Cheltuieli la firma de impozit pe profit

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
imrehl

Cheltuieli la firma de impozit pe profit

#1 Mesaj de imrehl »

Buna Ziua!

Firma platitoare de impozit pe profit din 01.01.2025, are cheltuieli de marketing (servicii de marketing) lunar in valoare de 10.000 lei + TVA.
Aceste cheltuieli pe ce cont se contabilizeaza la 6232 sau la 628 (exista contracte incheiate pentru aceste servicii intre firme)
O alta intrebare facturi de la Google pe care cont se contabilizeaza 6232 sau 628?

Din punct de vedere fiscal, au deductibilitate limitata aceste cheltuieli sau se poate deduce integral?

herganiec

Re: Cheltuieli la firma de impozit pe profit

#2 Mesaj de herganiec »

Serviciile de marketing (cu contract între firme): Se înregistrează în contul 6232 - Cheltuieli de publicitate și reclamă, deoarece sunt cheltuieli specifice promovării produselor/serviciilor.
Facturile de la Google (ex. Google Ads): Se contabilizează tot în 6232 - Cheltuieli de publicitate și reclamă, deoarece reprezintă cheltuieli pentru promovare online.
Cheltuielile de marketing și publicitate sunt deductibile integral, atâta timp cât sunt efectuate în scopul desfășurării activității economice. Dacă există cheltuieli de protocol (ex. cadouri personalizate, evenimente), acestea pot avea deductibilitate limitată (max. 2% din profitul contabil brut).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

imrehl

#3 Mesaj de imrehl »

Va multumesc frumos pentru raspuns.
Toate cheltuielie privind servicii de marketing sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, dar pana in prezent s-a coontabilzat pe contul 628...asta ar fi o problema oare?
La cheltuieli de protocol 6231 pun cafea, apa etc....care au deductibilitate limitata.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

nu e greu să le transferați toate operațiile din 628 în 6232 din administrare modificare conturi..
Contul 623 Cheltuieli de protocol, reclamă și publicitate se detaliaza pe doua conturi:
6231 Cheltuieli de protocol
6232 Cheltuieli de reclamă și publicitate
Cele doua conturi, 6231 si 6232 au fost introduse in planul de conturi in anul 2018 prin Ordinul 2.531 pentru a separa cele doua tipuri de cheltuieli.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

ferenta192

#5 Mesaj de ferenta192 »

@herganiec
Dar oare daca are si alte cheltuieli in contul 628, nu i se duc toate in contul 6232, daca utilizeaza optiunea "modificare conturi"?
Intreb, deoarece am avut si eu un caz asemanator, de transfer niste sume de cheltuieli, trecute intr-un cont eronat in luna ianuarie, dar am efectuat modificarea manual, intrand pe fiecare factura! Exista oare alta optiune?
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

@ferenta da , ai dreptate, dar presupuneam că verifică ce are exact in 628... nu așa . altfel trebuie in articole contabile făcut manual modificarea contului..

imrehl

#7 Mesaj de imrehl »

Daca nu le transfer din contul 628 in 6232 pentru anul trecut si le las asa.... avand in vedere ca am depus si bilant interimar cu data de 30.09.2024?
Din acest an, avand in vedere ca este si declaratia SAFT se va contabiliza serviciile de marketing pe contul 6232, avand in vedere ca sunt deductibile integral.
Vom avea probleme pe viitor cu fiscul ca anul trecut aceste cheltuieli au fost pe contul 628 si din acest an va fi pe 6232?

chirilao90

#8 Mesaj de chirilao90 »

Buna ziua ...de la 01.01.2025 am intrat la platitor impozit profit...as dori sa stiu daca taxele cu impozitul pe masini este deductibil integral sau 50%?
Multumesc!

costanc757

#9 Mesaj de costanc757 »

chirilao90 scrie: Mar Mar 11, 2025 11:48 am Buna ziua ...de la 01.01.2025 am intrat la platitor impozit profit...as dori sa stiu daca taxele cu impozitul pe masini este deductibil integral sau 50%?
Multumesc!
În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing. În cazul cheltuielilor reprezentând diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării
unui contract de leasing, limita de 50% se aplică asupra diferenței nefavorabile dintre veniturile din diferențe de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferențe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

Pentru autovehiculele de transport marfă (ex.: camioane, autoutilitare), impozitul auto este deductibil 100%.
Pentru autoturismele firmei care nu sunt utilizate exclusiv în scop economic, impozitul auto este deductibil doar 50%.
Pt deductibilitate integrală pentru autoturisme, trebuie să ai documente justificative (foi de parcurs, GPS, regulament de utilizare) care să arate că mașina nu este folosită în scop personal.

chirilao90

#11 Mesaj de chirilao90 »

Mutumesc @costanc757 @herganiec!!!

Scrie răspuns