Buna ziua.
Am preluat de curand o firma de transport international de marfuri cu un singur angajat .
Problema ar fi ca acest angajat a plecat in 14 ianuarie in Spania si se intoarce in Romania doar in 20 aprilie. Perioada delegarii ar fi 96 zile . Cum se calculeaza corect diurna? daca este impozabila sau nu?
Mentionez faptul ca salarul brut este 4050 lei/luna.
Multumesc!
DIURNA EXTERNA
Re: DIURNA EXTERNA
Conform Codului fiscal, diurna externă este neimpozabilă în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituțiile publice.
Plafon neimpozabil: 2,5 × 35 euro/zi = 87,5 euro/zi.
Dacă angajatorul acordă o diurnă mai mare de 87,5 euro/zi, diferența va fi considerată venit salarial și va fi supusă impozitării. În cazul dumneavoastră, dacă diurna acordată este de 35 euro/zi, aceasta se încadrează în plafonul neimpozabil și nu va fi supusă impozitării.
diurna externă neimpozabilă pentru Spania este de 35 euro/zi.
Diurna neimpozabilă: 96 zile × 35 euro/zi = 3.360 euro.
Plafon neimpozabil: 2,5 × 35 euro/zi = 87,5 euro/zi.
Dacă angajatorul acordă o diurnă mai mare de 87,5 euro/zi, diferența va fi considerată venit salarial și va fi supusă impozitării. În cazul dumneavoastră, dacă diurna acordată este de 35 euro/zi, aceasta se încadrează în plafonul neimpozabil și nu va fi supusă impozitării.
diurna externă neimpozabilă pentru Spania este de 35 euro/zi.
Diurna neimpozabilă: 96 zile × 35 euro/zi = 3.360 euro.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Plafonul 1 nu e depasit asa cum spuneti, societatea acorda 85E /zi ,deci sub plafonul maxim de 87.5 e/zi.
Dar plafonul 2 ? aici ar fi dilema mea!
"Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate;“
In cazul meu la care luna ma raportez? Pt ca delegatia angajatul se intinde pe 4 luni ?
Adica 4050x3 / media celor 4 luni ? ar fi corect asa? x 96 zile
Dar plafonul 2 ? aici ar fi dilema mea!
"Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate;“
In cazul meu la care luna ma raportez? Pt ca delegatia angajatul se intinde pe 4 luni ?
Adica 4050x3 / media celor 4 luni ? ar fi corect asa? x 96 zile
da este.
Se calculează plafonul zilnic pe baza mediei zilelor lucrătoare din perioada delegării.
Se compară cu diurna acordată (85 EUR/zi).
Dacă diurna este sub plafon, nu este impozabilă.
Dacă ar fi fost peste plafon, diferența ar fi fost supusă impozitării ca venit salarial. nu e cazul la tine.
Se calculează plafonul zilnic pe baza mediei zilelor lucrătoare din perioada delegării.
Se compară cu diurna acordată (85 EUR/zi).
Dacă diurna este sub plafon, nu este impozabilă.
Dacă ar fi fost peste plafon, diferența ar fi fost supusă impozitării ca venit salarial. nu e cazul la tine.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Multumesc tare mult !