Ajutor ajustare TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
precupl39

Re: Ajutor ajustare TVA

#16 Mesaj de precupl39 »

Da, se afla in intervalul celor 5 ani de ajustare (firma este infiintata doar de 5 ani).
In contul 231 este inregistrata o instalatie de spalare (pt o spalatorie auto cu autoservire).
Facturi achitate/incasate nu avem ulterior anularii codului de tva.
Va rog mult sa imi spuneti ce suma trebuie sa trec in decontul de tva (avand in vedere sumele mai sus mentionate).
Multumesc mult

pinteae

#17 Mesaj de pinteae »

La pct. 79 alin(2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, se precizeaza faptul ca, pentru evidenta bunurilor de capital, trebuie sa ai intocmit un registru al bunurilor de capital si care sunt informatiile care trebuie sa le contina.
Pe baza registrului, iti vei stabili TVA de ajustat pentru fiecare mijloc fix in parte. TVA de ajustat, aferenta fiecarui an de neutilizare, se determina prin formula TVA dedusa initial/5 ani x nr. de ani ramasi din perioada celor 5 ani. Anul punerii in functiune reprezinta primul an din perioada celor 5 ani. Anul curent, reprezinta primul an de neutilizare, pentru care va trebui sa ajustezi TVA.
Daca in urma calculului, TVA de ajustat aferenta unui bun de capital, este mai mica de 1000 lei, pentru acel bun nu vei aplica ajustarea.
Daca investitia in instalatia de spalare, este finalizata, ar trebui sa-i faci receptia. TVA aferenta instalatiei respective fiind mai mica de 1000 lei, nu va trebui sa o ajustezi.
Suma care trebuie sa o inregistrezi prin decont, se obtine prin insumarea TVA de ajustat calculata pe fiecare bun de capital in parte. Repet, se iau in calcul doar sumele ce depasesc pragul celor de 1000 lei.
Eugen Pintea

titovv540

#18 Mesaj de titovv540 »

Buna ziua,
Va rog un punct de vedere privind ajustarea TVA in cazul casarii unui mijloc fix partial amortizat.

Conf. Codului fiscal :
"ART. 305 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:
....
d) în situația în care bunul de capital își încetează existența, cu următoarele excepții:
....
4. în cazul casării unui bun de capital;"
"Norme metodologice :
(17) Ajustarea prevăzută la art. 305 alin. (4) din Codul fiscal nu se efectuează în situația în care sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (4) lit. a) și b) din Codul fiscal referitoare la livrarea către sine, precum și în situația în care nu are loc o livrare de bunuri în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (8) din Codul fiscal, situații în care persoana impozabilă are dreptul să deducă taxa conform art. 297 alin. (4) lit. a) și alin. (5) din Codul fiscal. Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital în conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implică efectuarea de ajustări ale taxei deduse. Prin casare, în sensul TVA, se înțelege operația de scoatere din funcțiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia, indiferent dacă părțile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate.
"

Nu se face ajustare in situatia casarii bunului de capital (chiar daca mijlocul fix este sau nu complet amortizat) ?

herganiec

#19 Mesaj de herganiec »

NU se face ajustare TVA dacă mijlocul fix a fost utilizat pentru operațiuni taxabile și casarea este justificată economic.
SE face ajustare TVA dacă:
-Casarea nu este justificată economic;
-Mijlocul fix a fost utilizat pentru operațiuni mixte sau scutite.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

titovv540

#20 Mesaj de titovv540 »

Multumesc pt promptitudine !
Buna ziua ati dat, belea v-ati capatat.

Firma de constructii a achizitionat telefoane, casti pt personal si de asemenea o masina de spalat pt echipamentele de lucru.Hotaraste casare echipamentelor de telecomunicatii din cauza deterioararii/degradarii inainte de termen si a masinii de spalat stricate ca urmare a folosirii pt curatarea echipamentelor de lucru (salopete, ghete) si aceasta neamortizata complet. Ce parere aveti ? E justificata economic casarea acestor bunuri ? Folosite pt operatiuni taxabile.
O parere mi-ar fi de mare ajutor.

herganiec

#21 Mesaj de herganiec »

Întocmiți un proces-verbal de constatare a deprecierii, în care să detaliați starea actuală a bunurilor și motivele pentru care se propune casarea.
Obțineți aprobarea casării de la conducerea societății.
Emiteți o decizie de numire a membrilor comisiei responsabile cu procesul de casare.
Comisia va întocmi un proces-verbal de casare, conform modelului prevăzut în OMFP 3512/2008, în care se vor menționa piesele sau materialele rezultate și modul de valorificare a acestora (predare către firme de colectare a deșeurilor pt masina spalat).
Dacă urmați procedura de casare și documentați corespunzător procesul, valoarea neamortizată a bunurilor casate va fi deductibilă fiscal, iar ajustarea TVA nu va fi necesară.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

titovv540

#22 Mesaj de titovv540 »

Multumesc tare mult pt raspuns si timpul acordat !

moldoveanua69

#23 Mesaj de moldoveanua69 »

Buna ziua,
Cu ocazia inventarierii anualevrem sa casam nieste scule-mijloace fixe, constatate defecte inainte de amortizarea integrala (8 ani! de la contabila).
Cum se procedeaza?
Imi fac autofactura pe suma neamortizata sau face Saga singura nota?
Multumesc

tomac

#24 Mesaj de tomac »

Sunt în perioada de ajustare de 5 ani? Dacă da, ajustarea se înregistrează prin articole contabile, dacă nu, nu aveți ce să ajustați.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns