plata valuta achizitie de la persoana fizica

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
cantacuzm

plata valuta achizitie de la persoana fizica

#1 Mesaj de cantacuzm »

Buna ziua,

Este permis in Romania, sa achit din PJ un contract cu o PF romana, in EUR? Societate comerciala, achizitioneaza un teren in valoare de 35.000 EUR de la un cetatean roman- PF. Si PF spune ca vrea plata in valuta EUR (nu contravaloarea in lei la cursul EUR).
Permite legislatia noastra aceasta operatiune?

Multumesc mult!

tomac

Re: plata valuta achizitie de la persoana fizica

#2 Mesaj de tomac »

Vedeți ce zice anexa 2 din regulamentul BNR privind operațiunile valutare între rezidenți - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/268427
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

Dacă persoana fizică insistă pe plata în euro, o soluție posibilă ar fi ca aceasta să își deschidă un cont în euro, iar banca să efectueze conversia automată din lei în euro la transfer. plata in Euro nu e permisă între un PJ și un PF.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

cantacuzm

#4 Mesaj de cantacuzm »

Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri!
Este limpede. Nu face parte din exceptiile din Anexa 2
Ultima oară modificat Vin Feb 07, 2025 7:50 pm de către cantacuzm, modificat 1 dată în total.

cantacuzm

#5 Mesaj de cantacuzm »

Buna ziua,
Tranzactia s-a incheiat, s-a platit in lei pana la urma, evident.
Acum am alta problema. In aceasta tranzactie este vorba de un teren pe care este construit si o casa veche de 100 de ani. Poate ca va fi daramata, poate ca nu, in viitorul apropiat, nu stiu exact. Dar intrebarea e cum inregistrez acest imobil, pe ce cont/conturi. Imobilul a fost cumparat pentru teren, pentru locatie, nu pt casa veche de 100 de ani. Are 1.002 mp - curti constructii, constructia edificata are 42 mp la sol, desfasurata 54 mp. Pretul terenului si al casei nu este diferentiat, este vandut ca atare, "imobilul" = 35.000 eur. PF. Nu vreau inca sa apelez la evaluator, vreau doar sa inregistrez in contabilitate la imobilizari. Si mai e si discutia cu amortizarea, in cazul casei. Pe ce perioada se amortizeaza? Daca se amortizeaza ..
Va multumesc mult!

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Din păcate, dacă în actul de achiziție valorile nu sunt defalcate, este necesar să apelați la evaluator. Ori să întrebați notarul dacă există vreo variantă ca actul de dobândire ori unul ulterior să aducă o corecție în sensul de a se menționa valori distincte a celor două.

cantacuzm

#7 Mesaj de cantacuzm »

Am inteles.
Multumesc pentru raspuns.
Vom vedea cum va face. Cred ca in prima faza va face un act aditional la vanzare, la notar, prin care sa clarifice cu cat a vandut proprietarul casa si cu cat terenul. Si poate mai tarziu evaluare.

Multumesc!

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Dacă va avea acel act adițional, nu ar trebui să mai fie necesară evaluarea.

cantacuzm

#9 Mesaj de cantacuzm »

Multumesc de raspuns!
Dar amortizarea casei, cum o fac? Pe 40 de ani? Mi se pare absurd, dar din cate stiu eu, asa se face amortizarea, de la darea in functiune a achizitiei, pentru fiecare cumparator... Insa simt nevoia sa confirm.... Ce parere aveti? Exista vreo varianta legala, reglementata care sa imi permita amortizarea pe o perioada mai scurta? Sau integral la achizitie ... Precizez ca societatea e platitoare de impozit pe profit

Multumesc!
Ultima oară modificat Lun Feb 10, 2025 10:12 pm de către cantacuzm, modificat 1 dată în total.

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

nu prea este altă variantă.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

cantacuzm

#11 Mesaj de cantacuzm »

Va multumesc pentru raspunsuri!

Scrie răspuns