SAF-T - D406

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Scrie răspuns
puscaut

Re: SAF-T - D406

#76 Mesaj de puscaut »

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati - la o societate, neplatitoare de tva, care este termenul de depunere SAF-t ?

popam506

#77 Mesaj de popam506 »

Neplatitorii de tva depun trimestrial d406, deci primul termen este 30.04.2025 pentru trim.1

puscaut

#78 Mesaj de puscaut »

multumesc frumos !

dutue807

#79 Mesaj de dutue807 »

Buna ziua

Declaratia D406 , Generata din SAGA , se poate testa pe serverele ANAF ? Am inteles ca pentru D406 , avem posibilitatea de testare a declaratiei pe serverele ANAF , fara ca declaratia sa fie stocata / inregistrata pe serverele ANAF .
Daca exista aceasta posibilitate , ma puteti ajuta va rog cu un link pentru test si daca la declaratia generata din SAGA mai trebuie facut ceva

Multumesc anticipat !

balazse246

#80 Mesaj de balazse246 »

Dar de ce nu il generezi si il validezi cu DUK Integrator, daca sunt probleme in mod normal acolo vor aparea.

dutue807

#81 Mesaj de dutue807 »

balazse246 scrie: Mie Feb 26, 2025 11:09 am Dar de ce nu il generezi si il validezi cu DUK Integrator, daca sunt probleme in mod normal acolo vor aparea.
Buna ziua !

Am intrebat de test pe serverele ANAF deoarece : declaratie 406 generata de SAGA si validata fara erori , am verificat-o cu alt tool care face toate testele de consistenta publicate de ANAF si numai pentru o declaratie cu cateva inregistrari , mi-a detectat vreo 12 erori ( ex : mijloc fix pentru care nu am furnizorul : #AssetSupplierID ) .
De aceea am intrebat care este procedura de testare declaratie pe serverele ANAF

Multumesc !

tomac

#82 Mesaj de tomac »

Nu există server de test pe ANAF
Eroarea legată de supplier la mijloace fixe este o prostie. Pentru că pot fi bunuri preluate din istoric și nu cum să le fie alocat furnizor. Și poate apărea doar la SAFT pentru active. De asemenea aveți în vedere că teste de consistență oficiale rulează doar ANAF și o face doar pentru TVA în acest moment. Nu au inclus acele teste în validator deși ar fi recomandat. Eu am solicitat acest lucru de vreo două ori primind promisiuni că analizează și vor lua o decizie, decizie ce până acum se pare că nu s-a luat.
Mai există unele chestiuni ce necesită clarificări. Tot ANAF a promis postarea unui șablon pentru cei ce nu au activitate. Momentan acel șablon nu există nici el.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dutue807

#83 Mesaj de dutue807 »

tomac scrie: Mie Feb 26, 2025 7:24 pm Nu există server de test pe ANAF
Eroarea legată de supplier la mijloace fixe este o prostie. Pentru că pot fi bunuri preluate din istoric și nu cum să le fie alocat furnizor. Și poate apărea doar la SAFT pentru active. De asemenea aveți în vedere că teste de consistență oficiale rulează doar ANAF și o face doar pentru TVA în acest moment. Nu au inclus acele teste în validator deși ar fi recomandat. Eu am solicitat acest lucru de vreo două ori primind promisiuni că analizează și vor lua o decizie, decizie ce până acum se pare că nu s-a luat.
Mai există unele chestiuni ce necesită clarificări. Tot ANAF a promis postarea unui șablon pentru cei ce nu au activitate. Momentan acel șablon nu există nici el.
Multumesc foarte mult pentru clarificari TomaC .
Exact problema asta o am la active , este o preluare factuta acum vreo 5 ani , preluare care s-a facut dupa o balanta + registru imobilizari fara informatii referitoare la furnizor , fara o baza de date desi inainte s-a lucrat tot in Saga . Si mie mi s-a parut un pic ciudat solicitarea acestui camp .
La fel , in testele facute cu celalalt utilitar , am eroare pentru ca am mijloace fixe complet amortizate si au valoare ramasa 0 .
Stiu , unii or sa sara si or sa spuna : daca au valoare 0 si inca le folosesti / le ai in firma , trebuie sa le reevaluezi si astfel o sa ai si valoare pe ele . Problema la firmele mai micute este ca nu prea isi permit sa plateasca pentru un raport de reevaluare ...ca au 1 calculator de acum 5 ani sau un telefon ...

Seara frumoasa !

teposus510

#84 Mesaj de teposus510 »

Buna dimineata,

Va rog frumos sa ma ajutati cu eroarea de mai jos pentru declaratia SAF-T 406, desi am parcurs toti pasii, nu-mi dau seama unde gresesc.

Multumesc, si eroarea

---------------------------
Conturi sintetice adaugate incorect
Conturi folosite, care nu exista în planul de conturi reglementat.
Urmatoarele conturi trebuie înlocuite cu ajutorul ecranului 'Intretinere BD', pagina 'Modificare coduri', pozitia 'Modificare cont contabil':
1012,2081,2141,8039
Continuam?
Yes No

pascutac

#85 Mesaj de pascutac »

Eroarea vă spune foarte clar ce problemă aveți. Ați adaugat în planul de conturi coduri care nu sunt folosite corect. De exemplu 2081, în planul de conturi aveți contul 208, acesta este sintetic de gradul 1 și nu există sintetic de gradul 2, va trebui să înlocuiți contul 2081 cu un analitic, de exemplu 208.1. La fel și la restul conturilor. Iar dacă la contul sintetic (de gradul 1 sau 2) aveți analitice, înseamnă că aveți operațiuni pe sintetic. Înaninte de a face înlocuirea lor cu ajutorul ecranului 'Intretinere BD', pagina 'Modificare coduri', pozitia 'Modificare cont contabil', SALVAȚI BAZA DE DATE !!!

teposus510

#86 Mesaj de teposus510 »

Revin la email-ul scris anterior cu o precizare. Acest mesaj apare cand actualizez datele din declaratie. Totusi se genereaza declaratia care da urmatorul mesaj ... E: MasterFiles (1) sectiune GeneralLedgerAccounts (1) sectiune Account (9) sectiune AccountID (1)
eroare regula: AccountID: ID-ul contului [2141] trebuie sa se gaseasca in planul de conturi.

Multumesc din nou

balazse246

#87 Mesaj de balazse246 »

Scuze, dar pe postezi si nu scrii e-mail.
pascutac ti-a exeplicat concret ce ai de facut.
Fa corectiile necesare si atunci o sa fie bine si validarea xml-ului.

teposus510

#88 Mesaj de teposus510 »

Multumesc pascutac,

Am parcurs pasii indicati. Am inceput cu contul 2141 pe care l-am inlocuit 21401, dar primesc mesajul "contul pe care se face transferul nu este valid. L-am introdus in planul de conturi si primesc acelasi mesaj.

Te rog un sfat ca nu ma prind unde gresesc ... dau o bere!

pascutac

#89 Mesaj de pascutac »

Contul 2141 nu exista în planut de contul. Nici 21401. Aveți contul 214, aici puteți crea analitic de exemplu 214.1
Pe viitor, nu creați sintetice la ce nu există în planul de conturi general. Creați analitice.
P.S. Nu beau bere, dar un rom bun nu strică.

balazse246

#90 Mesaj de balazse246 »

Pentru teposus510
Daca se va depasii 10 analitice, atunci cel mai bine creezi 214.01 (si nu 214.1).

Scrie răspuns