem de acum sa lucram cu ele?
Acel SAFT se poate solicita de ANAF doar în anumite cazuri, iar termenul de trimitere a lui nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data solicitării.
Puteți completa acele coduri oricând.
Puteți completa acele coduri oricând.
Buna ziua !
Lucrez pentru o societate care vinde produse cu amanuntul . Isi face in Saga receptia marfurilor , registrul de casa si isi opereaza extrasul de cont. Pana acum listam de la ei Registrul jurnal ( intrari, iesiri, casa, banca ) si notele contabile aferente si introduceam manual notele contabile in programul meu, adaugam salariile, generam amortizarile, descarcarea de gestiune si faceam inchiderea lunii ( impozite si declaratii ).
Am vazut ca in declaratia SAF-T ( am generat-o pentru luna decembrie ca sa ma antrenez, din programul meu ) este un fisier '' Nomenclatoare '' pe care l-a completat cu sumele initiale si cu rulajele din luna si un fisier '' Registru jurnal '' pe care l-a completat cu notele contabile pe care le-am introdus . La fisierul '' Documente contabile '' - '' Facturi achizitie '' si '' Facturi vanzare '' nu a completat nimic pentru ca in baza mea eu nu am mai introdus din nou intrarile si iesirile ci numai notele contabile iar la '' Plati/incasari '' a trecut din nou notele contabile in care erau conturile 5121 si 5311 . Este corect si logic cum a facut programul.
Am doua intrebari :
1. As putea sa generez de la mine din calculator Nomenclatoare si Registru jurnal si de la ei din calculator Documente contabile si apoi sa le lipesc in declaratia 406 ? Sau trebuie sa introduc ( sau sa import ) intrari, iesiri, casa , banca si apoi sa fac inchiderea cum o faceam si pana acum ?
2. La o alte firma, care are tot vanzare cu amanuntul, dar volumul este foarte mic ( si nu lucreaza receptiile in Saga ) introduc facturile de achizitie si de livrare doar cu sumele totale si cu cantitate 1, ( fara sa trec toate produsele ) . Am generat declaratia 406 si sunt completate toate fisierele , doar ca la facturi nu se vad produsele ( nefiind introduse, e logic...) . Va fi considerata corecta o astfel de declaratie sau la fiecare furnizor si la fiecare client trebuie sa se vada si produsele ?
Sper ca m-am facut inteleasa . Vreau sa stiu din timp cum va trebui sa introduc in program documentele lunii ianuarie 2025 . Multumesc frumos anticipat pentru tot ajutorul !
Lucrez pentru o societate care vinde produse cu amanuntul . Isi face in Saga receptia marfurilor , registrul de casa si isi opereaza extrasul de cont. Pana acum listam de la ei Registrul jurnal ( intrari, iesiri, casa, banca ) si notele contabile aferente si introduceam manual notele contabile in programul meu, adaugam salariile, generam amortizarile, descarcarea de gestiune si faceam inchiderea lunii ( impozite si declaratii ).
Am vazut ca in declaratia SAF-T ( am generat-o pentru luna decembrie ca sa ma antrenez, din programul meu ) este un fisier '' Nomenclatoare '' pe care l-a completat cu sumele initiale si cu rulajele din luna si un fisier '' Registru jurnal '' pe care l-a completat cu notele contabile pe care le-am introdus . La fisierul '' Documente contabile '' - '' Facturi achizitie '' si '' Facturi vanzare '' nu a completat nimic pentru ca in baza mea eu nu am mai introdus din nou intrarile si iesirile ci numai notele contabile iar la '' Plati/incasari '' a trecut din nou notele contabile in care erau conturile 5121 si 5311 . Este corect si logic cum a facut programul.
Am doua intrebari :
1. As putea sa generez de la mine din calculator Nomenclatoare si Registru jurnal si de la ei din calculator Documente contabile si apoi sa le lipesc in declaratia 406 ? Sau trebuie sa introduc ( sau sa import ) intrari, iesiri, casa , banca si apoi sa fac inchiderea cum o faceam si pana acum ?
2. La o alte firma, care are tot vanzare cu amanuntul, dar volumul este foarte mic ( si nu lucreaza receptiile in Saga ) introduc facturile de achizitie si de livrare doar cu sumele totale si cu cantitate 1, ( fara sa trec toate produsele ) . Am generat declaratia 406 si sunt completate toate fisierele , doar ca la facturi nu se vad produsele ( nefiind introduse, e logic...) . Va fi considerata corecta o astfel de declaratie sau la fiecare furnizor si la fiecare client trebuie sa se vada si produsele ?
Sper ca m-am facut inteleasa . Vreau sa stiu din timp cum va trebui sa introduc in program documentele lunii ianuarie 2025 . Multumesc frumos anticipat pentru tot ajutorul !
1. Nu se pot lipi așa informațiile. Trebuie introduse datele în SAGA pentru a se genera corect declarația.
2. Da va fi corectă.
2. Da va fi corectă.
Buna ziua,pentru D406 este necesar ca la inceputul anului sa avem conturi analitice pt toate conturile din balanta ? inclusiv clasa 1, 2 ? multumesc .
Nu. De unde ați scos-o și pe asta?! E o noutate pentru mine, prin puzderia de zvonuri ce apar legat de declarația asta.
Buna ziua,
La D406-partea de stocuri, cum trebuie procedat ca Saga sa preia producția în curs de execuție? Sau nu e obligatoriu sa se declare?
La D406-partea de stocuri, cum trebuie procedat ca Saga sa preia producția în curs de execuție? Sau nu e obligatoriu sa se declare?
Buna ziua,
si eu primesc mesajul referitor la conturile folosite incorect pentru contul 446 - cand exista analitic nu se poate folosi sinteticul . Am verificat, dar nu am nici o inregistrare in care sa fi folosit 446 sintetic, toate inregistrarile sunt pe analitice. Aveti vreo sugestie ce poate fi?
Am sintetice 446.CHIRII; 446.TV, 4461, 4462, 4463. Daca vreau sa fac inlocuirea in Intretinere BD al lui 446 cu 4461, imi vine mesajul "Contul actual are 2 analitice. Mutam toate analiticele pe contul nou?" Nu inteleg de ce vrea sa mute analiticele daca eu am trecut ca mut de pe 446 pe 4461? si nu stiu cum sa rezolv aceasta problema.
Multumesc mult!
Anca
si eu primesc mesajul referitor la conturile folosite incorect pentru contul 446 - cand exista analitic nu se poate folosi sinteticul . Am verificat, dar nu am nici o inregistrare in care sa fi folosit 446 sintetic, toate inregistrarile sunt pe analitice. Aveti vreo sugestie ce poate fi?
Am sintetice 446.CHIRII; 446.TV, 4461, 4462, 4463. Daca vreau sa fac inlocuirea in Intretinere BD al lui 446 cu 4461, imi vine mesajul "Contul actual are 2 analitice. Mutam toate analiticele pe contul nou?" Nu inteleg de ce vrea sa mute analiticele daca eu am trecut ca mut de pe 446 pe 4461? si nu stiu cum sa rezolv aceasta problema.
Multumesc mult!
Anca
- balazse246
Problema ii cu 4461, 4462 si 4463, deoarece 446 ii sinteticul.
Trebuie sa creezi: 446.01, 446.02 si 446.03, iar prin optiunea de modificare cont de la "intretinere bd" => "modificare coduri" vei transfar inregistrarile de pe un cont pe alta.
Trebuie sa creezi: 446.01, 446.02 si 446.03, iar prin optiunea de modificare cont de la "intretinere bd" => "modificare coduri" vei transfar inregistrarile de pe un cont pe alta.
Multumesc mult! a functionat!!balazse246 scrie: ↑Mar Ian 28, 2025 12:29 pm Problema ii cu 4461, 4462 si 4463, deoarece 446 ii sinteticul.
-
Buna ziua, o intrebare , de anul acesta trebuie sa depun pentru prima data D406....se depune luna aceasta pentru ianuarie sau in februarie pentru luna ianuarie ? Platitor de TVA lunar. Multumesc mult!!!!!
Ultima oară modificat Mie Ian 29, 2025 3:39 pm de către chirilao90, modificat 1 dată în total.
-

Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!
-
Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația 406 lunar. Iar cele care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația 406 trimestrial. „Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, prevede ordinul.chirilao90 scrie: ↑Mie Ian 29, 2025 3:30 pm Buna ziua, o intrebare , de anul acesta trebuie sa depun pentru prima data D406....se depune luna aceasta pentru ianuarie sau in februarie pentru luna ianuarie ? Platitor de TVA lunar. Multumesc mult!!!!!
Similar, și firmele mici care vor avea obligația depunerii Declarației informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 1 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:
6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.